Ειδησεογραφικό site

Ραγδαία αύξηση ανεργίας στην Καταλονία: Ο ρόλος του δημοψηφίσματος

41

Η καταγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε απότομα τον Οκτώβριο στην Καταλονία.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αφού περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν άνεργοι στην περιφέρεια αυτή απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία, καθώς εταιρείες εγκαταλείπουν την Καταλονία εν μέσω της κρίσης που είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες στην Ισπανία.

Σχεδόν 2.000 εταιρείες, που είχαν ως βάση την Καταλονία, μετέφεραν την έδρα τους εκτός της περιφέρειας τον Οκτώβριο, μετά το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οδήγησε στην παύση των περιφερειακών αρχών από την κεντρική κυβέρνηση και την ανάληψη του ελέγχου της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Ο αριθμός των ανθρώπων στην Ισπανία που καταγράφονται ως άνεργοι αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα κατά 1,67% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ή κατά 56.844 άτομα, με αποτέλεσμα οι άνεργοι να ανέρχονται συνολικά σε 3,47 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας.

Από το σύνολο αυτό, στην Καταλονία η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,67% ή κατά 14.698 άτομα, σημειώθηκε δηλαδή η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας απ’ όλες τις περιφέρειες. Σε σύγκριση, η ανεργία στην περιφέρεια της Μαδρίτης αυξήθηκε μόλις 0,08%.

Η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε χθες ότι η αβεβαιότητα λόγω της επιδίωξης της ανεξαρτησίας, εφόσον συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και χαμηλότερη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.