Ειδησεογραφικό site

ΠΟΕΔΗΝ: Καρκινοπαθής πέθανε ενώ «έψαχνε» αξονικό τομογράφο που να λειτουργεί

58

Ο αξονικός τομογράφος του Σισμανογλείου παραμένει για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας – Πρόσφατα είχε αναφερθεί ως πρόβλημα η αντικατάσταση της λυχνίας και είχε προσφερθεί η κάλυψή του από την Εθνική Τράπεζα

Αντιμέτωποι με τις ενίοτε μοιραίες συνέπειες της τεχνολογικής γύμνιας του ΕΣΥ βρέθηκαν ασθενείς και προσωπικό το πρωί της Δευτέρας στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καρκινοπαθής αναζήτησε περίθαλψη στην εφημερία του νοσοκομείου και κρίθηκε επιβεβλημένο να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία. Ωστόσο, κατέληξε λίγο αργότερα κι ενώ είχε διακομιστεί στο διασυνδεόμενο «Αμαλία Φλέμινγκ» για την εξέταση καθώς ο αξονικός τομογράφος του Σισμανογλείου ήταν – για πολλοστή φορά- εκτός λειτουργίας.

«Εάν ήταν σε λειτουργία ο αξονικός τομογράφος του Σισμανογλείου η ασθενής θα γλίτωνε την ταλαιπωρία, θα ήταν πιο άμεση η ιατρική αντιμετώπιση και μπορεί να ζούσε» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνεται πως ο αξονικός τομογράφος του Σισμανογλείου παραμένει για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας. Πρόσφατα είχε αναφερθεί ως πρόβλημα η αντικατάσταση της λυχνίας και είχε προσφερθεί η κάλυψή του από την Εθνική Τράπεζα. Οι βλάβες του αξονικού τομογράφου απασχολούν συχνά το προσωπικό και τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Το γεγονός πως το διασυνδεόμενο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» διαθέτει αξονικό τομογράφο, αποτελεί ωστόσο μια εύκολη «διέξοδο» για το Σισμανόγλειο, με τους γιατρούς να στέλνουν τα επείγοντα περιστατικά στο άλλο νοσοκομείο, αναλαμβάνοντας βεβαίως θέλοντας και μη το ρίσκο αυτής της απόφασης αφού χάνεται πολύς χρόνος.

Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται για τους ασθενείς η επισφαλής κατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία έχουν επισημανθεί πολλές φορές από το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ. Ο θάνατος της καρκινοπαθούς – όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ- αποτελεί ένα πολύ τραγικό συμβάν μέσα στη λειτουργία ενός  δημόσιου νοσοκομείου, και μάλιστα βασικού νοσοκομείου για το σύστημα εφημερίας. Βεβαίως, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει με  βεβαιότητα πως η άτυχη γυναίκα θα ζούσε εάν  είχε υποβληθεί σε αξονική τομογραφία στο Σισμανόγλειο και εάν δεν χρειαζόταν να διακομιστεί με ασθενοφόρο σε άλλο νοσοκομείο. Το γεγονός, όμως, πως κατά τη διακομιδή ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της όποιας πάθησης, είναι αδιαμφισβήτητο.

«Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο. Προσέρχονται οι Ασθενείς στα Επείγοντα με σοβαρά προβλήματα Υγείας και διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία ή τον Ιδιωτικό τομέα, για Αξονική Τομογραφία. Χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου, που καθίσταται μοιραίος πολλές φορές για τη ζωή των Ασθενών. Και πόσοι άλλοι Ασθενείς, θύματα τροχαίων ατυχημάτων έχουν τραγική κατάληξη ή μένουν ανάπηροι εξαιτίας της καθυστέρησης στην διάγνωση και την αντιμετώπιση της Νόσου;» θέτει το θλιβερό ερώτημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.