Ειδησεογραφικό site

Πρώτη βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου 3-7 Δεκεμβρίου

3.120

Της Έλλης Ιωακείμογλου

34 πόλεις της ΕΕ προσφέρουν δωρεάν προβολές ευρωπαϊκών ταινιών

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής    Επιτροπής   και  εγκαινιάζεται   ως μέρος του  υποπρογράμματος  MEDIA στο πλαίσιο  του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο στηρίζει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα τα τελευταία 27 χρόνια.

Με περίπου 50 δωρεάν προβολές που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την ΕΕ από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου, οι  ευρωπαίοι πολίτες  έρχονται πιο  κοντά  στην  «κοινή ευρωπαϊκή κατοικία τους» γιορτάζοντας παράλληλα τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Καθεμία από τις 34 κινηματογραφικές αίθουσες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα διοργανώσει ειδική βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί μία από τις 20 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα MEDIA. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ταινίες όπως  «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου,  «Ψυχρός Πόλεμος», «Κορίτσι», και «Σύνορο». Οι ταινίες έχουν επιλεγεί από τοπικούς κινηματογράφους ώστε να προσαρμόσουν το πρόγραμμα στα ενδιαφέροντα και τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών ακροατηρίων τους. Όλοι οι χώροι προβολής είναι γνωστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανήκουν στο δίκτυο «Europa Cinemas», το οποίο συντονίζεται από το υποπρόγραμμα MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και από τον τηλεοπτικό σταθμό ARTE.

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση στη διάρκεια της οποίας οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ταινίες με σκηνοθέτες και κριτικούς κινηματογράφου. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι επίσης παρόντες για να εξηγήσουν περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα MEDIA και τη σημασία του για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τοπίου. Από ελληνικής  πλευράς  στην πρωτοβουλία  μετέχει ο κινηματογράφος Mikrokosmos στις 4 Δεκεμβρίου, στις  22:15  με  την ταινία Under the Tree μία  συμπαραγωγή Ισλανδίας, Πολωνίας, Δανίας, Γερμανίας και  Γαλλίας, του σκηνοθέτη Hafsteinn Gunnar Sigourosson,  ο οποίος θα  τιμήσει τη βραδιά  με  την παρουσία του. Η ταινία  χρηματοδοτήθηκε με 559. 895 ευρώ από το πρόγραμμα MEDIA  για  τη  διανομή της σε όλη την Ευρώπη.   

Τα σχόλια είναι κλειστά.