Ειδησεογραφικό site

Πιτέλα: Η πολιτική λιτότητας υπεύθυνη για την κρίση στην Ευρώπη

40

Υπεύθυνη για την κρίση της Ευρώπης είναι η αυστηρή πολιτική λιτότητας, σημείωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Για να καταπολεμηθούν οι αιτίες της πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις και να ερμηνευθεί το σύμφωνο σταθερότητος με πιο ευέλικτο τρόπο, συμπληρώνει.

Το Brexit είναι μεν λυπηρό, αλλά «θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη για την Ευρώπη και να κάνουμε μια νέα αρχή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει το ευρωπαϊκό εγχείρημα», τόνισε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Ο Τζιάνι Πιτέλα είπε επίσης ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη θα περιέχει θέματα όπως η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας και προτάσεις για τα δημοσιονομικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, των κοινωνικών ανισοτήτων των περιφερειών, της ασθενούς ανάπτυξης και της προσφυγική κρίσης. «Αν δεν λυθούν τα προβλήματα αυτά οι πολίτες θα συνεχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε.. Αν δεν συνεργαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την επίλυσή τους, τότε πραγματικά θα έρθει το τέλος της Ευρώπης», ανέφερε.

Κατά τον Τζιάνι Πιτέλα, «η πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για την κρίση στην Ευρώπη. Αν η κυβέρνηση στην Μ. Βρετανία δεν είχε ακολουθήσει τόσο αυστηρή πολιτική λιτότητας, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ που είμαστε».

Στο ερώτημα της Handelsblatt αν πραγματικά περιμένει να παρεκκλίνει η καγκελάριος Μέρκελ από την μέχρι τώρα πολιτική της, ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός απάντησε ότι πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός.

«Χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις για να υπάρξει ανάπτυξη και επιπλέον το σύμφωνο σταθερότητος πρέπει να ερμηνευθεί με πιο ευέλικτο τρόπο», κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.