Ειδησεογραφικό site

Πέθανε η Άσπα Στασινοπούλου -Κάθε της έργο και μία καταγγελία

60

Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία εικαστικός Άσπα Στασινοπούλου στα 82 της χρόνια. Η καλλιτέχνις με το καταγγελτικό στοιχείο στα έργα και τον τρόπο ζωής της.

Το έργο της περιελάμβανε κυρίως κατασκευές και εγκαταστάσεις στον χώρο με διάφορα υλικά, εικαστικές δράσεις, ενω ήταν μια σπουδαία περφόρμερ.

Η θεματική της ξεκινούσε από μια κριτική αντιμετώπιση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, βασισμένη στην καταγραφή καθημερινών γεγονότων, συχνά με καταγγελτική ή ανατρεπτική διάθεση.

Η τελευταία της καλλιτεχνική συμμετοχή ήταν μέσα στο καλοκαίρι στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης documenta14 με ένα έργο-εγκατάσταση στο κτίριο του ΕΜΣΤ.

Άτιτλο 1978, ξύλο και φωτογραφικό γαλάκτωμα, συλλογή ΕΜΣΤ 

Η εικαστικός-περφόρμερ 

Το 2013 στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έκλεψε για ακόμα μία φορά την παράσταση όταν φόρεσε ένα παλιό  κέντημα του 1882 και πραγματοποίησε έναν περίπατο μέσα και έξω από το ΕΜΣΤ που τότε είχε έδρα το κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Το έργο / ρούχο που φορούσε δημιούργησε η Ρένα Παπασπύρου από εκατοντάδες φωτοτυπίες των σταυροβελονιών του κεντήματος ενός μικρού κοριτσιού της εποχής, της  Ελένης Κασάσογλου.

Η Άσπα Στασινοπούλου ενδύεται το έργο κουβαλώντας ακούσια ή εκούσια τον κώδικα της ανθρώπινης εμπειρίας της μικρής Ελένης η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα επέδειξε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα τις κεντητικές της ικανότητες και συνάμα τις γραμματικές της γνώσεις.

Τα κεντήματα εκείνη την εποχή ήταν συχνά ένας τρόπος για να μάθει ένα νεαρό κορίτσι να διαβάζει και να γράφει στο σπίτι. Η ικανότητα αυτή αποτελούσε τότε εφόδιο ζωής.

Η Άσπα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Ecole Superieure des Natioanle Beaux Arts στο Παρίσι.

Στη Γαλλία γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά και καλλιτεχνικά.
Επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1966 στην γκαλερί Άστορ.
Το 1968 εν μέσω πολιτικών εξελίξεων έφυγε πάλι για το Παρίσι. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε έως το 1974.

Από τα νεανικά της χρόνια συμμετείχε σε δραστηριότητες καλλιτεχνικών ομάδων που εξέφραζαν μεταξύ άλλων τις ιδεολογικές της αντιρρήσεις για την εμπορευματοποίηση της τέχνης και το σύστημα των γκαλερί, όπως ήταν το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, η Ομάδα Τέχνης 4+ και η Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη.

Δεν πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις. Έχει παρουσιάσει το έργο της  κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε Άμστερνταμ και Λονδίνο. Το 2009 οργανώθηκε αναδρομική της έκθεση στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), για την οποία τιμήθηκε με το μεγάλο εκτός συναγωνισμού βραβείο της AICA Hellas. Συμμετείχε επίσης σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 14.30 στην εκκλησία Αγίου Λαζάρου στο Α΄ Νεκροταφείο.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.