Ειδησεογραφικό site

Πολάκης κατά δικαστών: Μπλοκάρουν αποφάσεις για προσλήψεις στα νοσοκομεία, υπέρ των εργολάβων

148

 

Επίθεση στην Δικαιοσύνη και στις Ανεξάρτητες Αρχές εξαπέλυσε για μια ακόμα φορά ο κ. Παύλος Πολάκης υποστηρίζοντας πως οι δικαστές «μπλοκάρουν» τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης στα νοσοκομεία για να μην υπονομευτούν τα συμφέροντα ιδιωτών εργολάβων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη ανέφερε χαρακτηριστικά για τις προσλήψεις που έχουν δικαστικά ανασταλεί πως «δυστυχώς, η αδέκαστη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως λέει το Σύνταγμά μας, αποφάσισε με τη λογική ότι το κέρδος του εργολάβου είναι μεγαλύτερης αξίας από το δημόσιο συμφέρον». Στην συνέχεια δε κατήγγειλε την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών υποστηρίζοντας πως «χθες, με μια προκλητική απόφαση, ένα Τμήμα Τριμελές της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών έδωσε αναστολή στη συνέχιση του διαγωνισμού, λόγω των ενστάσεων που κατέθεσαν δύο εταιρείες η GE και η SIEMENS -έχει και θράσος η SIEMENS!- διότι -και μάλιστα με αυτό το σκεπτικό είναι η αναστολή- οι ενστάσεις αφορούσαν το εξής πράγμα: Κάναμε εξαιρετικά υψηλής ποιότητας τεχνικές προδιαγραφές και εξαιρετικά συγκεκριμένες και είπαμε όποιος τα έχει, η φθηνότερη τιμή -όχι αυτό που έμπαινε η συμφερότερη τιμή, αλλά η φθηνότερη- με πολύ υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένες και μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια περιγεγραμμένες τεχνικές προδιαγραφές».

Αναλυτικά κατά την πρωτολογία του ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας λέγοντας «προκηρύχθηκαν συμβάσεις μετά τη δεύτερη νομοθέτηση, γιατί στην πρώτη νομοθέτηση, αν θυμάσαι, κατά το συνήθειό του το Συμβούλιο της Επικρατείας τον είχε ρίξει τον πρώτο νόμο. Είχαμε προλάβει και είχαμε κάνει σε είκοσι τρία νοσοκομεία και ΥΠΕ συμβάσεις έργου και έριξε τον νόμο. Νομοθετήσαμε ξανά και μετά προκήρυξε και το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, όπως και πάρα πολλά νοσοκομεία στη χώρα. Δυστυχώς –και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως, συνάδελφε Λαμπρούλη- σε κάμποσα νοσοκομεία στη χώρα, όχι στην πλειοψηφία, σε λίγα αλλά αρκετά, μας έχουν μπλοκάρει οι δικαστές. Αυτή είναι η πραγματικότητα» και αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα, είπε «Το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» εδώ και δίπλα το Νοσοκομείο στο οποίο έκανες ειδικότητα, το ΣΩΤΗΡΙΑ, περίπου το ίδιο διάστημα προκηρύσσουν το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ εκατόν ογδόντα θέσεις για την καθαριότητα και, αν δεν κάνω λάθος, εκατόν πενήντα, εκατόν εξήντα το ΣΩΤΗΡΙΑ.

Και οι δυο εργολάβοι προσφεύγουν. Ας πούμε ΙΑ΄ το Τμήμα που εξετάζει την αναστολή εκτέλεσης στο «Γεννηματάς», ΙΒ΄ -άλλο είναι, βέβαια- αυτό που εξετάζει στο «Σωτηρία». Στο ΙΒ΄ που εξετάζει στο «Σωτηρία» βγαίνει ο δικαστής και λέει ότι «οι ατομικές συμβάσεις λόγω της μείωσης του κόστους που έχουν για το Νοσοκομείο, λόγω της αύξησης και της καλυτέρευσης των εργασιακών όρων των εργαζομένων, είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, δεν γίνεται δεκτή η αναστολή της εταιρείας του εργολάβου, προχωρήστε». Προχωρούν και ήδη εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι εκεί και είναι ευτυχισμένοι και οι άνθρωποι που δουλεύουν και το Νοσοκομείο που πληρώνει λιγότερα και οι εργαζόμενοι που παίρνουν περισσότερα και είναι και πεντακάθαρο κ.λπ.

