Ειδησεογραφικό site

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το Σκοπιανό: Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ

2.998

Στις 10:30 η συνεδρίαση μετά τη δήλωση Καμμένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή» – Συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις Ζάεφ

Μόνο ανέφελο δεν προβλέπεται το τέλος της διαδρομής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Όσον αφορά τη γείτονα χώρα, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξετασθούν οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές, θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, πιθανότατα στις 9 Ιανουαρίου. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες, ενώ η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζουμε πως για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος από τη Βουλή απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Δεν φαίνεται, ωστόσο, πως ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει πρόβλημα. Από τη δτιγμή που κατάφερε να αποσπάσει τους οκτώ βουλευτές που χρειαζόταν από την αξιωματική αντιπολίτευση, η ενισχυμένη κοινβουλευτική πλειοψηφία των 80 όλα δείχνουν πως είναι «κλειδωμένη».

Στην Αθήνα, όμως, επικρατεί αναταραχή. Αφού ανακήρυξε επισήμως νεκρή τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμένος αποφάσισε αιφνιδίως να συγκαλέσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ συνέρχεται σήμερα το πρωί στις 10:30, στον απόηχο των διαφωνιών που υπάρχουν εντός του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι γνωστή η θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος και έχει συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της συμφωνίας, στάση την οποία αναμένεται να υιοθετήσει και η Έλενα Κουντουρά.
Οι δύο αυτοί, πάντως, δεν φτάνουν για να έχει Αλέξης Τσίπρας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν δεδομένο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και αρκετοί βουλευτές του θα υπερψήφιζαν, λύνοντας το πρόβλημα της κυβέρνησης. Τώρα, όμως, συνειδητοποιούν πως η κατάσταση περιπλέκεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε την ανάγκη για επίλυση της εκκρεμότητας του ονοματολογικού, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν αλλάζει θέση. Δεν αλλάζει θέση, όσον αφορά γενικά την ανάγκη επίλυσης, ή –αυτό που είναι και το επίμαχο– όσον αφορά την υπερψήφιση της Συμφωνίας; Στην πραγματικότητα, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιλέγει διατυπώσεις, οι οποίες αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ την προηγούμενη εβδομάδα και ειδικότερα η αναφορά του σε «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, πάντως, έβαλαν τρικλοποδιά στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που λίγο καιρό πριν ήταν δεδομένο σήμερα έχει καταντήσει ζητούμενο. Είναι ερώτημα πλέον εάν ο πρωθυπουργός θα βρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρώσει τη Συμφωνία. Το πολιτικό τοπίο γίνεται όλο και πιο δυσχερές, καθώς ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να αναζητούνται αφορμές από κάποιους βουλευτές για απεμπλοκή από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη Συμφωνία, «με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα αυτής». Αντιθέτως, τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία που εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και δικαιωθήκαμε απόλυτα γι’ αυτή μας την κριτική. Παραμένουμε προσηλωμένοι σ’ αυτή μας τη θέση και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και αν αυτή έρθει. Θα αγωνιστούμε για να μην κυρωθεί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.