Ειδησεογραφικό site

Πήρε Παππά για Ανάσταση – επανέκαμψε δίπλα στον Τσίπρα ο κολλητός του

61

Τον μοναχικό ανήφορο -χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και των πολιτών- ανεβαίνει η κυβέρνησηθέλοντας αφενός να φτάσει σε «συνολική συμφωνία», αφετέρου να κλείσει τα όποια εσωκομματικά μέτωπα που έχει ανοικτά με την Κουμουνδούρου.

Της Κατερίνας Καραδήμα

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πιο στενός συνεργάτης του, Νίκος Παππάς, έχουν οριστικοποιήσει την απόφασή τους: Προσφυγή στις κάλπες όσο το δυνατόν πιο αργά. Τέλος του 2018.

Εδώ ταυτίζονται και με την «ομάδα του Μαξίμου», Φλαμπουράρη, Τζανακόπουλο, Γεροβασίλη, που μιλούν για το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Όσο περνάει ο καιρός τόσο οι συνθήκες θα γίνονται πιο ευνοϊκές, προκειμένου το πέρασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εξουσία να είναι σύντομο, υποστηρίζουν.

Πάντως, μέχρι σήμερα ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να παραδώσει την εξουσία. Το ερώτημα που μένει είναι εάν θα πεισθεί από τους συνεργάτες του ότι προκαλώντας εκλογές, θα μπορούσε να περισώσει ένα μεγάλο τμήμα του κομματικού του ακροατηρίου ή εάν θελήσει να πάει τη χώρα στις κάλπες επιζητώντας τη γρήγορη επιστροφή του.

Όμως, με δεδομένο ότι  τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τη διετία 2019-2020 δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς στο Μαξίμου, ούτε και την προβολή του αφηγήματος περί τερματισμού της λιτότητας, Τσίπρας και Παππάς αποφάσισαν πως η προσφυγή στις κάλπες… βλάπτει σοβαρά την υγεία του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και με βάση τα καρφιά που δέχτηκαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κατά  τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,  σχεδιάζουν… ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. 

 

ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

Οι δύο παιδικοί φίλοι -γνωρίζονται από την ηλικία των 19, από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ- και παρά το θεσμικό ρόλο που διατηρεί, κατά γράμμα ο Νίκος Παππάς το βέβαιο είναι πως οι παλιοί σύντροφοι – και μέρος πια της εξουσίας- είναι πιο δεμένοι από ποτέ. Μάλιστα το δέσιμό τους αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη και σήμερα… μέρος της γκρίνιας  πολλών κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, που υποστηρίζουν πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συγκυβερνά με τον πρωθυπουργό.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κολλητό να εγκαταλείψει τη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο (όπου είχε κάνει το master του) για να αναλάβει τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου τού στενού του φίλου Αλέξη Τσίπρα. εξελίχθηκε στο νούμερο ένα της κομματικής μηχανής στην Κουμουνδούρου.

Το Φεβρουάριο του 2008 εργαζόταν στη Γλασκόβη ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ.

Δεν είχε σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα, του άρεσε εκεί και, επιπλέον, λίγους μήνες πριν αρχίσει την εργασία στο Ινστιτούτο, είχε γεννηθεί η πρώτη του κόρη.

 

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

 

Ένα τηλεφώνημα όμως απ’ την Ελλάδα, απ’ τον «κολλητό» του, του άλλαξε όλα τα σχέδια, αφού του ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα διότι θα έθετε υποψηφιότητα ως πρόεδρος του τότε Συνασπισμού της Αριστεράς και τον ήθελε διευθυντή του.

Λέγεται πως ο Νίκος Παππάς πήρε την απόφαση σχεδόν στη στιγμή.

Στη νέα κυβέρνηση ο Νίκος Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας, αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής, την εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτές, καθώς και τα θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης – άρα και της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.  Επίσης, στα καθήκοντά του είναι να συνδράμει τον πρωθυπουργό στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και στην εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

 

ΤΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

 

Και μπορεί στις μετρημένες προεκλογικές του συνεντεύξεις, ο κ. Παππάς να περιέγραφε την οικονομική πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η δανειακή σύμβαση μπαίνει από την αρχή σε επαναδιαπραγμάτευση. Το μνημόνιο και οι σχετικοί νόμοι θα καταργηθούν. Δεν θα μειώσουμε τους μισθούς. Δημοψήφισμα θα γίνει μόνο αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν αλλαγές και επιμείνουν στην παλιά συμφωνία», το βέβαιο είναι πως πρώτος αντιλήφθηκε το αδιέξοδο και… άδειασε τον κ. Βαρουφάκη.

Ο γεννημένος στην Καισαριανή το 1976 είναι εμπνευστής της επίσκεψης, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα  στο μνημείο των 200 αγωνιστών της Αριστεράς που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής κατά τη γερμανική κατοχή, καταθέτοντας λίγα λουλούδια.

Από την πρώτη στιγμή μπήκε στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα, ενώ όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές έχοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, με πολύ σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ… ΠΑΝΤΑ

 

Σήμερα οι δύο άντρες είναι πιο δεμένοι από ποτέ, έχοντας ως στόχο… την… ανακατάληψη της κορυφής των δημοσκοπήσεων και τη «διατήρηση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια ακόμη».

