Ειδησεογραφικό site

Ποιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να πλήξουν τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

201

Τον Αύγουστο του 2021, μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος εξέλεξαν ομόφωνα Πρόεδρο τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Όπως τόνισε από τις πρώτες του δηλώσεις, στόχος του ήταν η αναβάθμιση του Επιμελητηριακού θεσμού και η μετατροπή της ΚΕΕΕ στο μεγαλύτερο σύμμαχο της επιχειρηματικότητας. Μία Ένωση ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας. 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου εργάστηκε σκληρά και μέσα από τις αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής –όλες ομόφωνες-η ΚΕΕΕ ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα. Πιστός στο θεσμικό του ρόλο μετέφερε στην κυβέρνηση τα αιτήματα των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων που δοκιμάζονταν σκληρά από συνεχόμενες προκλήσεις, όπως οι συνέπειες της πανδημίας και οι συνεχείς ανατιμήσεις. Οι θέσεις που διατύπωνε εξέφραζαν όλα τα Επιμελητήρια και στόχευαν στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων.

Προφανώς η ανεξάρτητη φωνή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος δεν άρεσε σε κάποια κέντρα εξουσίας που είχαν –και συνεχίζουν να έχουν- ως απώτερο στόχο την υποβάθμιση της και τη μετατροπή της σε «εργαλείο» που θα ελέγχεται απόλυτα από κυβερνητικούς παράγοντες. 

Σε μία κρίσιμη στιγμή για την επιχειρηματικότητα, με σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητα του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων της χώρας και κυρίως των μικρομεσαίων, ορισμένοι «πρόθυμοι» ξεκίνησαν μία κίνηση αντικατάστασης του η οποία είναι συντονισμένη από υψηλότερα κλιμάκια. Όπως φαίνεται, υπάρχουν κάποιοι που επιδιώκουν την «αφωνία» της ΚΕΕΕ, τη φίμωση όσων εκπροσώπων του Επιμελητηριακού θεσμού προσπαθούν με στοιχεία να πείσουν για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που θα στοχεύουν στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και απροκάλυπτα προχωρούν στην τοποθέτηση μίας απόλυτα ελεγχόμενης «ηγεσίας» σε έναν φορέα που υπό κανονικές συνθήκες εκπροσωπεί όλα τα Επιμελητήρια, άρα και τα μέλη τους. 

Η συγκεκριμένη κίνηση δεν αιφνιδίασε τον κ. Χατζηθεοδοσίου. Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήταν περισσότερο «ήσυχος» και λιγότερο διεκδικητικός. Όπως τονίζει όμως σε συνομιλητές του, στη ζωή του ποτέ δεν είχε τέτοιου είδους διλήμματα. Επιδίωκε να είναι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλά με πράξεις και όχι να αρκείται στις τυπικές υποχρεώσεις ενός yesman. Αυτό το ρόλο τον αφήνει για κάποιους άλλους. 

Αποχωρεί από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση του ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του, κάτι που αναγνώρισαν πολλοί Πρόεδροι Επιμελητηρίων. 

Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνει καθημερινά από τη θέση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Τα σχόλια είναι κλειστά.