Ειδησεογραφικό site

Πράσινο φως από τη Γερουσία για να αρχίσει η επίσημη συζήτηση για το ξήλωμα του Obamacare

40

Χρειάστηκε η δραματική επιστροφή του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που διαγνώστηκε την περασμένη εβδομάδα με καρκίνο στον εγκέφαλο, στη Γερουσία και η ψήφος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς για να σπάσουν την ισοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί και να δώσουν οριακά με ψήφους 51-50 το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επίσημη συζήτηση για την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare, μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί που απέρριπταν αρχικά κάποιες πτυχές του νομοσχεδίου, άλλαξαν γνώμη. Προηγούμενες απόπειρες αντικατάστασης του Obamacare είχαν αποτύχει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω διάστασης απόψεων στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Και το γεγονός ότι παρουσιάζουν τώρα ως μεγάλη νίκη την οριακή έγκριση της έναρξης της συζήτησης για την αντικατάσταση του Obamacare, δείχνει πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως «τεράστιο βήμα για τον τερματισμό του εφιάλτη του Obamacare.» «Η Γερουσία πρέπει τώρα να περάσει ένα νομοσχέδιο και να το φέρει στο γραφείο μου, ώστε να τελειώσουμε επί τέλους μια καλή με την καταστροφή του Obamacare», είπε.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποια μορφή θα έχει το τελικό νομοσχέδιο και αν θα υπάρξουν αρκετοί ψήφοι για να περάσει.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, χαρακτήρισε τη χθεσινή οριακή ψηφοφορία ένα πρώτο βήμα κι εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι Ρεπουμπλικανοί να περάσουν ένα νομοσχέδιο.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή», δήλωσε. «Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά θα είμαστε, ελπίζω, έτοιμοι στο τέλος της εβδομάδας…»

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.