Νοσοκομείο «Γεννηματάς». Ακούστε σκεπτικό απόφασης δικαστή της ελληνικής επικράτειας: Το να προχωρήσουν οι ατομικές συμβάσεις υπονομεύει το κέρδος του εργολάβου και κάνει δεκτή την αναστολή. Το ίδιο έγινε και στην Τρίπολη, το ίδιο και εδώ, όπως και σε μερικά άλλα νοσοκομεία στη χώρα.

Εδώ, να το πω έτσι, τα παράπονα στην ελληνική Δικαιοσύνη! Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα και τα έχουμε βάλει και με σκληρά συμφέροντα. Κάναμε αίτηση αναστολής μια και δυο φορές. Την απορρίπτει. Θα περάσουμε μια νομοθετική ρύθμιση ότι όσες έχουν απορριφθεί από τους δικαστές να προχωρήσουν; Θα μας πουν ότι θα το κάνουμε Κολομβία. Συγγνώμη, ότι θα το κάνουμε Βενεζουέλα, ότι θα φτιάξουμε κομματικό κράτος και δεν θα έχουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη.

Προσπάθησαν ορισμένοι εργολάβοι -γιατί υπήρξαν δικαστήρια που κερδίσαμε τις προσφυγές που είχαν κάνει τις αναστολές- να πάνε να το μπλοκάρουν μέσα από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, που αυτό δεν είναι προμήθεια εξοπλισμού ή διαγωνισμός για κάποιο έργο. Είναι συμβάσεις εργασίας. Πήγαν να το κάνουν από εκεί. Το σταματήσαμε.

Είναι ένας διαρκής αγώνας. Σκεφτόμαστε να υπάρξει και άλλη νομοθετική πρωτοβουλία που θα ξεμπλοκάρει τα νοσοκομεία τα οποία έχουν σταματήσει, διότι με βάση το Σύνταγμά μας πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία. Διότι έβγαλε αυτός ο δικαστής στην Τρίπολη, στη Λάρισα, στο «Γεννηματάς» απόφαση «μην προχωράτε». Σκέψου ό,τι θες γιατί την έβγαλε, όταν τα νοσοκομεία στηρίζουν και λένε ότι εκεί που δίναμε 1 εκατομμύριο, ας πούμε, θα δίνουμε 800.000, εκεί που έπαιρναν οι εργαζόμενοι 300 και 400 ευρώ, θα παίρνουν 700 και 800 ευρώ. Σου λέει «όχι, να μην προχωρήσεις».

Και στο «Αττικό» το κάναμε αυτό και μάλιστα εκεί είχαν και το θράσος -γιατί μόνο περί θράσους πρόκειται- αφού είχαμε προσλάβει, την εκδίκασαν μετά και είπαν «απολύστε τους», που, αν ληφθεί απόφαση για ασφαλιστικά μέτρα, αφού έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις εργασίας, δεν παράγει νόμιμο αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνει οριστική εκδίκαση κ.λπ.

Εκεί ζητούσε κάποιος δικαστής ή δικαστίνα -δεν θυμάμαι τι είναι- να τους απολύσουμε. Δεν το κάναμε, βέβαια, γιατί δεν μπορούσαμε να οχυρωθούμε και να το κάνουμε.

Βοηθήστε και εσείς και με κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις πρέπει να γίνονται. Πώς θα γίνει, δηλαδή, τώρα; Όταν πούμε κάποια κουβέντα για τις δικαστικές αποφάσεις, λέτε ότι προσβάλλουμε τη δικαιοσύνη».

Στην δευτερολογία του επισήμανε «εκλαμβάνω την τοποθέτησή σας ως εξής, ότι στον βαθμό που η Κυβέρνηση φέρει νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά θα ξεμπλοκάρει την αναστολή προσλήψεων σε μια σειρά από νοσοκομεία που έχουν προκύψει μέσα από δικαστικές αποφάσεις θα την υπερψηφίσετε και θα τη στηρίξετε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις περί «μαύρης εργασίας».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Να το δούμε πρώτα. Διότι φέρνετε τροπολογίες που εμπεριέχουν άλλα ζητήματα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν σας διέκοψα. Μην με διακόπτετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Έχετε δίκιο, αλλά με προκαλείτε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτούς νομοθετήσαμε δύο φορές. Γι’ αυτούς κάναμε και την αναστολή. Όμως, δυστυχώς, η αδέκαστη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως λέει το Σύνταγμά μας, αποφάσισε με τη λογική ότι το κέρδος του εργολάβου είναι μεγαλύτερης αξίας από το δημόσιο συμφέρον.

