Ειδησεογραφικό site

Ποιοι έστησαν το βαθύ κράτος του ΣΥΡΙΖA

Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Βασιλειάδης, Λευτέρης Κρέτσος Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Βασιλειάδης, Λευτέρης Κρέτσος

963

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πολιτικός που μπήκε στο Μαξίμου έχοντας τα λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους προκατόχους του, χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία και με μοναδικά «εφόδια» τα χρόνια της «θητείας» του στην ΚΝΕ, τον μαθητικό συνδικαλισμό και την κομματική του καριέρα.
Του Φίλιππα Βασιλάτου

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και είναι το «παιδί της παρέας», που οι φιλοδοξίες του καλλιεργήθηκαν και η αγωνιστικός χαρακτήρας του χαλυβδώθηκε με ατέλειωτα ξενύχτια σε ταβέρνες, μπαράκια, καφέ, αμφιθέατρα και κομματικά γραφεία με συντρόφους, συντρόφισσες, συνοδοιπόρους και συμφοιτητές από τα χρόνια ακόμη της νιότης του. Ποιος δεν θυμάται την περιβόητη φωτογραφία της φοιτητο-παρέας σε μια ταβέρνα με Τσίπρα, Μπαζιάνα, Σακελλαρίδη και Καρανίκα;

Οι «παρέες του ΣΥΡΙΖΑ», εξάλλου, ήταν το «όχημα» και ο «πυρήνας» του μικρού κόμματος διαμαρτυρίας που ανέβηκε δυο δυο τα σκαλιά της εξουσίας και που πολλές φορές υποκατέστησαν κομματικά όργανα και κρατικούς παράγοντες, διαμορφώνοντας πόλους επιρροής με θεσμούς και συμφέροντα του τόπου.
Και επιβεβαίωσαν τον… Σαββόπουλο ότι οι παρέες γράφουν ιστορία.

Κι αν κάποιοι χαρακτήριζαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή «άφιλο», ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζεται για το ακριβώς αντίθετο: την προσήλωση και στήριξή του στους «κολλητούς». Και αυτοί με τη σειρά τους στους… δικούς τους.

Η «υπόθεση Πετσίτη» είναι η δεύτερη κραυγαλέα περίπτωση «φιλίας» μετά την περίπτωση Καρανίκα, όπου η γνωστή ρήση «ο φίλος τω φίλω…» παίρνει σάρκα και οστά και στα… ΣΥΡΙΖΑίικα μεταφράζεται σε «προσόντα μηδέν, βόλεμα τρελό…».

Ο «Μανώλης του Παππά», όπως αποκαλούσαν τον Μανώλη Πετσίτη λόγω της στενής -από τα μαθητικά χρόνια- φιλίας του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Δικτύων Νίκο Παππά, ο άνθρωπος που του «μετέφερε τον χαρτοφύλακα και τον περίμενε έξω από τα ραντεβού του όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση» όπως λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο σερβιτόρος πιτσαρίας με τα 5.000 ευρώ εισόδημα που βρέθηκε δίπλα στον Λαυρεντιάδη να εισπράττει πάνω από 200.000 χιλιάδες ευρώ, να μπαινοβγαίνει στη ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του μεγάρου Μαξίμου» – σύμφωνα με τον πρώην ΣΥΡΙΖΑίο διευθύνοντα σύμβουλο Θόδωρο Κιτσάκο, να γίνεται πρόεδρος αθλητικού συλλόγου (του Νήαρ Ιστ), να φωτογραφίζεται με τον Κοντομηνά του Alpha και στο πρωθυπουργικό «πόντιουμ» μέσα στο Μαξίμου και να χορεύει με το «κοχίμπα» στο στόμα δίπλα στην Άντζελα Δημητρίου, είναι της «παρέας της Καισαριανής».