Έτσι  το Μαξίμου -κάτω από τις οδηγίες των δύο κολλητών- εργάζεται πυρετωδώς για  το πρώτο βήμα  που είναι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και στο επίπεδο του Eurogroup θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ανοίξουν την πόρτα, ώστε το ΔΝΤ να τροποποιήσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά το τέλος του προγράμματος θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος και το πακέτο μέτρων-αντίμετρων από την 1/1/2019.

Αν και επιφυλακτικοί και λιγομίλητοι στέλνουν μήνυμα πως παραμένουν «προσηλωμένοι στο στόχο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» κυρίως και μετά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που για μία ακόμη φορά τα μέλη της συμφώνησαν ότι διαφωνούν με τα μέτρα αλλά πως θα τα ψηφίσουν… μονοκούκι.

Γεγονός πάντως είναι πως οι εσωκομματικές κινήσεις των διαφωνούντων της Κουμουνδούρου εξακολουθούν και βρίσκονται κάτω από το άγρυπνο μάτι του Μαξίμου, παρά τις όποιες συμφωνίες μετά την Κεντρική Επιτροπή.

Η συμφωνία της Μάλτας εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με 113 υπέρ, 11 κατά, 12 λευκά, επιτρέποντας στο Μαξίμου να πάρει βαθιά ανάσα αφού όπως όλα δείχνουν τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή και θα ψηφιστούν.

 

«53+» ΜΕ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο νέο εσωκομματικό τοπίο που ανέδειξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την κίνηση των «53+» να προχωρά σε έντονες ζυμώσεις, θέλοντας τόσο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσο και να διευρύνει την επιρροή της μέσα στο κόμμα.

Είναι πια γεγονός πως ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συμπορεύεται με την κίνηση των «53+», ενώ πληροφορίες κατατάσσουν και τον Πάνο Σκουρλέτη πολύ κοντά στις απόψεις τους. Είναι σαφές πως αυτά τα δυο νέα ισχυρά πρόσωπα δρουν συμπληρωματικά και δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος λόγω και της ιδιότητάς του ως υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως «δεν μπορεί να πατάει σε πολλές βάρκες», με τα στελέχη της τάσης να αναζητούν, έως ένα βαθμό, νέες αναφορές σε σημαντικά στελέχη μέσα στο κόμμα.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κειμένου των «13» δεν το υπέγραψε ο άτυπος επικεφαλής της κίνησης και υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος και λόγω ημερών, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου πρότεινε την παραπομπή του κειμένου στις τοπικές οργανώσεις και όχι σε ψηφοφορία προκειμένου να μην είναι αντιπαραθετικό. Στο πλευρό του τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν θέλει μεσούσης της διαπραγμάτευσης εσωκομματικές γκρίνιες και φωνές, που θα εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση.

Την ενωτική στάση που ζήτησε ο πρωθυπουργός παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν (το για πόσο είναι άγνωστο) τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ και η διαφοροποίηση (αναμενόμενη κατά πολλούς) από τους Θεόδωρο Δρίτσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου καιΧριστόφορο Παπαδόπουλου, για τον οποίο κύκλοι της Κουμουνδούρου  υποστηρίζουν πως είναι ο άνθρωπος του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο κόμμα, σε σημείο μάλιστα που όταν ο υπουργός Οικονομικών λόγω και του κυβερνητικού του ρόλου δεν μπορεί να μιλήσει επισήμως, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος με τις δηλώσεις του να εκπροσωπεί τον κ. Τσακαλώτο… Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η κ. Όλγα Χαρίτου, σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς για τις τρεις εποπτικές θέσεις στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

 

ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

 

Να σημειωθεί ότι η κίνηση των «53+», που αναμένεται να διαμορφώσει τις ισορροπίες σε επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες, έχει στο δυναμικό της τουλάχιστον 11 βουλευτές και 28-30 άτομα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλοντας να κρατήσει  ενωμένη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και την Κουμουνδούρου, φαίνεται πως έλαβε υπόψη του τη σφοδρή κριτική στην κυβερνητική λειτουργία, ιδιαίτερα στα πεδία του Προσφυγικού (φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Μουζάλα) και της Δημόσιας Ασφάλειας- Νίκος Τόσκας, αλλά και στον τομέα Δικαιοσύνης και Δημοσίων Έργων -Κοντονή και Σπίρτζη- και είναι έτοιμος να βγάλει από το συρτάρι του το μπλοκάκι του ανασχηματισμού στα τέλη Μαΐου… 

ΠΑΡΕ ΣΤΥΛΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕ…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλοντας να κρατήσει ενωμένη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και την Κουμουνδούρου, φαίνεται πως έλαβε υπόψη του τη σφοδρή κριτική στην κυβερνητική λειτουργία, ιδιαίτερα στα πεδία του Προσφυγικού (φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Μουζάλα) και της Δημόσιας Ασφάλειας- Νίκος Τόσκας, αλλά και στον τομέα Δικαιοσύνης και Δημοσίων Έργων -Κοντονή και Σπίρτζη- και είναι έτοιμος να βγάλει από το συρτάρι του το μπλοκάκι του ανασχηματισμού στα τέλη Μαΐου…

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.