Ειδησεογραφικό site

Προσκλητήριο Φώφης Γεννηματά σε νέα μέλη για το Κίνημα Αλλαγής

88

Σηκώνουν τα μανίκια και πιάνουν δουλειά τα κόμματα, τα στελέχη και οι προσωπικότητες που συμμετέχουν στο «Κίνημα Αλλαγής», μετά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής επιτροπής και την ψήφιση της εισήγησης, που περιλαμβάνει το πλήρες χρονοδιάγραμμα και όλα τα οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα έως το Ιδρυτικό Συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 16-18 Μαρτίου.

Tου Χρήστου Δ. Δρούζια

Και επισήμως πλέον η προσυνεδριακή περίοδος έχει ξεκινήσει. Πρώτος σταθμός, η προετοιμασία των κειμένων με στόχο από τις 15 Φεβρουαρίου να αρχίσει ο διάλογος που θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί τόσο με εκδηλώσεις σε κάθε νομό και κάθε μεγάλο δήμο όσο και διαδικτυακά. Την Τρίτη, μάλιστα, συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό τον Γιώργο Καμίνη, η αρμόδια Γραμματεία για το πρόγραμμα ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής για τα νέα κοινά, την επικοινωνία και το έμβλημα με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι κάλπες για την εκλογή των 2.000 συνέδρων -άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι «διορισμένοι»- θα στηθούν την Κυριακή 4 Μαρτίου ανά καλλικρατικό δήμο και στις μεγάλες πόλεις ανά δημοτικό διαμέρισμα ενώ για το εξωτερικό θα υπάρξει ψηφοδέλτιο ανά χώρα. Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων θα είναι μικρότερος σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία θα έχουν οι 78.000 που γράφτηκαν μέλη του νέου φορέα στις εκλογές του Νοεμβρίου ενώ παράλληλα θα ανοίξει το μητρώο του «Κινήματος Αλλαγής» προκειμένου, έως τις 22 Φεβρουαρίου, να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής και σε νέα μέλη. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Επειδή το Συνέδριο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν θα πρέπει να καταβάλουν ένα ευρώ ενώ η οικονομική υποχρέωση για κάποιον που επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα ανέρχεται στα δέκα ευρώ. Το κόστος αυξάνεται για τους διορισμένους συνέδρους (εκπρόσωποι κομμάτων-φορέων, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές και μέλη ΟΕΣ) που θα πρέπει καταβάλουν 20 ευρώ με την παραλαβή της κάρτας Συνεδρίου.

 

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στο μεταξύ, του πανηγυρικού χαρακτήρα της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρξαν διαφωνίες ως προς τη στελέχωσή της.

Στη συνεδρίαση μάλιστα της ΟΕΣ μπορεί να μην εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής μέχρι τις εκλογές, ωστόσο, όσον αφορά τα οργανωτικά ζητήματα, υπήρξαν καμπανάκια από την πλευρά των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Καμίνη.

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά κάλεσε όλους του προοδευτικούς πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας να γίνουν μέλη του νέου φορέα και πρότεινε να εκλεγεί τουλάχιστον το 50% της σύνθεσης του Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν και εκλεγμένοι από θεσμικούς φορείς της Κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης, της Παραγωγής, των Εργαζομένων, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ένα Κίνημα Αλλαγής με αναγεννημένη πολιτική δομή και οργάνωση, με ριζική αλλαγή στις κατεστημένες λογικές των μηχανισμών, της ίντριγκας, των αρχηγίσκων, με νέα αντίληψη στη σχέση του με τους πολίτες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του άφησε αιχμές για τη συγκρότηση των οργάνων, αναφέροντας ότι «το κόμμα δεν είναι λάφυρο κανενός» ενώ ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι το σώμα των διορισμένων συνέδρων θα είναι μικρότερο από τους εκλεγμένους, τους οποίους θα επιλέξουν οι 210 χιλιάδες φίλοι», επισημαίνοντας ότι πρέπει στις 4 του Μάρτη -που θα γίνουν οι εκλογές- να υπάρχει μαζική συμμετοχή των πολιτών για να καταλάβουν ότι αυτοί παίρνουν το ιδρυτικό συνέδριο στα χέρια τους κι όχι οι αποφάσεις να ληφθούν σε κλειστούς χώρους.

