Ειδησεογραφικό site

Πυροβολούνται τα γυναικόπαιδα στις πολιτικές μάχες;

37

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

«Ξέρω ότι σας τρώει να μιλήσω για το μεγάλο ζήτημα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής.

Που έγινε επίκαιρο αυτές τις μέρες, με τη δημοσίευση των χαρτιών του Παραδείσου, των Paradise Papers. Το άφησα επίτηδες τελευταίο». Το φθηνό αυτό λογοπαίγνιο δεν ανήκει σε αποτυχημένο κονφερασιέ παλαιότερων δεκαετιών. Ούτε το χρησιμοποίησε μέτριας αξίας performer σε παράσταση stand up comedy.

Είναι, για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σχετικό show απευθείας από τη Βουλή, αυτολεξεί απόσπασμα από πρωθυπουργική ομιλία σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα λόγια αυτά που ακούστηκαν από το στόμα του κ. Αλέξη Τσίπρα αποτελούν την εισαγωγή στο κυρίως μέρος της συνεδρίασης που συγκλήθηκε με μόνο στόχο -όπως είχε προαναγγελθεί αλλά προκύπτει και από τα πρωθυπουργικά λεγόμενα- να εξαπολυθεί επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη με βάση δημοσιεύματα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του Μαρέβας μέσω off shore εταιρίας.

Δεν πρέπει, μάλιστα, να είχε άδικο ο κ. Τσίπρας όταν επεσήμαινε ότι τους βουλευτές του τους «έτρωγε» να ακούσουν όσα είκαζαν ότι σκόπευε να πει κατά του βασικού πολιτικού αντιπάλου τους. Όποιος έβλεπε τον ενθουσιασμό με τον οποίο προσήλθαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές στην αίθουσα, θα καταλάβαινε πόσο καλά τους ξέρει ο αρχηγός τους. Και γι΄ αυτό πιθανότατα τους άφησε –«επίτηδες»!- για το τέλος εκείνο που ήξερε ότι περίμεναν να ακούσουν.
Πέντε μέρες νωρίτερα, άλλωστε, την περασμένη Παρασκευή, τον είχαν αποθεώσει στη διάρκεια της σκληρής κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την εγκληματικότητα. Η αποθέωση που του επεφύλαξαν δεν ήταν για τα –απίστευτα, ούτως ή άλλως…- στοιχεία περί μείωσης του εγκλήματος που είχε επικαλεστεί. Ήταν επειδή ενθουσιάστηκαν με τα όσα -περί Siemens και λοιπών σκανδάλων- είχε καταμαρτυρήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μόνον, όμως, που από την Παρασκευή ως την Τέταρτη φαίνεται ότι είχαν αλλάξει πολλά πράγματα. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι αυτή φορά ο κ. Τσίπρας δεν ήταν τόσο αναλυτικός όσο συνήθιζε στο παρελθόν όταν του δινόταν η ευκαιρία να επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Με αποτέλεσμα τα χειροκροτήματα των ΣΥΡΙΖΑίων βουλευτών, που προ ημερών είχαν… σπάσει τα χέρια τους, να είναι τώρα αρκετά αραιά και μάλλον χλιαρά.

Όταν τέλειωσε η συνεδρίαση, στα πρόσωπα τους διέκρινε κανείς να έχει ζωγραφιστεί μια απορία, ενδεχομένως και μια απογοήτευση. Δύο εικόνες που κινούνταν στον αντίποδα της καταληκτικής αποστροφής που είχε η ομιλία του αρχηγού τους, ο οποίος τους αποχαιρέτισε ως εξής: «Σήμερα, περισσότερο από χτες, περισσότερο από ποτέ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά δηλώνω ενώπιον σας αθεράπευτα αισιόδοξος. Θα τα καταφέρουμε. Καλή δύναμη».
Για κάποιον μυστηριώδη (;) λόγο τούτη τη φορά οι επιθέσεις κατά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είχαν μια γενικόλογη διάσταση. Ασυνήθιστη για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και πολύ πρόσφατα, δεν είχε διστάσει να βάλει κατά προσώπων που τον βόλευε να στοχοποιηθούν. Με ύφος ιεροεξεταστή, τους κατακεραύνωνε, χωρίς να ενδιαφέρεται αν όσα τους αποδίδει είναι αλήθεια ή ψέματα ή να υπολογίζει αν είναι ένοχοι ή αθώοι που θα αποδειχθεί όταν και αν οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, που στο παρελθόν είχε εγκαλέσει επανειλημμένως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύζυγο του, στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας συνήλθε για να βαρέσουν… νταούλια πανηγυρισμών για τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Περιορίστηκε σε υπαινικτικές γενικότητες, όπως η ακόλουθη: «Τους είπαμε γιατί δεν τα δηλώνετε όλα ανοιχτά και καθαρά στο πόθεν έσχες σας. Μας είπαν ότι επεμβαίνουμε στην ιδιωτικότητα και σε προσωπικά δεδομένα, και δεν το κατέθεσαν ποτέ». Και αυτό –παρόλο που δεν είναι αλήθεια- ήταν όλο κι όλο…
Οι εκτιμήσεις γι΄ αυτή την πρωθυπουργική διαφοροποίηση – για να την πούμε και πάλι «κωλοτούμπα»-  διίσταντο στους διαδρόμους της Βουλής. Κάποιοι υιοθετούσαν την… «αθώα» ερμηνεία σύμφωνα με την οποία στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μονίμως πρωταγωνιστεί σε αυτά τα θέματα, δεν είχαν έρεισμα για να «σηκώσουν» το θέμα. Κι αυτό διότι «η Μαρέβα έδωσε όλες τις εξηγήσεις και απέδειξε ότι η υπόθεση της off shore ήταν παλαιά και έχει κλείσει προ πολλού». Τα πρωθυπουργικά λεγόμενα, πάντως, κάθε άλλο παρά αυτό έδειξαν.

Κατά μια άλλη εκδοχή, όμως, τα πράγματα δεν είναι διόλου «αθώα». Στην Πειραιώς, που ως τώρα τηρούσαν παθητική στάση απέναντι στις ανηλεείς επιθέσεις τις οποίες δεχόταν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο ίδιος ο αρχηγός της και μέλη της οικογένειάς του, αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική. Και, μέσω κατάλληλων διαύλων, έστειλαν εκεί που έπρεπε ένα σαφές μήνυμα που μπορεί να κωδικοποιηθεί σε πέντε λέξεις: «Γυναικόπαιδα εσείς; Γυναικόπαιδα κι εμείς!».

Αποτελεί μακρά παράδοση στη χώρα μας, ακόμη και σε περιόδους οξύτατων πολιτικών εντάσεων να μην αναμειγνύονται οι οικογενειακές υποθέσεις στην πολιτική διαπάλη. Οι πολιτικοί ηγέτες συγκρούονταν σκληρά, αλλά δεν κατέφευγαν σε ευθείες επιθέσεις εναντίον μελών της οικογένειας του αντιπάλου τους. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος που παρέβη αυτόν τον άτυπο κανόνα σύμφωνα με τον οποίο «στις πολιτικές μάχες δεν πυροβολούνται τα γυναικόπαιδα».

Τώρα που, όπως λέγεται, του διαμηνύθηκε ότι «θα πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα, αν συνεχίσει το ίδιο βιολί», τί θα κάνει άραγε; Θα συνεχίσει να πυροβολεί γυναίκες και παιδιά; Ή θα τα μαζέψει, όπως φάνηκε να αρχίσει να κάνει στη συνεδρίαση του Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ; Η συνέχεια θα δείξει…

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.