Ειδησεογραφικό site

Παύλος Πολάκης: Ο υπουργός που παίζει όλη μέρα με το tweet του

131

 

Παραληρηματικός λόγος, νευρωτικές αντιδράσεις, τσαμπουκάς και εμμονικός -σε ανησυχητικό πια βαθμό- με τα social media. Αν δεν είναι ο Άδωνις… θα είναι ο Πολάκης. Και επειδή ο Άδωνις τουλάχιστον δεν ηθικολογεί χωρίς επιχειρήματα, κερδίζει το βραβείο αμετροέπειας ο Σφακιανός αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Της Στέλλας Νοβάκη

Πολλοί άλλωστε τον χαρακτηρίζουν ως τον αντι-Άδωνι του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένας ρόλος που τον υπηρετεί με επιτυχία, αν εξαιρέσει κανείς τους λεκτικούς τραμπουκισμούς, στους οποίους παρασύρεται λόγω του παρορμητικού χαρακτήρα του. Ο Παύλος Πολάκης από την ημέρα που μπήκε στην κυβέρνηση αποτελεί τον ακραίο δημόσιο εκφραστή της, μέσα από μια ακραία ρητορική και μια μόνιμη διάθεση επιθετικού τόνου, αφού στα συχνά παραληρηματικά λογύδριά του δεν λείπουν και οι απειλές. Δεν του ήταν καθόλου δύσκολο από την αρχή να εγκαινιάσει έναν νέο λόγο στην αριστερή ρητορική. Με χαρακτηρισμούς όπως «βοθροκάναλα» και τοποθετήσεις όπως «έπρεπε να τον είχα χώσει τρία μέτρα κάτω από τη γη», είναι προφανώς και το επίσημο νέο στιλ που υιοθετεί η κυβέρνηση πουλώντας τσαμπουκάδες σ΄ αυτούς από τους οποίους εξαρτάται απολύτως. Η κάλυψη της κυβέρνησης απέναντι στις βροντές του Πολάκη είναι τόσο ανεκτική σε βαθμό ανησυχίας. Οικίες τακτικές για το «αριστερό» Μαξίμου, που ωστόσο δεν κατάφεραν να περιορίσουν ακόμη τις υπερβολές από την πλευρά του υπουργού.

ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ

Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του δεν αποκλείεται να πιστεύει ότι δρα βάσει σχεδίου αναλαμβάνοντας ανεπιτυχώς ωστόσο τη συνηγορία του πρωθυπουργού κι αυτό είναι κάτι που τον κάνει να νιώθει… τρανός, σημαντικός, χρήσιμος. Η «χρησιμότητα» του Παύλου Πολάκη στην κυβέρνηση είναι προφανής. Ο αψύς του χαρακτήρας και πολλές φορές ο αψυχολόγητος λόγος του γίνεται δεκτός από το κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προσφέρει την «ακριβή» ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται στους αντιλαϊκούς θεσμούς του αστικού οικοδομήματος.

Από την άλλη, οι Συριζαίοι συνάδελφοί του στη Βουλή ή στα υπουργικά έδρανα, πιεσμένοι από την μνημονιακή υποταγή της κυβέρνησης, τον παρακολουθούν είτε με αδιαφορία είτε χτυπώντας νευρικά τα δάχτυλα στο έδρανο, όσο τα όρια ανοχής τους δοκιμάζονται.

Όσοι δε εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή ο υπουργός έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης ανοχής και αξιοπρέπειας, βρίσκουν την απάντηση στις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος εξακολουθεί να τον θεωρεί τον καλύτερο υπουργό που πέρασε από το Υπουργείο Υγείας! Αν υπηρετεί σκοπούς προπαγάνδας τότε ίσως έχει δίκιο ο Τσίπρας και ίσως να είναι ένας από τους καλύτερους υπουργούς του, που με τις συμβουλές επικοινωνιολόγων και άλλων ειδικών να μπορούσε να μετριάσει τη μόνιμη τσατίλα του και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, χωρίς τόσο πολλούς και αιχμηρούς αυτοτραυματισμούς.

«ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ» ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Οι ώρες που ξοδεύει για να γράφει στα social media να παρακολουθεί τις αναρτήσεις, να απαντάει σε σχόλια, ίσως και να μπορούσαν να αξιοποιηθούν αναλόγως και για το υπουργείο του. Ο υπουργός Υγείας όμως, «ο καλύτερος υπουργός Υγείας που έχει περάσει ποτέ» κατά τον Τσίπρα, να τον συμπαθάτε, Έλληνες πολίτες, αλλά δεν ευκαιρεί. Σερφάρει.

Και εδώ ο Τσίπρας μπορεί και να έχει δίκιο ότι είναι «ο καλύτερος που πέρασε από το Υγείας». Σίγουρα ένα «πέρασμα» το κάνει. Σίγουρα κάποια ώρα της ημέρας είναι και… περαστικός από το υπουργείο του.

Τις υπόλοιπες; Ή θα καταγγέλλει την «ολόστραβη» δικαιοσύνη ότι εξυπηρετεί σχέδια, επειδή δεν αφήνει ελεύθερη την Ηριάννα ή θα αποθεώνει τον Μαδούρο και λίγες ώρες μετά τον Τσίπρα που πήγε να δει τον Τραμπ ή θα τσαμπουκαλεύεται με τα Μέσα Ενημέρωσης και θα ρίχνει κεραυνούς κατά των δημοσιογράφων. Κι όλα αυτά χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ζημιά την οποία προκαλεί στη Δημοκρατία, στους θεσμούς, στην κοινωνία, στην κυβέρνηση, στον Τσίπρα, στον ίδιο.

Φωνακλάς, ατίθασος και με λόγο εκτός των πολιτικών ορίων, ο Παύλος Πολάκης δεν λέει να συνηθίσει ακόμη ότι συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που έχει καταργήσει κάθε κόκκινη γραμμή της και γι’ αυτό δεν μπορεί να «το παίζει»… επαναστάτης και αντιδραστικός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο θα δυσκολεύει ο κυβερνητικός βηματισμός του, τόσο θα αναπτύσσει και θα δίνει χώρο σε αυταρχικές διαθέσεις και σε φωνασκίες που θα δικαιολογούν τις αποτυχίες της κυβέρνησης με την παλιά αριστερή νοοτροπία του «λέμε πιο πολλά απ’ όσα κάνουμε».

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.