Ειδησεογραφικό site

Πρόστιμα στην κυβέρνηση για τα κολαστήρια της Μόριας και του ΒΙΑΛ

172

Λόγω του κινδύνου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τα βοθρολύματα που ξεχύνονται από τα κολαστήρια των προσφυγικών καταυλισμών σε Λέσβο και Χίο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιβάλλει πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι διοικητικές κυρώσεις είναι το τελευταίο κεφάλαιο στη διαμάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για το θέμα των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, στα οποία το πρόβλημα συνωστισμού έχει πάρει απάνθρωπες διαστάσεις.

Η δραματική κατάσταση πήρε διεθνείς διαστάσεις πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ρεπόρτερ του BBC περιέγραψε την εγκατάσταση της Μόριας ως τον χειρότερο προσφυγικό καταυλισμό σε όλο τον κόμο.

Το ρεπορτάζ κατέγραφε κρούσματα βίας, πολυάριθμες απόπειρες αυτοκτονίας, ακόμα και από παιδιά, και οικογένειες που ζουν στρυμωγμένες σε σκηνές με ανθρώπινα περιττώματα στο δάπεδο.

Ο πληθυσμός της Μόριας, σχεδόν 10.000 άτομα, είναι τριπλάσιος σε σχέση με τη χωρητικότητα, αν και την Παρασκευή ξεκίνησε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης με την μεταφορά 100 προσφύγων σε καταυλισμό ου δημιουργήθηκε στη Βόλβη, κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Στις μονάδες των νησιών που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις διέμεναν στις 20 Σεπτεμβρίου 31.645 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 25.504 θέσεις.

Όπως φαίνεται η διαχείριση των αποβλήτων είναι ελλιπής ως ανύπαρκτη. Όπως καταγγέλλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα βοθρολύματα της Μόριας καταλήγουν σε παρακείμενο χείμαρρο, απειλώντας όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και το περιβάλλον της περιοχής.

Για την περίπτωση της Μόριας επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ.

Μικρότερο, στα 20.000 ευρώ, είναι το ποσό που καλείται να πληρώσει το υπουργείο για την περίπτωση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στην περιοχή Χαλκειός στο νησί της Χίου.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται «για τη συνεχιζόμενη πλημμελή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος, την ύπαρξη λυμάτων και στερεών αποβλήτων εντός του Κέντρου και τα οποία καταλήγουν σε γειτονικές ιδιοκτησίες, γεγονός που προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση και κίνδυνο επικείμενης μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής».

Μάλιστα η Περιφέρεια προειδοποιεί με νέες κυρώσεις αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.