Ειδησεογραφικό site

Reichsbürger: Κίνδυνος το νέο Ράιχ να μετατρέψει τη Γερμανία σε… Πρωσία του 1817

39

Μια σχετικά άγνωστη, ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ομάδα ακροδεξιών και θιασωτών θεωριών συνωμοσίας, αρχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρχές ασφαλείας της χώρας, καθώς μέσα σε έναν μόλις χρόνο κατάφερε να αυξήσει τα μέλη της κατά 56%.

Ο λόγος για το κίνημα «Reichsbürger», ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών, υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας και τοπικιστών που μπορεί να αριθμεί μόλις 15.600 μέλη, αλλά η προπαγάνδα του για την δημιουργία «στρατού» προκαλεί ανησυχία στις γερμανικές αρχές που φοβούνται πιθανές ενέργειες κατά της κυβέρνησης της χώρας.
Τι είναι το «κίνημα Reichsbürger»

Το «κίνημα Reichsbürger» (πολίτες του Ράιχ), είναι μια χαλαρή «ομοσπονδία» οργανώσεων αλλά και φυσικών προσώπων με ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, οι οποίοι πιστεύουν καταρχήν ότι η σύγχρονη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν υφίσταται ως κράτος.

Σύμφωνα με τα μέλη αυτού του κινήματος, το οποίο εμφανίστηκε στην Γερμανία την δεκαετία του 1980, η Γερμανική Αυτοκρατορία ή ακόμα και το Βασίλειο της Πρωσίας εξακολουθούν να έχουν ισχύ ως νομικά πρόσωπα και ζητούν την επαναφορά των συνόρων του 1817.

 

Σύμφωνα με τα μέλη αυτού του κινήματος το άρθρο 146 του Βασικού Νόμου της Γερμανίας ορίζει ότι το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να εγκριθεί από τους πολίτες, κάτι το οποίο δεν συνέβη ούτε το 1949 ούτε το 1990, συνεπώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν είναι κράτος…

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως μια ελάχιστη μερίδα γραφικών αν δεν εμπλέκονταν κατά καιρούς σε επιθέσεις κατά αστυνομικών, καθώς το κίνημα Reichsbürger δεν αναγνωρίζει την γερμανική αστυνομία και μέλη του προσπαθούν να δημιουργήσουν ένοπλες ομάδες σε κρατικές οντότητες που δεν υφίστανται πια.
Επιθέσεις κατά αστυνομικών και αγορά οπλισμού

Το 2014 ένα μέλος αυτού του κινήματος μετέβη στο Λουξεμβούργο όπου προσπάθησε να αγοράσει ένα αυτόματο όπλο χρησιμοποιώντας την ταυτότητα του -ανύπαρκτου- «Ελεύθερου Κράτους της Πρωσίας». Ο Λουξεμβούργιος ιδιοκτήτης του οπλοπωλείου ενημέρωσε τις γερμανικές αρχές και κατά την διάρκεια εφόδου στο σπίτι του στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία συνελήφθη και αποκάλυψε ότι σχεδίαζε την δημιουργία «Αστυνομίας» του «Ελεύθερου Κράτους της Πρωσίας».

Το 2012 ένας Γερμανός ονόματι Πέτερ Φίτσεκ ανακηρύχθηκε «Βασιλιάς της Γερμανίας» και έστησε το «Βασίλειό του» σε ένα πρώην νοσοκομείο στην Σαξονία. Εκεί, κυκλοφόρησε το δικό του νόμισμα (Reichsmark), δημιούργησε κεντρική τράπεζα (Königliche Reichsbank) και εξέδωσε «διαβατήρια» τους υπηκόους του.

 

Τον Αύγουστο του 2016 ο Άντριαν Ούρζαχε, μοντέλο και πρώην «Μίστερ Γερμανία», μαζί με περισσότερους από 10 οπαδούς του κινήματος Reichsbürger ενεπλάκη σε ένα ασυνήθιστο περιστατικό με αστυνομικούς, καθώς άνοιξε πυρ κατά των ανδρών ασφαλείας και εκείνοι απάντησαν με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του. Τον Οκτώβριο του 2016 ένα άλλο μέλος αυτού του κινήματος σκότωσε έναν αστυνομικό στην Βαυαρία.

Συναγερμός στις αρχές

Οι αρχές στην Γερμανία, τόσο η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, όσο και η Υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος, στρέφουν τις έρευνές τους σε αυτό το «παράξενο κίνημα», καθώς σύμφωνα με γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, τα μέλη του όχι απλώς αυξάνονται αλλά αρχίζουν και αποκτούν ολοένα και πιο βαρύ οπλισμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.