Και εδώ με αφορμή αυτό θα χρησιμοποιήσω τον υπόλοιπο χρόνο για να καταγγείλω δημόσια κάτι το οποίο έγινε χθες με την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, διότι πραγματικά είναι να τραβάς τα μαλλιά της κεφαλής σου.

Ξέρετε, ότι για πρώτη φορά υπήρξε, με νομοθετική ρύθμιση, η δυνατότητα σε Περιφέρειες η αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους εξοπλισμό νοσοκομείων. Και μιλάω για τη μεγάλη προγραμματική σύμβαση που κάναμε ανάμεσα στην Α΄ και τη Β΄ Υγειονομική Περιφέρεια με την Περιφέρεια Αττικής και την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος είναι στη φάση ανοίγματος προσφορών. Ολοκληρώθηκε δηλαδή, παρά ότι λυτοί και δεμένοι μπήκαν ένα χρόνο τώρα για να μην γίνει αυτός ο διαγωνισμός, με 40,6 εκατομμύρια ευρώ, για να εξοπλιστούν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής με πολύ σοβαρό εξοπλισμό, που αυξάνει τη δυναμικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Και μάλιστα, κάποια μηχανήματα πρώτη φορά μπαίνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως το σύστημα Cyberknife, το σύστημα μικροχειρουργικής που μπαίνει στη Νίκαια, τα PET scan, τα κυκλοτρόνια που παράγουν το ραδιοφάρμακο, κλπ.

Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι εχθές, με μια προκλητική απόφαση, ένα Τμήμα Τριμελές της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών έδωσε αναστολή στη συνέχιση του διαγωνισμού, λόγω των ενστάσεων που κατέθεσαν δύο εταιρείες η GE και η SIEMENS -έχει και θράσος η SIEMENS!- διότι -και μάλιστα με αυτό το σκεπτικό είναι η αναστολή- οι ενστάσεις αφορούσαν το εξής πράγμα: Κάναμε εξαιρετικά υψηλής ποιότητας τεχνικές προδιαγραφές και εξαιρετικά συγκεκριμένες και είπαμε όποιος τα έχει, η φθηνότερη τιμή -όχι αυτό που έμπαινε η συμφερότερη τιμή, αλλά η φθηνότερη- με πολύ υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένες και μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια περιγεγραμμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Τι είπαμε λοιπόν; Για να κόψουμε την ιστορία της καθυστέρησης, που έκαναν σε κάθε διαγωνισμό, είπαμε: Ο κάθε ένας που θα συμμετέχει, η κάθε μια εταιρεία θα καταθέσει υπεύθυνη δήλωση για το κάθε μηχάνημα ότι το μηχάνημά μου πληροί τις προδιαγραφές που έχετε βάλει, αυτές τις αναλυτικές, τις πολύ υψηλής ποιότητας -καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση και όχι όλη τη χαρτούρα των τεχνικών προδιαγραφών- και η τιμή μου είναι αυτή. Και λέμε στον μειοδότη τότε θα μας τα φέρεις να τα ελέγξουμε, κλπ., για να προχωρήσουμε στην κατακύρωση ή όχι.

Με το να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση έχουν ευθύνη. Πέφτει η εγγυητική τους εάν έχουν πει ότι ναι τα έχει, αλλά αποδειχθεί ότι δεν τα έχει. Και επίσης, συντομεύει πάρα πολύ ο χρόνος επιλογής και κατακύρωσης της σύμβασης. Και τι βγαίνει και λέει; Ότι όχι, λέει, δεν πρέπει γίνει έτσι, γιατί τώρα έχουμε λέει το δημόσιο συμφέρον την υγεία των ασθενών, αλλά υπάρχει λέει και το συμφέρον της εταιρείας, γιατί θα γίνει γνωστή η τιμή που χρωστάει. Και βάζει δικαστικώς στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών στην ίδια ζυγαριά και το γέρνει προς τα εκεί, το ότι θα μαθευτεί η τιμή που προσφέρει η εταιρεία από το να πάρουμε νωρίτερα πολλούς μήνες ένα μηχάνημα το οποίο θα σώσει ασθενείς. Αυτό έχουμε. Και με αυτό παλεύουμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τροπολογία πότε θα φέρεις, κύριε Υπουργέ, για αυτό που φέρνουμε στην ερώτηση; Πότε θα έρθει; Θα αρχίσουν και τα Θερινά Τμήματα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Σύντομα, κύριε Λαμπρούλη»

Τα σχόλια είναι κλειστά.