Ειδησεογραφικό site

Πληγή που αιμορραγεί το προσφυγικό

129

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Ακόμα κι αν πέσουν οι τόνοι σε σχέση με τους αυξημένους ελέγχους για ταξιδιώτες από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, το πρόβλημα και οι μεγάλοι κίνδυνοι με τους οποίους συνδέεται παραμένουν.

Το προσφυγικό είναι ανοικτή πληγή που αιμορραγεί. Η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα του ζητήματος και να αξιοποιήσει τη σημαντική βοήθεια που της δίδεται από την Ε.Ε. είναι επικίνδυνη. Προκαλεί από ανθρωπιστική κρίση έως οικονομικό και γεωπολιτικό ζήτημα, αλλά και κίνδυνο de facto αποπομπής της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Το τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα είναι ήδη δεδομένο. Προκύπτει όμως και ζήτημα για την εικόνα της χώρας διεθνώς, πέραν του θέματος «ασφάλεια». Όπως συνέβη τα προηγούμενα δύο χρόνια, με τις ντροπιαστικές εικόνες από τον καταυλισμό της Μόριας.

Έχει προφανείς οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, που κάποτε διαφημιζόταν ως τουριστικός προορισμός, αμαυρώνει το κύρος της Ελλάδας, προκαλεί προσκόμματα στην εμπορική και επενδυτική «επικοινωνία» με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ευρώπη έχει κρούσει ηχηρά τον κώδωνα στην κυβέρνηση. Όχι μόνο για την αδυναμία της να ελέγξει τα σύνορά της, αλλά και για την αδιανόητη απραξία της αναφορικά με τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα για τον ίδιο λόγο. Χαρακτηριστική η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς, για το 1 δισ. ευρώ αναξιοποίητων κονδυλίων για το προσφυγικό. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα χρήματα που εδώ και χρόνια είναι διαθέσιμα, αναρωτώμενος γιατί δεν το πράττει.

Παράλληλα, στην ανεπίσημη συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν, σύμφωνα με τις διαρροές που ακολούθησαν, ο Γάλλος πρόεδρος άσκησε ιδιαίτερα έντονη πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό για άμεση αντιμετώπιση τόσο των προβλημάτων «διαρροής» προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και για την εκτός ελέγχου κατάσταση στα νησιά πρώτης γραμμής. Οι πιέσεις αυτές αφορούσαν ειδικά το περιεχόμενο της ατζέντας που θα συζητηθεί στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στην Αθήνα.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι για ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα, εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός. Δυστυχώς, και σε αυτή την κρίση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες που έχει αναλάβει.

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.