Ειδησεογραφικό site

«Ποιος είναι απόψε ο τυχερός στο Λαύριο γίνεται χορός»

125

Μια αχτίδα φωτός φάνηκε στον ορίζοντα, προμήνυμα ελπίδας ότι επέστη ο καιρός να βγούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Έρεβος στο οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι. Η αχτίδα αυτή φώτισε πρώτα το πρόσωπο της 90χρονης σεβάσμιας Βρετανίδας Μάργκαρετ Κίναν, η οποία έκανε πρώτη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε νοσοκομείο στο Κόβεντρι. Παρατηρώντας το ήρεμο βλέμμα της γιαγιάς Μάργκαρετ, την ώρα που η νοσοκόμα της έκανε το εμβόλιο, αναθάρρησα, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για το γεγονός ότι, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπάρχουν νουνεχείς και εχέφρονες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι με την συμπεριφορά τους δείχνουν τον δρόμο για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ, το Έρεβος, ένα μέρος, το οποίο, σύμφωνα με τον Ησίοδο, προήλθε από το Χάος και τη Γαία και συμβολίζει τη σιωπή και το βάθος της νύχτας.
Για να βγούμε από τα σκοτεινά μονοπάτια και να χαμογελάσουμε, ας επικαλεστούμε τον Αριστοφάνη, ο οποίος τίποτε δεν άφηνε να πέσει κάτω. Έτσι, σατιρίζοντας τους Σωκρατικούς φιλόσοφους, έλεγε ότι αυτοί «ερεβοδιφώσιν», δηλαδή «ψάχνουν στα σκοτεινά». Σημερινοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη φιλοσοφία, είναι, όμως, διαπρύσιοι κήρυκες της… ανοησίας, κυκλοφορούν πάρα πολλοί ανάμεσά μας. Τους συναντάμε μπροστά μας και είναι εύκολο να τους αναγνωρίσουμε από την εν γένει συμπεριφορά τους.
Είναι οι γνωστοί αρνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το άσπρο είναι μαύρο και το μπλε κόκκινο. Θα συμφωνούσα με την άποψη ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υποστηρίζει αυτό που πιστεύει. Δεν είναι, όμως, μέσα στα δικαιώματά του να βάζει τορπίλες σε ζητήματα που έχουν σχέση με την υγεία των πολιτών. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, εμφανίστηκαν πάρα πολλοί κρετίνοι, οι οποίοι ήταν αρνητές της μάσκας. Έκαναν μάλιστα και διαδηλώσεις και διάφορες κυρίες τις… ποδοπατούσαν με μανία, ενώ δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους να τις φορούν στα σχολεία.
Σήμερα, οι γραφικοί αυτοί τύποι έχουν κουρνιάσει στις γωνίες, γιατί – ευτυχώς – η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει υπακούσει στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων και κυκλοφορεί με μάσκες. Επειδή, όμως, η ψυχή τους χοχλάζει από κακία, έπρεπε να βρουν κάτι άλλο για να χύσουν το δηλητήριό τους. Η πρώτη απόπειρα έγινε, όταν, χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη, διέδωσαν ότι στον ΕΟΔΥ, (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), κρατούν διπλά βιβλία. Και γιατί γίνεται αυτό; Για να αποκρύπτουν νοσούντες και θύματα. Δηλαδή, μια επιστημονική επιτροπή, η οποία συγκροτείται από δεκάδες άτομα, κάνει λαθροχειρίες. Μπροστά σε τέτοια αθλιότητα, σηκώνεις ψηλά τα χέρια.
Και φθάνουμε στην κορύφωση του δράματος, την ώρα που βλέπουμε – όπως προείπαμε – την αχτίδα φωτός για να γλιτώσουμε από την πανδημία. Το εμβόλιο, πλέον, είναι γεγονός, όμως, τα ζιζάνια που κυκλοφορούν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν εξαφανίστηκαν. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι αρνητές των πάντων, οι οποίοι, όχι μόνον δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο – αναφαίρετο δικαίωμά τους – αλλά διασπείρουν τον φόβο και την αμφιβολία στους άλλους πολίτες.
Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, εξαπολύουν μια ρουκέτα, λέγοντας ότι έχουν προκληθεί δύο θάνατοι εθελοντών. Κανένας, όμως, από τους θανάτους στη διάρκεια των δοκιμών δεν αξιολογήθηκε από τους ερευνητές ότι έχει σχέση με το εμβόλιο που βρισκόταν υπό μελέτη. Αυτή η διάσταση απεκρύβη, όμως η ρουκέτα που εκτοξεύθηκε μπορεί να επηρέασε ένα μέρος του πληθυσμού και να το προβλημάτισε. Με παρόμοιους τρόπους διασπείρονται διάφορα άλλα ζιζάνια, με αποτέλεσμα, το πολιτικό σκηνικό να διαβρώνεται κάθε μέρα. Τα επίχειρα παρόμοιων καταστάσεων τα βλέπουμε κάθε μέρα μπροστά μας.
Όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του ψεύδους και της υποκρισίας δεν θα είχε μεγάλες συνέπειες, όχι μόνον στην κατάσταση της πανδημίας, αλλά και στην ομαλή πορεία της πολιτικής ζωής, η οποία μονίμως βρίσκεται στη χώρα μας επί ξυρού ακμής. Θα τολμούσα να πω ότι οι άγονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), οι «κοκορομαχίες» Μητσοτάκη- Τσίπρα, όπως ευφυώς τις χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά, όχι μόνον προκαλούν πλήρη και όχι μέτρια σύγχυση στους πολίτες, αλλά δημιουργούν αποστροφή και θυμό.
Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες, αν όλα πάνε καλά – όπως διαφαίνεται – από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, θα πρέπει να είναι έτοιμη για να τις απαντήσει. Διαφορετικά, υπάρχει μια ακόμα τραγική πραγματικότητα, να βλέπουμε τα τρένα να περνούν δίπλα μας, όταν σε αυτά θα ταξιδεύουν οι «έταιροί» μας οι Ευρωπαίοι, προς τις εύφορες κοιλάδες. Στο ερώτημα, τι πρέπει να γίνει, η απάντηση είναι μία και μοναδική. Οι πολιτικές ηγεσίες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, κάτι, όμως, που φαίνεται ανέφικτο, γιατί η συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, περικλείεται στο διαβλητό παρελθόν μιας εχθροπρακτικής τακτικής και μιας διχαστικής ρητορικής.
Το τι ακριβώς ήταν αυτό το πολιτικό μόρφωμα, που με οίηση αυτοχαρακτηρίστηκε ως «πρώτη φορά Αριστερά» το γνωρίσαμε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη το 2010, όταν πρωτοεμφανίστηκε στους δρόμους, κατηγορώντας τους… προδότες γερμανοτσολιάδες, που δήθεν πρόδωσαν την πατρίδα μας, εννοώντας τους πολιτικούς που ψήφισαν τα μνημόνια, και στη δεύτερη, όταν το 2015, ύστερα από κρουνούς ψεμάτων, αθλιοτήτων, ανέφικτων υποσχέσεων, παρέσυρε ένα μέρος της κοινής γνώμης, που το έσπρωξε να ανοίξει τις πύλες της εξουσίας.
Εν ριπή, όμως, οφθαλμού έγιναν τα αποκαλυπτήρια για έναν πολιτικό εσμό, ο οποίος, δια της φωνής του ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, εξέφραζε το ανοίκειο σύνθημα, «εμείς ή αυτοί», «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Επειδή, όμως, δεν μπόρεσαν να αποτελειώσουν το ευαγές έργο τους, του πλήρους διχασμού του λαού – απειλούν – ναι, απειλούν – να επανακάμψουν για να πάρουν τη ρεβάνς. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της αδελφής του Αλέξη, κυρίας Ζανέτ, (χωρίς δόση ειρωνείας, δεν γνωρίζουμε το ετυμολογικό τού ονόματος), η οποία, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για την περίφημη βίλα στο Σούνιο, δήλωσε με αμετροέπεια: «Η δεύτερη φορά αριστερά που έρχεται… και την τρέμετε… αλλά έρχεται και το ξέρετε… θα είναι αλλιώς… όχι για εσάς, αλλά πρωτίστως για τον λαό»

Τα σχόλια είναι κλειστά.