Ειδησεογραφικό site

ΠΟΕΔΗΝ: «Πεθαίνουν» τα δημόσια νοσοκομεία στην Περιφέρεια

46

Το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία στην Περιφέρεια εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών ή οι κλινικές τους καλύπτονται στην καλύτερη των περιπτώσεων από έναν ή δύο γιατρούς.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο νοσοκομείο Νάουσας κλείνει η Παθολογική και Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου για πολλές ημέρες τον Νοέμβριο, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Διδυμότειχο, στη Φλώρινα, στη Λευκάδα, στην Άμφισσα, στη Λαμία, στο Μεσολόγγι, στην Αμαλιαδά, στην Κυπαρισσία, στα Νοσοκομεία των Νησιών.

Η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο ως το τέλος του έτους, οπότε και θα αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας τουλάχιστον 500 γιατροί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Οι δραστικές αλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας των γιατρών στο ΕΣΥ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε απορρύθμιση του συστήματος και σε εργασιακή εξάντληση το ιατρικό δυναμικό.
«Η κυβέρνηση καταργεί τον σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών. Προσπαθεί με το νομοσχέδιο να μπαλώσει στα νοσοκομεία την τραγική υποστελέχωση σε γιατρούς. Δεν θα κάνει προσλήψεις αλλά θα στύψουν τους εναπομείναντες ιατρούς», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος εκτιμά πως «υπό την δαμόκλειο σπάθη των διοικητών των Νοσοκομείων οι γιατροί θα αναγκάζονται να υπογράφουν τη ρήτρα για την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασία από 48 ώρες που είναι τώρα σε 60 ώρες. Οι εναπομείναντες ιατροί θα αναγκάζονται από τον διοικητή να δουλεύουν νυχθημερόν χωρίς να πληρώνονται. Αδιαφορούν για την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών και την αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς από την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων και την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών».

Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρρύσει 4ωρη Παναττική στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη 9/11/2017, 11πμ έως 3μμ, και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση 11 πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας με αίτημα την απόσυρση του Νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί το ωράριο και αυξάνει τις ώρες εργασίας των γιατρών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.