Ειδησεογραφικό site

ΨΝΑ: Εξαναγκάζουν τις καθαρίστριες να επιστρέψουν τον μισθό τους

54

Αντιμέτωπες με μία πρωτοφανή μεθόδευση στον τρόπο πληρωμής τους από το εργολαβικό συνεργείο βρίσκονται οι καθαρίστριες που απασχολούνται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνών (ΨΝΑ, Δαφνί).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει δεχθεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ, οι γυναίκες που κυρίως εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας διαπιστώνουν ότι πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το ποσό των 800 ευρώ από το ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού που τις απασχολεί, αλλά πριν προλάβουν να…χαρούν για την πληρωμή τους ενημερώνονται από το συνεργείο ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος. Στη συνέχεια, καλούνται να πάνε για ανάληψη στα ΑΤΜ συνοδεία μάλιστα υπαλλήλων του συνεργείου και να επιστρέψουν τα χρήματα!

«Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία φαίνεται ότι εγκαινιάζουν μια νέα τακτική οικονομικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους και απόκτησης επιπλέον οικονομικού οφέλους για τους ιδιοκτήτες τους», υπογραμμίζει  σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος  Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει πως «έχει δεχτεί σωρεία καταγγελιών των καθαριστριών του Νοσοκομείου μας στων οποίων τους τραπεζικούς λογαριασμούς πιστώνονται 800 ευρώ από το Ιδιωτικό Συνεργείο Καθαρισμού. Η εταιρεία όμως προφασίζεται ΄΄τεχνικό λάθος΄΄ και μάλιστα απαιτεί από τους εργαζόμενους να τα επιστρέψουν με την μορφή μετρητών και  με την συνοδεία υπαλλήλων της είτε στα ΑΤΜ είτε στα κατά τόπους τραπεζικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας».

Το Σωματείο επισημαίνει το…προφανές, ότι δηλαδή «οι εργαζόμενες βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να εναντιωθούν στις πρωτοφανείς ενέργειες της εργοδοσίας τους υπό την απειλή της απόλυσης» ενώ προσθέτει πως «οι εργαζόμενες του ιδιωτικού συνεργείου αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα». Υπενθυμίζουν δε πως η σύμβαση με το ιδιωτικό συνεργείο έχει λήξει από τις 22/10/2014 και ανανεώνεται συνεχώς με απευθείας αναθέσεις μέχρι και σήμερα.

Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 2η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και τα αρμόδια Υπουργεία, την επιθεώρηση εργασίας, το ΙΚΑ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς επίσης τι αφορά το ποσό των 800 ευρώ που κατατίθενται  στους λογαριασμούς των καθαριστριών και είναι άμεσα απαιτητά από την εταιρεία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.