Ειδησεογραφικό site

:Πύρινη κόλαση»: Εκκενώνονται δέκα χωριά στην Κεντρική Πορτογαλία

49

Έναν μήνα μετά την τεράστια πυρκαγιά η οποία στοίχισε τη ζωή 64 ανθρώπων στην ίδια περιοχή, περίπου 2.000 πυροσβέστες προσπαθούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο οι φλόγες να εξαπλωθούν, υποβοηθούμενες από τον καύσωνα και τις ριπές ανέμων

Οι σφοδρές δασικές πυρκαγιές που μαίνονται από την Κυριακή στην κεντρική Πορτογαλία κλιμακώθηκαν και πάλι σήμερα το βράδυ, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην επείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων περίπου δέκα χωριών.

Έναν μήνα μετά την τεράστια πυρκαγιά η οποία στοίχισε τη ζωή 64 ανθρώπων στην ίδια περιοχή, περίπου 2.000 πυροσβέστες προσπαθούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο οι φλόγες να εξαπλωθούν, υποβοηθούμενες από τον καύσωνα και τις ριπές ανέμων.

Πυροσβέστες από την Πορτογαλία και την Ισπανία, με την υποστήριξη αεροσκαφών Canadair, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστιες στήλες μαύρου καπνού που υψώνονταν από το χωριό Φρεϊσοέιρου, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 4ο χιλιόμετρα ανατολικά, η κωμόπολη Βίλα Βέλια ντε Χόνταου εκκενώθηκε, καθώς την απειλούν οι φλόγες που εξαπλώνονται σε δύο μέτωπα. «Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ανήσυχος ο αντιδήμαρχος Ζουζέ Μανουέλ Άλβες.

Από την αρχή της χρονιάς οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία έχουν ήδη απανθρακώσει 750.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, τη μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί τα δέκα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας.
Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 24ης Ιουλίου έχουν ξεσπάσει πάνω από 7.800 πυρκαγιές και 64 φερόμενοι ως εμπρηστές έχουν συλληφθεί.

Οι νέες πυρκαγιές ξέσπασαν την ώρα που σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο απολογισμός των 64 νεκρών που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Λισαβόνα μετά την καταστροφή του Ιουνίου στο Πεδρόγαου Γκραντ είναι στην πραγματικότητα υποτιμημένος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso έκανε περί ενός 65ου θύματος, ενώ η Ισαμπέλ Μοντέιρου, μια επιχειρηματίας, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 73 νεκρούς βάσει πληροφοριών που συγκέντρωσε από πυροσβέστες, οικογένειες θυμάτων και αγγελτήρια κηδειών.
Οι πορτογαλικές αρχές καταμέτρησαν στα θύματα εκείνης της καταστροφής μόνο τους ανθρώπους που πέθαναν από ασφυξία ή από εγκαύματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.