Ειδησεογραφικό site

Παιχνίδια μικροπολιτικής από Τσακαλώτο πριν μειώσει τις συντάξεις

34

 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Παιχνίδια μικρoπολιτικής με ακροατήριο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παίζει ο κ. Τσακαλώτος μετά τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης. Ο κ. υπουργός Οικονομικών γνώριζε ούτως ή άλλως ότι θα καθυστερούσε η εκταμίευση καθώς δεν έχει συσταθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία έτσι ώστε να συνεδριάσει και να ψηφίσει την έγκριση της δόσης και άφηνε τον χρόνο να περνά.

Μετά όμως τις επισημάνσεις του κ. Draghi, ο κ. Τσακαλώτος πέραν της κυβερνητικής θέσης περί καθαρής εξόδου, ξεκίνησε χθες στο ευρωκοινοβούλιο να λέει ότι δεν χρειάζεται το QΕ και το waiver. Τόνισε χθες, δε, ότι «Μπορούμε να βγούμε από το πρόγραμμα και χωρίς να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «είναι δυσανάλογο να ζητήσεις προληπτική πιστωτική γραμμή μόνο και μόνο για να αποκτήσεις waiver (δυνατότητα να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ)».

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αποφάσισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου να «θυμίσει» ότι τσακώθηκε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, προφανώς για να δείξει ότι διαπραγματεύεται… και ότι μπορούμε μόνοι μας πλέον να λειτουργήσουμε σαν μία κανονική χώρα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι «Χθες στο Eurogroup έγινε συζήτηση για το ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και νομίζω ότι και ο Mario Draghi και ο Klaus Regling ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι». Να θυμίσουμε ότι μία εβδομάδα μετά την έκδοση του επταετούς ομολόγου το επιτόκιο εκτινάχθηκε από το 3,5% σε επίπεδα άνω του 4%, εξέλιξη που δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για μία αποτυχημένη στιγμή που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές δεδομένης της κατάστασης στις διεθνείς αγορές.

Και αυτό καθώς η Ελλάδα δεν είναι ούτε Πορτογαλία, ούτε Αγγλία, ούτε Δανία να βγαίνει στις αγορές όποτε επιθυμεί και να πετυχαίνει τα επιτόκια που επιθυμεί. Επίσης, η ίδια η κυβέρνηση χειραγώγησε το επταετές ομόλογο με το θέμα των Σκοπίων, την ένταση στο Αιγαίο αλλά κυρίως με το θέμα της Novartis. Καλώς ή κακώς οι επενδυτές συνεκτιμούν τις πολιτικές εξελίξεις και όπως φαίνεται το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Πολλοί φοβούνται για ενδεχόμενο πολιτικών εκλογών και παγώνουν τις όποιες αποφάσεις τους.

Ένα ακόμα σημείο που ο κ. Τσακαλώτος ξεχνάει να αναφερθεί είναι στα προβλήματα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου είχαν διενεργηθεί μόλις 112 πλειστηριασμοί, τη στιγμή που διαβεβαίωναν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Αλλά το μεγάλο όμως πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν είναι η δήθεν εμμονή του κ. Draghi αλλά ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει όλα να έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος Ιουνίου. Δηλαδή το πρόγραμμα να έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Κάτι που σημαίνει ότι τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά αύριο στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής την ερχόμενη Δευτέρα.

Ήδη έχουν κλειστεί τα ραντεβού με όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με τις τράπεζες προκειμένου να καταγράψουν την κατάσταση και την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Αυτό όμως που απασχολεί την κυβέρνηση είναι ότι μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το πότε θα μειωθεί το αφορολόγητο και πότε οι συντάξεις. Μάλιστα τον Μάιο θα πρέπει να κατατεθεί σχετική διάταξη στη Βουλή.

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.