 «Οι 210 χιλιάδες πολίτες που μια Κυριακή του περασμένου Νοέμβρη υπέμειναν μία και δύο ώρες σε ουρά για να συμμετέχουν σε μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία, έχουμε ιερό καθήκον να μην τους απογοητεύσουμε, έχουμε υποχρέωση να μην τους προδώσουμε» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, επιμένοντας πως η εντολή που έχει λάβει η ηγεσία του «Κινήματος Αλλαγής» είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος, που θα φιλοξενήσει όλους όσοι ασφυκτιούν μεταξύ του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του συντηρητισμού της ΝΔ και όχι μιας ομοσπονδίας κομμάτων

Ο «ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑ»

Να θεσπιστεί ο «κανόνας του τριάντα» ζήτησε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης ώστε στο επικείμενο Συνέδριο το 30% του σώματος να είναι γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και προερχόμενοι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή, αρρυθμίες στην κοινή δράση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΔΗΣΥ, Ποτάμι) που απαρτίζουν το «Κίνημα Αλλαγής», προκλήθηκαν από τη διαφορετική γραμμή στο θέμα του τρόπου λήψης της απόφασης για την απεργία, στο πλαίσιο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Η ΔΗΣΥ καταψήφισε τη διάταξη ενώ το Ποτάμι ψήφισε «παρών». Γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο Νίκος Ανδρουλάκης που επεσήμανε ότι «η διαφορετικότητα είναι σεβαστή εντός του πολυκομματικού φορέα «αλλά η φωνή στη Βουλή πρέπει να είναι μία και ενιαία», ενώ από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλουν και ούτε να δαιμονοποιούμε τις μικρές διαφοροποιήσεις στη Βουλή και στον δημόσιο χώρο».

Κεντρικά στελέχη πάντως και των δύο πλευρών θεωρούν πως οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν συνιστούν πρόβλημα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, και ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημοκρατικού διαλόγου εν όψει μάλιστα και του Ιδρυτικού Συνεδρίου.

Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΓΟΝΤΖΑ»

Σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων εξακολουθεί να αποτελεί και το θέμα του νέου φορέα και η μορφή που θα λάβει ο υπό δημιουργία πολιτικός σχηματισμός. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην ομιλία του στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, επανέφερε το θέμα της συγκρότησης ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, αμέσως μετά το Συνέδριο, ενώ υπέρ της ενοποίησης τάσσονται τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Γιώργος Καμίνης.

Αναταράξεις υπήρξαν και στην «επιτροπή Βγόντζα» που συγκροτήθηκε με απόφαση του Πολίτικου Συμβούλιου του «Κινήματος Αλλαγής» και έχει αναλάβει την πιστοποίηση των διαδικασιών για το Ιδρυτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα μέλη της «επιτροπής Αλιβιζάτου», και συγκεκριμένα οι: Γιάννης Αναστασάκος, Παντελής Αβραμίδης, Αχιλλεας Μητσός, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Λουκάς Τσούκαλης, Θεόδωρος Καρούνος, Γιάννης Βούλγαρης, Κωνσταντίνα Μιχοπούλου και Γιώργος Σωτηρέλης γνωστοποίησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην επιτροπή υπό την προεδρία του Αντώνη Βγόντζα.

Μια εντελώς διαφορετική άποψη ωστόσο εκφράζει το στέλεχος του Ποταμιού Αλ. Κατσαντώνης, που με επιστολή του επισημαίνει ότι «η νέα επιτροπή υπό τον κ. Βγόντζα δεν είναι κάποιου είδους συνεχιστής της επιτροπής Αλιβιζάτου».

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Βγόντζα, με την οποία καλούσε τα μέλη της «επιτροπής Αλιβιζάτου» σε συνεδρίαση για την προηγούμενη Τρίτη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν όλα τα ζητήματα για τη διενέργεια της διαδικασίας για την εκλογή συνέδρων.

Η επιτροπή, η οποία συνεδρίασε σε πολύ καλό κλίμα, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση 5 επιτροπών: Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με στόχο την εξέταση σε δεύτερο βαθμό των ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων των εκλογών, Εκλογικών Κέντρων για την επιλογή των σημείων που θα στηθούν τα εκλογικά κέντρα σε όλη την επικράτεια, Διαδικασιών η οποία θα αναλάβει τη σύνταξη της εγκυκλίου των εκλογών, Δεοντολογίας για την εκδίκαση των ενστάσεων και Εξωτερικού με έργο την επιλογή των χώρων των εκλογικών κέντρων στις πόλεις του εξωτερικού.

Κύρια ευθύνη της «επιτροπής Βγόντζα» είναι μόνον η διασφάλιση και αντικειμενική διεξαγωγή της εκλογής των συνέδρων, καθώς όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέβει στον «αέρα» η νέα ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής για το Συνέδριο, μέσω της οποίας θα γίνει και η εγγραφή των νέων μελών, η επικαιροποίηση των στοιχείων για τα ήδη μέλη και η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την εκλογή συνέδρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την «επιτροπή Αλιβιζάτου» αναμένεται να αντικατασταθούν όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για την ηγεσία από πρόσωπα που θα προτείνουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Πάντως, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, άπαντες δεσμεύονται να δουλέψουν για τον κοινό στόχο που είναι η συγκρότηση του νέου φορέα του Κέντρου και της Κεντραριστεράς, καθώς σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές του «Κινήματος Αλλαγής», ο στόχος δεν είναι μόνο κομματικός αλλά και εθνικός και αφορά τη χώρα και τους πολίτες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, για να κερδηθεί ο στόχος απαιτείται εντατική προσπάθεια με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενότητα, εξωστρέφεια και κυρίως με τη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών

Τα σχόλια είναι κλειστά.