Ειδησεογραφικό site

Προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις προανήγγειλε ο Παυλόπουλος

278

Θέμα νομικής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων σε διεθνή δικαστήρια έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά τα το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Οφείλουμε ν’ αναλογισθούμε τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας. Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντίστασης, εναντίον εκείνων που, όπως κι εσείς γνωρίζετε, θέλουν να γυρνούν πίσω σ’ ένα εφιαλτικό παρελθόν, εντάσσει η Ελλάδα απαιτήσεις της που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής τις οποίες, παγίως, θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Όλως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του Πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».

Με την τελευταία αποστροφή του λόγου του ο κ. Παυλόπουλος θέτει ξεκάθαρα ζήτημα προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο για το ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα ετέθη εκ νέου τόσο από τον κ. Παυλόπουλο νωρίτερα κατά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ. Σταϊνμάγερ, όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Βερολίνο, χθες Τέταρτη, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα της εφημερίδας Bild το οποίο έκανε λόγο για απαιτήσεις της Ελλάδας ύψους 376 δισ. ευρώ, δήλωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερ δήλωσε πως το θέμα έχει κλείσει νομικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.