Ειδησεογραφικό site

Τι έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας για το Πόθεν Έσχες: Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης της Ολομέλειας

31

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες που δημοσιεύθηκε προχθές και έχει δημιουργήσει για ακόμη μια φορά ένταση μεταξύ της Κυβέρνησης και των δικαστών, θεωρήθηκε και κοινοποιήθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Οικονομικών.

Η επίμαχη  απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (2649/2017) το πλήρες περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει το protothema.gr, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη  η από 13.10.2016  υπουργική απόφαση που καθορίζει  τον  τύπο  και περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) με  τον  ηλεκτρονικό τρόπο  υποβολή τους.

Πέρα από αυτό όμως η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε ένα ακόμη βήμα και σμπαράλιασε την  επίμαχη  υπουργική  απόφαση  κρίνοντας πολλές διατάξεις της αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια ανυπόστατες. Συγκεκριμένα, η  Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, έκανε δεκτή την αίτηση  ακύρωσης όλων των δικαστικών Ενώσεων.

Η μη νομιμότητα της επίμαχης  απόφασης των   υπουργών Δικαιοσύνης   και Οικονομικών (1846οικ./13.10.2016) ανάγεται στο γεγονός δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλαδή δεν απέκτησαν νόμιμη υπόσταση) οι παραμετρικές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της, αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Δείτε ΕΔΩ  ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του ΣΤΕ

 

ΣτΕ: «Πάγωσε» την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες μόνο για τους δικαστές

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου με σημερινή προσωρινή διαταγή του «πάγωσε» την νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες για δύο συνταγματικούς λόγους, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς  (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Έτσι, η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και δικαστών κορυφώνεται και προσλαμβάνει άλλες νέες διαστάσεις.

Πάντως, η προσωρινή διαταγή βάζει πλάτη  και στους λοιπούς υπόχρεους υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, με την αναφορά της σε αντισυνταγματικές διατάξεις.
Η προσωρινή διαταγή δόθηκε καθώς:

«αα) η συγκρότηση του οργάνου, στο οποίο υποβάλλονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, αντίκειται στα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, και
ββ) ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις».

Το «πάγωμα» ισχύει μέχρι για τις δηλώσεις των ετών 2015 και 2016 και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σημερινής αιτήσεως-προσφυγής που κατέθεσαν οι δικαστικές Ενώσεις.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν σήμερα το πρωί όλες οι δικαστικές Ενώσεις εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την  έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης ,  και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Ειδικότερα, ο κ. Σακελλαρίου διατάσσει «ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεις Οικονομικών Συμφερόντων για τα έτη 2015 και 2016, μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής ή τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινής υπουργικής αποφάσεως.

Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στην περίπτωση που αυτοί υπέχουν, ενδεχομένως, κατά νόμο, αυτοτελή υποχρέωση να υποβάλουν Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. ως έχοντες και άλλη ιδιότητα, από εκείνες τις οποίες, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, επιτρεπτώς μπορεί να αναλάβει δικαστικός λειτουργός, καθώς και τους/τις συζύγους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, είτε υπέχουν είτε όχι αυτοτελή υποχρέωση υποβολής των επιμάχων δηλώσεων, εκτός αν ο/η σύζυγος είναι πρόσωπο που υπάγεται σε μία των περιπτώσεων α΄-ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003.

Το πλήρες κείμενο της προσωρινής διαταγής έχει ως εξής:

Π Ρ Ο Σ Ω Ρ Ι Ν Η  Δ Ι Α Τ Α Γ Η
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 52 του π.δ. 18/1989, όπως ισχύει, και λαμβάνοντας υπόψη τα εξής: α) Με την υπ’ αριθ. 2649/2017 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η υπ’ αριθ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» (Β΄ 3300), με την οποία ρυθμιζόταν η υποβολή των αναφερομένων σ’ αυτήν δηλώσεων. Η απόφαση της Ολομελείας δημοσιεύθηκε την 18.10.2017. Την επομένη 19.10.2017, και πριν κοινοποιηθεί η ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου στη Διοίκηση, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β΄ 3702), σε αντικατάσταση της ακυρωθείσης κοινής υπουργικής αποφάσεως, η υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» (Β΄ 3300), κατά της οποίας στρέφεται η περιέχουσα το αίτημα εκδόσεως προσωρινής διαταγής αίτηση αναστολής. β) Η προθεσμία για την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Περιουσιακών Συμφερόντων για το έτος 2016 λήγει την 21.10.2017, δηλαδή την μεθεπομένη της δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ως άνω νεώτερης κοινής υπουργικής αποφάσεως. γ) Με την ανωτέρω 2649/2017 απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου κρίθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: αα) η συγκρότηση του οργάνου, στο οποίο υποβάλλονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, αντίκειται στα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, και ββ) ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις.

