Ειδησεογραφικό site

Ψήφος για τη νέα Αλλαγή- Η μαζική συμμετοχή ράπισμα στον δικομματισμό

218

 

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς αφού την Κυριακή το πρωί ανοίγουν οι κάλπες για να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη ηγεσίας στον υπό σύσταση νέο πολιτικό φορέα της.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Η εκλογή αρχηγού αποτελεί το πρώτο μεγάλο και καθοριστικό βήμα για την επανένωση και ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη συνολική αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη. Επιπλέον, ο στόχος για πολλούς λόγους είναι και εθνικός, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα, θα είναι μια θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα που θα ωφελήσει και την ίδια τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς είναι (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι κ.κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Αρχηγός του νέου φορέα θα εκλεγεί όποιος από τους εννιά διεκδικητές συγκεντρώσει το 50% +1 των έγκυρων ψηφοδελτίων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και τις πολιτικές εκτιμήσεις, η μάχη αναμένεται να κριθεί στον β’ γύρο, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ανάμεσα στους επικρατέστερους του α΄ γύρου.

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι θέτουν μέχρι την τελευταία στιγμή το διακύβευμα των εκλογών προς τους πολίτες, που είναι για όλους κοινό. Δηλαδή η δημιουργία μια ενιαίας παράταξης και ενός ανοιχτού κόμματος που θα γίνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων ενώ όλοι διαβεβαιώνουν για την ενότητα της επόμενης μέρας, ανεξαρτήτως του ποιος θα βγει αρχηγός.

Ωστόσο, όπως διαφάνηκε και στο δεύτερο ντιμπέιτ, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φυσιογνωμία, τις μετεκλογικές συνεργασίες, τη δομή και το όραμα που πρέπει να έχει ο νέος φορέας ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν οι διαφωνίες για τη διατήρηση ή μη των Κ.Ο. της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στο μεταξύ, η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες είναι για όλους το μεγάλο στοίχημα. Όσο μεγαλύτερη, τόσο μεγιστοποιείται η επιτυχία του εγχειρήματος, ισχυροποιείται η αποδοχή του προέδρου του νέου φορέα και περιορίζονται τα περιθώρια κινήσεων ικανών να οδηγήσουν την επόμενη μέρα σε φυγόκεντρες τάσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Νίκο Αλιβιζάτο κανείς δεν θα εγκαταλείψει το καράβι αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, προσθέτοντας πως με μόνο 50 ή 70 χιλιάδες πολλοί θα μπουν σε δεύτερες σκέψεις.

Η συμμετοχή αναμένεται να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης στις κάλπες, μειώνεται η δύναμη των μηχανισμών και αυξάνεται η δύναμη των πολιτών που βρίσκονται «εκτός των κομματικών τειχών», κάτι που θα μπορούσε να σημάνει και πιθανές ανατροπές στα αποτελέσματα των εκλογών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι ανοιχτό, κυρίως για τη 2η θέση, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται πέριξ του 20%.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Εκτός όμως από τους αναποφάσιστους υπάρχουν και οι αποφασισμένοι. Κομματικά στελέχη, επιστήμονες, εθελοντές, νέοι και νέες, που «στοιχίζονται» και στηρίζουν τους υποψηφίους αρχηγούς για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, μίλησαν στο «Κ» για τα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή ψήφου τους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

(Νομικός & Πολιτικός Επιστήμονας)

«Δικαίωση Θεοδωράκη»

«Η ιστορία θα γράψει ότι η προοδευτική παράταξη, οι αρχηγοί και τα κόμματά της πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία για να αναγεννήσουν τον χώρο. Είναι ταυτόχρονα μια δικαίωση για τον Σταύρο Θεοδωράκη που επέμενε στην εκλογή αρχηγού από τον λαό από την πρώτη στιγμή ώστε να μπει αέρας ανανέωσης στους κουρασμένους κομματικούς μηχανισμούς. Ο Σταύρος πιστεύει στις συνεργασίες, στη σύνθεση των ιδεών και την υπεράσπιση των χαμένων της κρίσης ενώ γνωρίζω ότι θα δώσει μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή για να ανοίξει δρόμους για τη νέα γενιά».

ΝΑΝΑ ΒΡΥΩΝΗ

(Δικηγόρος, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ)

«Ανανέωση με Ανδρουλάκη»

«Στηρίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί είναι ο μόνος που έχει τα εχέγγυα να προβεί σε ριζική ανανέωση της παράταξης και να φέρει στο πολιτικό προσκήνιο νέα, ικανά και άφθαρτα πρόσωπα, χωρίς όμως να ξεχνά την προσφορά των παλαιότερων γενεών. Τον στηρίζω γιατί ο πολιτικός του λόγος είναι γνήσιος και μεστός, ικανός να εκφράσει τον απλό, αγνό κόσμο που θυσιάστηκε τα χρόνια της κρίσης και αναζητά ξανά ελπίδα. Τον στηρίζω γιατί δε προέρχεται από πολιτικό «τζάκι», δεν βασίζεται σε κομματικούς μηχανισμούς αλλά είναι ένας από εμάς».

 

ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

(Ελεύθερος Επαγγελματίας)

«Συσπείρωση με Καμίνη»

«Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τον χώρο να επανέλθει στο προσκήνιο της πολιτικής. Ο δημοκρατικός κόσμος που όλα τα χρόνια της κρίσης δέχτηκε ένα μεγάλο κύμα επιθέσεων, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε ο νέος φορέας να αποτελέσει την προοδευτική πρόταση εξουσίας που χρειάζεται η χώρα. Σκοπός είναι η σύνθεση και όχι η διαίρεση. Η συσπείρωση και όχι τα μαχαιρώματα. Η έξωθεν καλή μαρτυρία και όχι οι απολογίες. Αυτό μπορεί να το προσφέρει ο Γιώργος ο Καμίνης».

