Ειδησεογραφικό site

Peter Spiegel: H ΕΚΤ θα συνεδριάσει για «κούρεμα» των ελληνικών εγγυήσεων

25

Στραμμένο στην συνέντευξη του Μάρι Ντράγκι ήταν το ενδιαφέρον των οικονομικών ΜΜΕ με τον Peter Spiegel των Financial Times να δίνει ιδιαίτερο βάρος στο τι είχε να πει ο επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος των FT στάθηκε ιδιαίτερα στην είδηση που «έβγαλε» ο Ντράγκι και αφορά στην συνεδρίαση που προγραμμάτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συζητήσει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τα δάνεια των τραπεζών.

Όπως διευκρίνισε ο Ντράγκι, «θα εξετάσουμε όλες τις εξελίξεις στις αγορές και πώς αυτές επηρεάζουν την ποιότητα των εγγυήσεων που έχουμε λάβει από τις ελληνικές τράπεζες, για να μιλήσουμε ξεκάθαρα, την ποιότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Εάν αλλάξουν οι συνθήκες, τότε θα αλλάξουμε και εμείς τη στάση μας. Έχουμε κανόνες και τους ακολουθούμε».

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος τελεσιγράφου από την πλευρά της ΕΚΤ για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό και λειτουργεί ως μέτρο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση. Οι εγγυήσεις αυτές λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες και σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά «κούρεμα» τους, αυτόματα σημαίνει ότι μειώνεται – ή κόβεται, αν άλογα με το ποσοστό κουρέματος – η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ρευστότητα των τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

Τα σχόλια είναι κλειστά.