Ειδησεογραφικό site

Προς ανεξαρτητοποίηση τουλάχιστον 10 βουλευτές του ΣYΡΙΖΑ μετά το «είστε σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ»

326

Το βίαιο επεισόδιο μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Πάνου Ρήγα στα γραφεία της Κουμουνδούρου επιτάχυνε τις αποφάσεις του Τσίπρα να απεμπλακεί από το εσωκομματικό χάος που έβλεπε να έρχεται. Τον επηρέασε τόσο πολύ ώστε άλλαξε την ώρα της συνεντεύξεως στο Ζάππειο τρεις φορές. Αρχικώς προσδιορίστηκε στις 5 το απόγευμα, έπειτα στις 2 για να καταλήξει στις
12:30 μετά το μεσημέρι.

Οι πληροφορίες που έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία για το επεισόδιο αυτό, εκτός από το τι ακριβώς συνέβη και ποιος επιτέθηκε σε ποιον (ο Δημήτρης Τζανακόπουλος φέρεται πως έπιασε τον Πάνο Ρήγα από το λαιμό) ανέφεραν αορίστως ότι αιτία της συρράξεως μεταξύ των δύο αντρών ήταν οι «πασοκογενείς». Δηλαδή το άνοιγμα που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ηγεσία του σε πρόσωπα προέρχονταν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν ήταν αποδεκτά και δημοφιλή στον σκληρό πυρήνα του ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν όμως έγιναν οι πληροφορίες πιο συγκεκριμένες, τότε έγινε κατανοητό γιατί το επεισόδιο αυτό επηρέασε τόσο πολύ τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσπευση των αποφάσεων του.. Οι πρώτες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου εμφάνιζαν το Δημήτρη Τζανακόπουλο να έχει εξαπολύσει κατά την διάρκεια του επεισοδίου οξύτατη προσωπική επίθεση στον τέως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ  με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς με αιτιολογία ότι έχει μεγάλη ευθύνη για το αποτέλεσμα «γιατί έφερε στο ΣΥΡΙΖΑ τα σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ»

Ο κύριος Ρήγας δεν επιβεβαίωσε ότι ο κύριος Τζάνακόπουλος επιτέθηκε προσωπικά στον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επιβεβαίωσε ότι ακούστηκε η φράση για τα «σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ». Είναι προφανές ότι ανεξαρτήτως του τι ελέχθη τελικώς σε μια στιγμή ισχυρού πολιτικού εκνευρισμού, η φράση αυτή, με ή χωρίς Τσίπρα ανάλογα με την version, αλλά με μότο τα «σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ» διαδόθηκε εν ριπή οφθαλμού μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αριθμοί μόλις 47 μέλη, μεταξύ αυτών και αρκετά στελέχη τα οποία έχουν κεντροαριστερό προσανατολισμό και δεν προέρχονται από τον ιστορικό πυρήνα του κόμματος.

Έτσι, ένας αριθμός τουλάχιστον δέκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες ιδεολογικές αναφορές προβληματίζονται για το τι θα πράξουν στο μέλλον και για το αν πρέπει ή όχι να παραμείνουν στο κόμμα ή να ανεξαρτητοποιηθούν. Θεωρούν βαρύ να τους αποκαλούν «σκουπίδια» και διερωτώνται αν έχουν θέση σε αυτό το κόμμα.

Σε πρώτη φάση πάντως η απόφαση που έχουν λάβει είναι να τηρήσουν στάση αναμονής και να περιμένουν ενδεχομένως έως την εκλογή του νέου προέδρου του για να καταλάβουν αν θα είναι αποδεκτοί στο να παραμείνουν ή όχι. Και αναλόγως να κινηθούν. Αν ο νέος πρόεδρος είναι στοιχείο ενωτικό που θέλει όλες τις τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι να επιστρέψει το κόμμα στο «ιστορικό» 3 % ίσως και να το σκεφτούν. Εάν όχι για την πολιτική τους αυτοπροστασία και αξιοπρέπεια η απόφασις για αυτούς θα είναι μονόδρομος. Θα ανεξαρτητοποιηθούν και αν ο αριθμός επαρκεί θα συγκροτήσουν σε πρώτη φάση κοινοβουλευτική ομάδα ανεξαρτήτων.

Για να γίνει κατανοητή πόσο σημαντική είναι αυτή η διεργασία αρκεί να σημειώσει κανείς πως αν στο μέλλον ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η οποία αριθμεί 33 βουλευτές τουλάχιστον 15 βουλευτές από άλλα κόμματα τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτομάτως θα ανακηρυχθεί κυριολεκτικά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Είναι άγνωστο αν ο ίδιος το επιθυμεί έτσι ή αν θέλει αυτό να συμβεί πρώτα με απόφαση του ελληνικού λαού και μετά να ακολουθήσουν οι βουλευτές, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα

Τα σχόλια είναι κλειστά.