Ειδησεογραφικό site

Πούτιν: Κλιμακώνει την ένταση με Τραμπ – Διώχνει 755 Αμερικανούς διπλωμάτες από τη Ρωσία

20

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν διέταξε την άμεση αποχώρηση 755 Αμερικανών διπλωματών.

Με αποκλειστικές δηλώσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο  Rossiya 1, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη ρωσική επικράτεια 755 Αμερικανοί διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RT, ο Πούτιν δήλωσε ότι «Η αμερικανική πλευρά έκανε μια κίνηση η οποία, είναι σημαντικό να σημειωθεί, δεν είχε κανένα έρεισμα, ώστε να επιδεινώσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. [Η κίνηση αυτή] περιλαμβάνει παράνομους περιορισμούς, απόπειρες να επηρεάσει άλλα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας , οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία».

«Περιμένουμε για πολύ καιρό ότι κάτι ίσως αλλάξει προς το καλύτερο, ελπίζαμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει, αλλά φαίνεται πως δεν πρόκειται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον … Αποφάσισα ότι είναι καιρός να δείξουμε ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα αναπάντητο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο αριθμός των 755 Αμερικανών διπλωματών εικάζεται ότι περιλαμβάνει το σύνολο της αμερικανικής διπλωματικής δύναμης στη Ρωσία, Πρεσβεία δηλαδή και Προξενικές αρχές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη απόφαση του Ρώσου Προέδρου ως απάντηση στις νέες κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ριαμπκόφ (ΥΠΕΞ): Η Ρωσία θα απαντήσει με ισοδύναμο τρόπο

Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει «με ισοδύναμο τρόπο» σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ στο δίκτυο ABC, «Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την… επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το κείμενο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και η Γερουσία την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση σχεδόν ομόφωνα.

Για τον Σεργκέι Ριαμπκόφ, αυτό το νομοσχέδιο, που είναι «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» είναι «η τελευταία σταγόνα» στο ποτήρι.

Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στο έδαφός της, προκειμένου ο αριθμός να ευθυγραμμιστεί με εκείνον του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πάνε παραπέρα, «εμείς θα απαντήσουμε» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός. «Όμως το μήνυμά μου είναι: μην το κάνετε. Θα γίνει σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων».

Ερωτηθείς σχετικά με το είδος της απάντησης, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «μια πλούσια εργαλειοθήκη» όμως αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Εμείς δεν παίζουμε» τόνισε. «Είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «τείνει χείρα» προς τις ΗΠΑ διότι εύχεται πως οι δύο χώρες συνεργάζονται κι ελπίζει επίσης ότι «κάποιος, από την άλλη πλευρά, περιλαμβανομένου του προέδρου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.