Ειδησεογραφικό site

Πρόεδρος ΕΚΑΒ : «Οι εφημερίες των νοσοκομείων είναι όπως η φωτογραφία των ασθενοφόρων στον Ευαγγελισμό»

97

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού τον τελευταίο χρόνο, το ΕKAB, σήκωσε και σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, προκειμένου να συντονίσει την παροχή σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και την μεταφορά τους σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Χιλιάδες είναι εκείνες οι περιπτώσεις που χρειάζεται καθημερινά ο συντονισμός της νοσοκομειακής και προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων και η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου, για τις «συνθήκες πολέμου» που βιώνουν τον τελευταίο μήνα και τις εκατοντάδες κλήσεις που δέχονται καθημερινά από πολίτες που νοσούν από covid-19 και που χρήζουν άμεσης μεταφοράς από το σπίτι τους στο νοσοκομείο. Αναφέρεται εκτενώς, στις προσλήψεις και στις ελλείψεις, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις που γίνεται άσκοπη χρήση του ΕΚΑΒ από τους συμπολίτες μας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την φωτογραφία με τα ασθενοφόρα έξω από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Βιώνουμε έναν πόλεμο στο ΕΚΑΒ τις τρεις τελευταίες εβδομάδες

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, βιώνουμε τουλάχιστον σε ότι αφορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής, έναν πόλεμο! Έναν πόλεμο, σαν αυτόν που βιώναμε πριν από μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη και με αντίστοιχο τρόπο, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε και στο Λεκανοπέδιο. Προσπαθούμε να κρατήσουμε σε ισορροπία το Εθνικό Σχέδιο Υγείας και συγκεκριμένα τα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, να αντιμετωπίσουμε την πολύ αυξημένη ζήτηση που έχουμε σαν ΕΚΑΒ σε ό,τι αφορά τις διακομιδές των περιστατικών με κορονοϊό, αλλά και τις υπόλοιπες διακομιδές. Από την άλλη, στο κομμάτι που μας αφορά ως κέντρο επιχειρήσεων υγείας, να διατηρήσουμε σε ισορροπία το σύστημα, ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη περίθαλψης με κορονοϊό, όσο και στις υπόλοιπες παθήσεις ή και τραυματισμούς.

Γιατί όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μόνο η νόσος του κορονοϊού, αλλά υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα, όπου τα λιγότερα επείγοντα έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα και τα κανονικά επείγοντα και τα ογκολογικά, εξακολουθούν να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα».

Δεχόμαστε κάθε μέρα 250 κλήσεις για διακομιδές ασθενών με κορονοϊό από τα σπίτια τους

«Από πέρυσι το Μάρτιο μέχρι φέτος, έχουν γίνει περίπου σε όλη την Ελλάδα 70.000 διακομιδές αλλά και επιβεβαιωμένων περιστατικών με κορονοϊό. Από αυτές, οι 11.000, έχουν γίνει μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες και από αυτές οι 6.000, έχουν γίνει στο λεκανοπέδιο Αττικής. Το 6.000 διακομιδές ασθενών με κορονοϊό, αναλύεται σε περισσότερες από 250 κλήσεις ημερησίως που αφορούν διακομιδές ασθενών με κορονοϊό από τα σπίτια τους προς τους υγειονομικούς σχηματισμούς ή και διανοσοκομειακές διακομιδές, γιατί προφανώς προκειμένου να κρατηθεί ισορροπία στο σύστημα υγείας, απαιτούνται και διανοσοκομειακές διακομιδές».

Οι εφημερίες των Νοσοκομείων, είναι όπως στην φωτογραφία των ασθενοφόρων στον Ευαγγελισμό

«Δυστυχώς οι εφημερίες των Νοσοκομείων το τελευταίο διάστημα, είναι ακριβώς όπως είδατε στην εφημερία του Ευαγγελισμού. Η ίδια εικόνα, η οποία παρατηρήθηκε στον Ευαγγελισμό, παρατηρείται και σε άλλα Νοσοκομεία. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι αυτή εικόνα, είναι ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της εφημερίας σε ένα Νοσοκομείο. Σίγουρα υπάρχει χρονική διακύμανση, σε ό,τι αφορά το είδος των περιστατικών των ασθενών και των τραυματιών που διακομίζονται στα Νοσοκομεία. Αλλά δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, αυτή εικόνα επαναλαμβάνεται σε πολλά νοσοκομεία και είμαστε σε μία εμπόλεμη κατάσταση που τόσο ο προ νοσοκομειακός, όσο και ο νοσοκομειακός χώρος, προσπαθούν να συντονιστούν και συντονίζονται από το κέντρο επιχειρήσεων υγείας στο ΕΚΑΒ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να κρατηθεί αυτή η πάρα πολύ ευαίσθητη ισορροπία».

Έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 700 διασώστες

«Όταν μιλάμε για μία πανελλαδική υπηρεσία, όπως είναι το ΕΚΑΒ και μάλιστα για την μοναδική υπηρεσία παροχής επείγουσας προ νοσοκομειακής φροντίδας, που πρέπει να τονίσουμε ότι είναι και μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχουμε το συγκεκριμένο μοντέλο, θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Και ο λόγος που υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε ελλείψεις σε προσωπικό και σε εξοπλισμό, είναι γιατί το «επείγον» δε σταματάει ποτέ. Και γιατί όταν μιλάμε για πανελλαδική υπηρεσία, στόχος είναι να επεκτείνεις την ακτίνα κάλυψης σε όσο το δυνατόν σε περισσότερες περιοχές. Εξαιτίας του κορονοϊού, έχει προσληφθεί ένας τεράστιος αριθμός επικουρικού προσωπικού. Έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 700 διασώστες σε πανελλαδικό επίπεδο και είναι ένα νούμερο, το οποίο δεν έχει ξαναδεί ποτέ στην ιστορία του ΕΚΑΒ. Έχουμε εξοπλιστεί με ασθενοφόρα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία προέρχονται από δωρεές νομικών προσώπων, εταιριών, ενώσεων, αλλά και φυσικών προσώπων. Έχουμε καταφέρει και έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες για τις προμήθειες ασθενοφόρων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Έτσι, μπορούμε να πούμε σε ό,τι αφορά το επίπεδο του εξοπλισμού, είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο εχθρός του καλού δεν είναι το καλύτερο. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που έχει προσληφθεί σαν επικουρικό προσωπικό όπως επίσης και επιπλέον προσωπικό πρέπει να προσληφθεί, για να μπορέσουμε να πάμε το ΕΚΑΒ στα ίδια επίπεδα που είναι οι αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό».

Τον Ιούλιο του 2000 είχαμε 667 κλίνες ΜΕΘ και τώρα έχουμε 1.450

«Από την αρχή της ίδρυσης του, το ΕΚΑΒ διαχειρίζονταν σαν αρμοδιότητα, τις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Εδώ και δύο χρόνια περίπου, η διεύθυνση πληροφορικής του ΕΟΠΥ έχει φτιάξει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία έχει διευκολύνει γενικά το σύστημα. Τώρα, κατευθείαν ο γιατρός ο οποίος έχει τον ασθενή και ο οποίος δια σωληνώθηκε και χρήζει νοσηλείας σε κλίνη ΜΕΘ, μπορεί κατευθείαν και εισάγει τα στοιχεία του και το ιατρικό του ιστορικό στο σύστημα και αυτά τα στοιχεία μπορεί και τα βλέπει ο αντίστοιχος γιατρός από τη ΜΕΘ και μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη μονάδα, ελαχιστοποιώντας έτσι τα οποιαδήποτε προβλήματα που υπάρχουν.

Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αυξήθηκαν ούτως ή άλλως. Εκεί που είχαμε τον Ιούλιο του 2000 σε όλη την Ελλάδα 667 κλίνες ΜΕΘ, τώρα έχουμε περισσότερες από 1.450 πανελλαδικά. Και εκεί που είχαμε στο Λεκανοπέδιο 260 ΜΕΘ, τώρα έχουμε πάνω από 600. Αυτό που έλειπε σίγουρα, ήταν μια καλή διαχείριση και ένας καλύτερος συντονισμός και αυτό έχει επιτευχθεί με τη χρήση αυτής της πλατφόρμας»

Τα σχόλια είναι κλειστά.