Διατάσσουμε
ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεις Οικονομικών Συμφερόντων για τα έτη 2015 και 2016, μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής ή τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινής υπουργικής αποφάσεως. Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στην περίπτωση που αυτοί υπέχουν, ενδεχομένως, κατά νόμο, αυτοτελή υποχρέωση να υποβάλουν Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. ως έχοντες και άλλη ιδιότητα, από εκείνες τις οποίες, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, επιτρεπτώς μπορεί να αναλάβει δικαστικός λειτουργός, καθώς και τους/τις συζύγους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, είτε υπέχουν είτε όχι αυτοτελή υποχρέωση υποβολής των επιμάχων δηλώσεων, εκτός αν ο/η σύζυγος είναι πρόσωπο που υπάγεται σε μία των περιπτώσεων α΄-ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003.

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017
Ο Πρόεδρος
του Συμβουλίου της Επικρατείας

Νικόλαος Καρόλου Σακελλαρίου

Πόθεν Έσχες: Σύγκρουση κυβέρνησης-δικαστών για την ηλεκτρονική υποβολή

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους ισχύει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και επομένως δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης μέχρι το Σάββατο – Δικαστές μιλούν για κινήσεις της κυβέρνησης που εκφεύγουν των νοοτροπιών δημοκρατικών και πολιτισμένων χωρών

Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Προέδρου της Βουλής για τον  τύπο και το περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.)  κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης,  δεν ανατρέπει το αποτέλεσμα («δια ταύτα») της προχθεσινής απόφασης της  Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισαν δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάντως, όπως τόνιζαν δικαστές παρόμοιες ενέργειες οξύνουν τις σχέσεις της κυβέρνησης και του συνόλου του δικαστικού σώματος, που τελικά στην προκειμένη περίπτωση ταλαιπωρεί τους πολίτες και ειδικά τους εκατοντάδες υπόχρεους υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως είναι νομάρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, κ.λπ.
Προσέθεταν μάλιστα ότι η κυβέρνηση αντί να δώσει μια λύση στο όλο θέμα (π.χ.,παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων), καθώς μια μεγάλη μερίδα πολιτών είναι δέσμιοι και ζουν κάτω από καθεστώς αβεβαιότητας, «απαντά» στις δικαστικές αποφάσεις με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο που εκφεύγει, τουλάχιστον,  των νοοτροπιών των  δημοκρατικών και πολιτισμένων χωρών.

Πέρα από όλα αυτά αναμένεται σκληρή αντίδραση των δικαστών μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την περασμένη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, δημοσίευσε την 2649/2017 απόφασή της, σύμφωνα με την οποία  ακυρώθηκε στο σύνολό της η 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».

Η Ολομέλεια έκρινε  ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης».

Έτσι, εφόσον η υπουργική απόφαση είναι ανύπαρκτη δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για όλους ανεξαιρέτως τους υποχρέους.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χθες Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου (ΦΕΚ   τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 3703, 19 Οκτωβρίου 2017)  και με αριθμό  με αριθμό πρωτ. 12391  και διεκπ. 7569/2017 την απόφαση την οποία το ΣτΕ  έχει κρίνει  ως ανυπόστατη.

Όμως, η ενέργεια αυτή της δημοσίευσης στο ΦΕΚ δεν σώσει το όλο θέμα αφού είναι κατόπιν εορτής.

Υπενθυμίζεται ότι τυπικά  η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για το έτος 2016  λήγει το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου. Φυσικά, όσοι θέλουν μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της υπόθεσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.