Ειδησεογραφικό site

Ψυχολογική αξιολόγηση στους πιλότους πριν τους προσλάβουν αποφάσισε η Ευρωπαική Επιτροπή

174

Τρία χρόνια μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Germanwings, κατά την οποία ο πιλότος οδήγησε εσκεμμένα το αεροπλάνο πάνω στην πλαγιά ενός βουνού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε νέους κανόνες για την ψυχική υγεία των πιλότων.

Για πρώτη φορά προβλέπουν ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα υποβάλλουν σε ψυχολογική αξιολόγηση τους πιλότους πριν τους προσλάβουν.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς κλείδωσε τον κυβερνήτη έξω από το πιλοτήριο και εσκεμμένα έριξε το σκάφος A320 της Germanwings στην πλαγιά ενός βουνού στη Γαλλία στις 24 Μαρτίου του 2015, ενώ εκτελούσε την πτήση Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 150 επιβαίνοντες.

Οι ανακριτές δήλωσαν ότι ο Λούμπιτς έπασχε από ψυχική διαταραχή με ψυχωτικά συμπτώματα που προκάλεσαν αυτοκτονικές τάσεις, αλλά ότι ο ίδιος είχε αποκρύψει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε από τον εργοδότη του, την Germanwings που ανήκει στον όμιλο της Lufthansa.

Στόχος των νέων κανόνων είναι να αποτραπεί η επανάληψη μια τέτοιας τραγωδίας, δίνοντας σε όλους τους πιλότους πρόσβαση σε πρόγραμμα υποστήριξης στην περίπτωση προβλημάτων ψυχικής υγείας και αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες να διενεργούν ψυχολογική αξιολόγηση των πιλότων πριν ξεκινήσουν να εργάζονται.

Οι πιλότοι ήδη περνούν από ετήσιες ιατρικές εξετάσεις αλλά δεν περιλαμβάνεται σε αυτές πλήρης ψυχολογική αξιολόγηση.

Τα τυχαία αλκοτέστ για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρίες και τους ξένους αερομεταφορείς που πετούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνουν υποχρεωτικά, ενώ το ιπτάμενο προσωπικό και το προσωπικό καμπίνας θα ελέγχονται για ψυχοτρόπες ουσίες.

Οι κανόνες βασίζονται στις συστάσεις ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

«Με αυτούς τους κανόνες, η Ευρώπη εισάγει τα κατάλληλα εργαλεία για να προστατεύει την καλή ψυχική υγεία του ιπτάμενου προσωπικού», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής της EASA Πάτρικ Κάι.

Οι αεροπορικές εταιρίες και τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τώρα μια διετή μεταβατική περίοδο για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.