Η «ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ»
Ο Πετσίκης, λοιπόν, είναι της «παρέας της Καισαριανής». Στέλεχος κι αυτός στην εκεί τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου «εμβληματική» μορφή ήταν ο Νίκος Παππάς. Πετσίτης και Παππάς ήταν κολλητοί στα μαθητικά τους χρόνια αλλά μετά χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο υπουργός πήγε για σπουδές στο εξωτερικό ενώ ο σύντροφος Πετσίτης έμεινε περιμένοντας την ημέρα που θα δικαιωνόταν ο αγώνας. Και… δικαιώθηκε χρόνια αργότερα με τον καλύτερο τρόπο… Μέσω Λαυρεντιάδη και όχι μόνο!
Η «ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΕΜΠ»
Ο Αλέξης Τσίπρας, φοιτητής στο ΕΜΠ και μεταπτυχιακός στην πολεοδομία – χωροταξία, δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τους παλιούς του φίλους, ειδικά τους καθηγητές που τον βοήθησαν να πάρει το πτυχίο. Μέντοράς του ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς που πέρασε από την κυβέρνηση ως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και η νυν υφυπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, επίσης καθηγήτριά του. Επίσης, ο Νίκος Μπελαβίλας, που σήμερα είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά.

Η «ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΣΚΟΤΙΑΣ»
Παρέες και φιλίες όμως χτίζονται και στο εξωτερικό. Εκεί, και συγκεκριμένα στη Σκοτία, σφυρηλατήθηκε η φιλία του Νίκου Παππά με τον Λευτέρη Κρέτσο, φιλία αρκετά έντονη ώστε ο Παπάς να του εμπιστευθεί νευραλγικές θέσεις στον χώρο της κυβερνητικής πολιτικής για τα ΜΜΕ, παραβλέποντας το γεγονός ότι η επιστημονική ειδίκευση του Κρέτσου δεν είναι η επικοινωνία αλλά οι εργασιακές σχέσεις. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Αν και… δυο αποκαλούνται η «παρέα της Σκοτίας».

Η «ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»
Στη σφαίρα επιρροής του Νίκου Παππά είναι και μια άλλη «παρέα» του ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη «παρέα της Κομοτηνής». Εδώ το κλειδί ήταν το κοινό πέρασμα διαφόρων από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
«Μορφή» της παρέας, ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος μάλιστα έχει τοποθετήσει φίλους-συμφοιτητές του σε διάφορες θέσεις. Μάλιστα, ένας εκ των καθηγητών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ (Κοινωνιολογία του Δικαίου και Ειδική Κοινωνιολογία του Δικαίου Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων), ο Δημοσθένης Κασσαβέτης τοποθετήθηκε στη θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η «ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ “ΡΗΓΑΔΩΝ”»
Αυτή είναι η παρέα με τους «Νέστορες» του κόμματος, τους θεματοφύλακες των αριστερών ιδεών που κατά καιρούς ασκούν κριτική στην «παρέα του Μαξίμου» και κοιτούν με αποστροφή τις «μικροαστικές φιλοδοξίες» και τον νεοπλουτισμό των άλλων «παρεών». Είναι οι παλαιοί «Ρηγάδες», όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο νυν γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, συνοδοιπόροι και «παιδιά» του αείμνηστου Γιάννη Μπανιά. Είναι αυτοί που πολλές φορές έχουν νιώσει τη «χρήση» που τους κάνει ο Τσίπρας ως αριστερά άλλοθι και «συμμαχούν» κατά καιρούς με τον… «τρελό Ολλανδό» και βρετανοτραφή Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν και «τέκνο» αυτός του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του Αλέκου Αλαβάνου. Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας.

ΟΙ «ΝΕΟΛΑΙΟΙ»
Αυτοί δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «παρέα» αφού το μόνο συστατικό που τους ενώνει είναι η «θητεία» τους στη Νεολαία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2005 ώς το 2010 και το 2012 βρέθηκε στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού. Θεωρείται «σκιώδης» και «παρασκηνιακός», άνθρωπος της κλειστής «παρέας του Μαξίμου» που «μοιράζει την τράπουλα» κατά βούληση σε υψηλό επίπεδο και χωρίς κομματικό έλεγχο ή έγκριση, πλην του «αφεντικού». Από την άλλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος που διαδέχτηκε τον Τζανακόπουλο στη Γραμματεία της Νεολαίας του Συνασπισμού το 2010 και μετά πήγε με τη Ρένα Δούρου μέχρι να γίνει υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και χρεώνεται στους «καθαρούς αριστερούς».
Στους «νεολαίους», βέβαια, ανήκει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που έφυγε «αθόρυβα», αν και μετείχε στην πρώτη ταραγμένη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήταν παρών στα περισσότερα… «μυστικά και ψέματα», κρατώντας όμως με την αποχώρησή του την… omerta της αξιοπρέπειας.
Στα «έργα και ημέρες» της κάθε «παρέας» η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι κρύβονται σκάνδαλα, ρουσφέτια και «σκοτεινές συναλλαγές». Και είναι άξιον απορίας ότι ο πρωθυπουργός τα «ξορκίζει» με τόση ένταση που στην τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής έκανε ένα βήμα παραπάνω, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη! Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη στάση του όταν οργισμένος κατήγγειλε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επινοεί σκάνδαλα και ότι αφού «σκάναρε» τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού, και αφού δεν βρήκε τίποτα, έφτασε στους φίλους των υπουργών.
Όμως αρκεί ένας τέτοιος «φίλος» που πλούτισε ξαφνικά σαν το λαϊκό… golden boy Μανώλη Πετσίτη για να σε κάψει. Και τότε, δεν θα είναι αυταπάτη…

