Ειδησεογραφικό site

Πέρασε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit

63

Στην τελική ψηφοφορία 327 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 ψήφισαν κατά αυτού του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση από την ΕΕ για το Brexit, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου. Πλέον, το νομοσχέδιο πηγαίνει στη Βουλή των Λόρδων. Αν εκεί εγκριθεί, αναμένουμε από τον Τζόνσον να το τηρήσει, δήλωσε ο Χίλαρι Μπεν, ο εισηγητής του νομοσχεδίου.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, στη Βουλή των Κοινοτήτων ξεκίνησε η συζήτηση για το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 15 Οκτωβρίου. Για να περάσει το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού, θα πρέπει να το στηρίξουν τα δύο τρίτα των βουλευτών.
Τζόνσον: «Βυθίσατε τις όποιες σοβαρές διαπραγματεύσεις»
«Αρνούμαι να γράψω στην ΕΕ ζητώντας παράταση του Brexit», είπε ο Τζόνσον, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο παράδοση και είπε ότι οι βουλευτές ψήφισαν «για να σταματήσουν, να βυθίσουν τις όποιες σοβαρές διαπραγματεύσεις».

«Είναι πολύ λυπηρό ότι οι βουλευτές ψήφισαν έτσι. Είναι μεγάλη παραμέληση του δημοκρατικού καθήκοντός τους», τόνισε. Η Βουλή των Κοινοτήτων παρέδωσε την εξουσία στην ΕΕ για να καθορίσει το πόσο θα μείνει η Βρετανία στην Ενωση, είπε ο Μπόρις Τζόνσον. Τώρα, η χώρα πρέπει να αποφασίσει αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο ηγέτης που πρέπει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα, συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Τζόνσον: «Αν είμαι πρωθυπουργός αποχωρούμε από την ΕΕ 31 Οκτωβρίου»
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Κόρμπιν κατά Τζόνσον: «Προσφέρεις το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας»
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει «το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας», όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

«Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές», είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης

Τα σχόλια είναι κλειστά.