Ειδησεογραφικό site

Πρώτη συνάντηση κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών μετά το σοκ της ύφεσης

26

Την πρώτη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των δανειστών αφού η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι το 4ο τρίμηνο του 2016 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε σε ποσοστό 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και κατά 1,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

Τα στοιχεία προκάλεσαν μούδιασμα στην ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πως η διατήρηση της οικονομίας σε ύφεση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα μέτρα που ζητούν να ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Κι αυτό διότι όλοι οι υπολογισμοί για τα απαιτούμενα μέτρα θα ξεκινήσουν από χαμηλότερη βάση και θα υπάρξει επιπλέον πίεση για αποδοχή των θέσεων του ΔΝΤ που επέμενε ότι οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες.

Ακριβώς στις 18:30 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αμέσως μετά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έφτασαν στο Χίλτον όπου ανέμεναν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Θα επηρεάσει ένα τρίμηνο τη διαπραγμάτευση;» διερωτήθηκε στενός συνεργάτης του υπουργού των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση.

Λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα, στο χώρο των διαπραγματεύσεων έφτασε και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρέθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συντονισμό και εξέταση των νέων δεδομένων.

Η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκίνησε τελικώς στις 18:30. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι αντικείμενο θα ήταν τα δημοσιονομικά, ωστόσο, το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι αντί για τις 5 το απόγευμα, το ραντεβού πάει πίσω για μιάμιση ώρα, ενώ θα είναι παρούσα και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, πράγμα που σημαίνει ότι επί τάπητος θα τεθούν και πάλι τα εργασιακά, μετά την άκαρπη συνάντηση – εξπρές που έγινε χθες το απόγευμα (η χθεσινή συνάντηση είχε κρατήσει λιγότερο από μία ώρα, χωρίς να υπάρξει κατάληξη). Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η μετάθεση της συνάντησης για τις 18:30′ ελήφθη από κοινού από τις δύο πλευρές «για να υπάρξει περαιτέρω χρόνος για κάποια επεξεργασία», χωρίς, ωστόσο, να δίνουν περισσότερα στοιχεία.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.