Ειδησεογραφικό site

Πυρά από την αντιπολίτευση για τη συγκάλυψη κονδυλίων για το μεταναστευτικό

86

Νέα νομοθετική απόπειρα από την κυβέρνηση να επεκτείνει για το 2019 την αδιαφανή διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων αλλά και για την αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών

Ομαδικό σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση για την νέα νομοθετική απόπειρα να επεκτείνει για το 2019 την αδιαφανή διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό αλλά και για την αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως με ευθύνη του προεδρείου της Βουλής οι προωθούμενες προβληματικές διατάξεις ακολουθούν την διαδικασία του κατεπείγοντος και συζητούνται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ώρα που στην Ολομέλεια διεξάγεται η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

«Ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος αποτελεί ομολογία ύψιστης ανικανότητας. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί το υπουργείο Μεταναστευτικής και θέλετε την ώρα που συζητούμε τον προϋπολογισμό να έρθουμε και να δώσουμε ελεύθερο στην ηγεσία του υπουργείου  ξοδεύει και να νομιμοποιεί δαπάνες κατά το δοκούν χωρίς κανένα σεβασμό στις διαδικασίες διαφάνειας» ανέφερε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Σύσσωμη η κοινή γνώμη καταδικάζει τις αδιαφανείς διαδικασίες. Και εσείς έρχεστε με περισσή αλαζονεία και ζητάτε νομιμοποίηση όσων δαπανών έχετε κάνει και όσων θα κάνετε. Είναι εξοργιστικός ο τρόπος με τον οποίο νομοθετείτε. Οποιοσδήποτε από εμάς είχε φέρει τέτοιο νομοσχέδιο σύσσωμοι οι του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν όρθιοι στα έδρανα και θα μας κατηγορούσαν. Είναι πραγματικά η ταφόπλακα σε οποιαδήποτε διάθεση εξωραϊσμού δαπανών» συνέχισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει «το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα στην κριτική που δέχεστε για την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες. Μετά από δύο χρόνια και δύο μήνες που συστάθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής δείχνετε ότι όχι μόνο δεν καταφέρατε να το συστήσετε κανονικά αλλά το μετατρέψατε σε πλυντήριο δαπανών χωρίς καμία συνθήκη διαφάνειας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να εκβιάζεται η Βουλή με αυτό το χυδαίο τρόπο. Ποιο κράτος δικαίου υπηρετείτε; Ποιες συνθήκες διαφάνειας;  Το νομοσχέδιο είναι η απόλυτη ομολογία ανικανότητας, συγκάλυψης στην διαφθορά. Εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτές τις διαδικασίες.  Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την εξουσία ως μαγαζί του».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις αποσκοπούν στην «πολιτική συγκάλυψη ατασθαλιών του παρελθόντος» και χαρακτήρισε «αυθαίρετο» το νομοσχέδιο. «Η μόνη επείγουσα ανάγκη σας είναι η αναδρομική συγκάλυψη δαπανών και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού χωρίς λογοδοσία για το πώς έγιναν» υποστήριξε ο κ. Παπαθεοδώρου και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να αποσύρει το νομοσχέδιο. Την διαφωνία με την διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Βίτσας απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας για τις καταγγελίες περί αδιαφάνειας λέγοντας ότι «επειδή το καταγγέλλει η αντιπολίτευση δεν πάει να πει ότι ισχύει κι όλας».

«Το ότι καταγγέλλετε κάτι δεν σημαίνει ότι συμβαίνει κιόλας. Εδώ και 4 μήνες καταγγέλλετε και ένα στοιχείο δεν έχετε φέρει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο ίδιος έσπευσε να υποστηρίξει την ανάγκη για την επέκταση της νομιμοποίησης δαπανών «κατά παρέκκλιση» κάθε κανόνα διαφάνειας λέγοντας ότι εξακολουθούν να είναι αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.