Ειδησεογραφικό site

Πρόταση ΑΝΕΛ: Ζητούν αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

44

Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ ζήτησε την εξαίρεση της δωροληψίας από τη λίστα των αδικημάτων που ανάγονται στην άσκηση υπουργικών καθηκόντων – Στόχος είναι η μη παραγραφή και η εκδίκαση από τα τακτικά δικαστήρια

Την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε το αδίκημα της δωροληψίας να εξαιρεθεί από την λίστα των αδικημάτων που ανάγονται στην άσκηση υπουργικών καθηκόντων ζητά η σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ με πρόταση νόμου που κατέθεσαν στην Βουλή.

Η προτεινόμενη αλλαγή αποσκοπεί στο να μην ισχύουν οι αποσβεστικές ημερομηνίες σε περίπτωση που εντοπιστεί υπουργός να έχει δωροδοκηθεί.

Ωστόσο, η πρόταση νόμου έρχεται σε σύγκρουση με την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis που υπογράφεται και από τους οκτώ βουλευτές των ΑΝΕΛ καθώς σε αυτή προτείνεται η παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων και για το αδίκημα της δωροληψίας με το σκεπτικό ότι δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα και άρα δεν έχει παραγραφεί.
Αναλυτικά η πρόταση των ΑΝΕΛ έχει ως εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
   Τροποποίηση του ν.3126/2003 ( ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003)
                  ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Καθώς η  παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Νόμου 3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) περί της ποινικής ευθύνης των Υπουργών ορίζει τα εξής :

«1. πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού από το κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και αν ο Υπουργός έχει παύσει να έχει την ιδιότητα αυτή.»

Προτείνεται τα μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί αυτής να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Στην παράγραφο 1 του αρθ. 1 του ν.3126/2003 (ΦΕΚ 66/Α/19.3.2003) προστίθεται εδάφιο:

«Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 Π.Κ. τελούμενο από μέλος
της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ΄ κείνα που ανάγονται  στην άσκηση των καθηκόντων του.»

Αθήνα 13 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΑ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Τι αναφέρει ανακοίνωση των ΑΝΕΛ

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται πως «Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος και το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος κατέθεσαν πρόταση νόμου ώστε τα μέλη της Κυβέρνησης να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική δικαιοσύνη, όπως ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα η τροποποίηση έχει ως εξής: «Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του Π.Κ. τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και Υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμιξη της Βουλής.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί σταθερή και επαναλαμβανόμενη θέση του Κινήματος, η οποία έχει κατατεθεί και κατά την διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος»

Τα σχόλια είναι κλειστά.