 

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΕ

(Εκπαιδευτικός)

«Αξιοπιστία με Μανιάτη»

«Στις εκλογές για την Κεντροαριστερά χρειαζόμαστε μια ηγεσία που να συνδυάζει την εμπειρία με τις φρέσκες ιδέες, τη συνέπεια και την αξιοπιστία. Ο Γιάννης Μανιάτης έχει αποδείξει τις ικανότητές του με τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ως υπουργός. Έχει αποδείξει την αφοσίωσή του στην Παράταξη με τη συνεπή στάση του όλα τα δύσκολα χρόνια. Έχει αποδείξει το ήθος του από όλες τις θέσεις ευθύνης. Έχει υπηρετήσει την ενότητα διαχρονικά. Μπορεί να μας βγάλει από τη στασιμότητα, μπορεί να εμπνεύσει τους νέους, μπορεί να μας κάνει ξανά νικητές».

ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΙΡΟΥΝΓΚ

(Φοιτήτρια Ναυτιλιακών Σπουδών)

«Ανανέωση με Πόντα»

«Το 50% της αποχής δείχνει απογοήτευση από την πολιτική και τους πολιτικούς. Όλοι λέμε ότι το πολιτικό προσωπικό χρειάζεται ανανέωση με νέους ανθρώπους που να έχουν εμπειρίες και να προέρχονται από την ανοιχτή κοινωνία και αγορά! Η υποψηφιότητα του Απόστολου Πόντα για εμένα ενσαρκώνει αυτή την απαίτηση. Μου αρέσει που είναι ενωτικός. Που ενώ θα του ήταν εύκολο να δείξει ενόχους από το παρελθόν, επιλέγει μαζί με όλους να συζητά για το μέλλον. Στηρίζω και θα ψηφίσω τον Απόστολο Πόντα γιατί δεν μιλάει για εμάς αλλά είναι σαν εμάς».

ΝΙΚΟΣ ΜΟΙΡΑΛΗΣ

(Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αχαΐας)

«Εγγύηση νίκης η Φώφη»

«Η επιλογή μου για την εκλογική αναμέτρηση της 12ης Νοεμβρίου έχει γίνει με κυρίαρχο κριτήριο την εγγύηση της ενότητας και την αποδέσμευση της παράταξης από οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με τη συντηρητική παράταξη. Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μη μείνει στη σιγουριά της προεδρίας ενός μικρού κόμματος αλλά να τεθεί στην κρίση του κόσμου για τον νέο φορέα ήταν το εφαλτήριο για την αναγέννησή μας. Μαζί της και στην επόμενη μέρα! Κάνουμε τη 12η Νοεμβρίου γιορτή της Δημοκρατίας».

ΗΛΙΑΣ ΠΑΤΛΑΚΑΣ

(Μεταπτυχιακός φοιτητής Διεθνούς Δικαίου)

«Σοσιαλισμός με Ραγκούση»

«Το μεγαλύτερο προσόν της υποψηφιότητας Ραγκούση είναι ότι εκφράζει τη σύγχρονη πανευρωπαϊκή τάση των σοσιαλιστικών/σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, δηλαδή την απεξάρτηση από τις συντηρητικές δυνάμεις. Όποια κι αν είναι η έκβαση την Κυριακή, πιστεύω ότι ήδη σχηματίζουμε το ρεύμα που θα αποτελέσει το μέλλον του ελληνικού προοδευτικού χώρου».

 

ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Εκλογικά τμήματα, δικαιολογιτικά και

η διαδικασία για τον α΄και β΄γύρο

Ένας χρηστικός οδηγός που απευθύνεται στους ψηφοφόρους για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τη διαδικασία στον 1ο και 2ο γύρο, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας (www.dpekloges.gr).

Μεταξύ άλλων, εκεί υπάρχουν πληροφορίες για την εισφορά που πρέπει να καταβάλουν οι ψηφοφόροι, τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών και τις ώρες που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Ειδικότερα, η ψηφοφορία της Κυριακής θα διεξαχθεί σε 632 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια που θα λειτουργήσουν σε δημόσια και δημοτικά κατά προτίμηση καταστήματα, καθώς και σε 24 εκλογικά κέντρα σε 11 χώρες του εξωτερικού, εκ των οποίων 9 στην Ευρώπη συν τις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 21:00 λόγω της διεξαγωγής του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Όσοι προσέλθουν στις κάλπες θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της χώρας ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι θα συμμετέχουν και οι 17άρηδες, καθώς η επιτροπή Αλιβιζάτου ζήτησε και έλαβε την τελική έκδοση του εκλογικού καταλόγου.

Μαζί τους θα πρέπει να έχουν επίσημο αποδεικτικό δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία ενώ για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ, όπου το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

Κατά την προσέλευσή τους στα κέντρα, οι ψηφοφόροι θα υπογράφουν δήλωση με τα στοιχεία τους σε μια από τις δύο καταστάσεις που θα τηρούνται με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής: Στον πρώτο κατάλογο θα καταχωρούνται τα στοιχεία μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα. Η δεύτερη κατάσταση θα περιλαμβάνει τα στοιχεία των φίλων και θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, το δικαίωμα του «εκλέγειν» έχουν μόνο όσοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει και στον α΄ γύρο.

Τέλος, ως προς τη ροή των αποτελεσμάτων, ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μέχρι τις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.