Η «ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Στην «παρέα των μηχανικών» ανήκει ο Νίκος Πρωτονοτάριος και η… οικογένειά του. Ο Τσίπρας γνωρίστηκε με την οικογένεια Πρωτονοτάριου από τα παιδικά του χρόνια στους Αμπελόκηπους. Εκεί γνώρισε τον συνομήλικό του Νίκο, τον πατέρα του, μηχανικό Αντώνη και τον θείο του, καθηγητή στο ΕΜΠ Γιάννη Πρωτονοτάριο, και με τα χρόνια οι σχέσεις τους έγιναν αχώριστες. Μάλιστα, έγιναν η «παρέα της Νάξου», όπου πέρναγαν τις διακοπές τους.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και θείος του Νίκου, είχε φοιτητή τον σημερινό πρωθυπουργό και για πολλούς αυτός ήταν ο πραγματικός μέντοράς του. Ο πατέρας του Νίκου, Αντώνης Πρωτονοτάριος, που είχε διακριθεί, πάντα στον χώρο της Αριστεράς, με τη συνδικαλιστική του δράση στο Τεχνικό Επιμελητήριο, είναι αυτός που έφερε κοντά τον προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ Χρήστο Σπίρτζη, πρόεδρο τότε του ΤΕΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Σπίρτζη ήταν να ορίσει τον αδελφικό φίλο του πρωθυπουργού Νίκο Πρωτονοτάριο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου στο υπουργείο. Ο Νίκος ανέλαβε δράση από τις 21 Μαρτίου 2015 και ο διορισμός του δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 5 Μαΐου 2015. Δεν παρέμεινε όμως για πολύ στο γραφείο του κ. Σπίρτζη αφού λίγους μήνες αργότερα τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όσο για τον πατέρα του Αντώνη, πήγε στην τράπεζα.

Η «ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ»
Μια από τις πιο γνωστές παρέες του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικά και η «παρέα της Αίγινας». Αφορμή εδώ το γεγονός ότι συχνά ο πρωθυπουργός προτιμούσε να πηγαίνει στην Αίγινα όπου εκτός όλων των άλλων παραθερίζει και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο «παππούς» όπως των αποκαλούν τα παιδιά του Τσίπρα. Η «παρέα της Αίγινας» είχε διάφορες κατά καιρούς συνθέσεις. Σε μια από αυτές, το καλοκαίρι του 2015 ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης με την εικαστικό σύζυγό του Δανάη Στράτου.
Ο «παππούς» Αλέκος είναι το πρόσωπο-κλειδί στο Μαξίμου που «ανοίγει πόρτες» σε επενδυτές, επιχειρηματίες αλλά και στις τράπεζες.
Όμως στην «παρέα της Αίγινας» ανήκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του Όλγα Χαρίτου. Η τελευταία, μάλιστα, από συνδικαλίστρια στην τότε Τράπεζα Πίστεως, τη δεκαετία του ΄80, εξελίχτηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας και τώρα είναι μέλος της διοίκησης του Υπερταμείου. Σπίτι στο νησί έχει και η Θεανώ Φωτίου στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί σχεδόν όλοι οι φίλοι του Αλέξη, ο Τάσος Κορωνάκης, πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε «πικραμένος», ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του κόμματος που ανέλαβε τη θέση του προϊστάμενου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία είχε μείνει κενή όταν ο Άγγελος Τσέκερης αποχώρησε από αυτή για να αναλάβει διευθυντής της «Αυγής», ο Χρήστος Σπίρτζης κ.ά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.