Ειδησεογραφικό site

Παυλόπουλος: Η Σ. Αραβία μπορεί να διαδραματίσει την εμπέδωση της ειρήνης

20

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Σαουδική Αραβία στην εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή και κυρίως στην πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά και στην μακρά παράδοση των οικονομικών της σχέσεων με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από την συνάντησή του με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ (Salman Bin Abdulaziz Al Saud), στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ριάντ.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «σ’ αυτήν τη νέα περίοδο των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα προσέρχεται ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου. Το τονίζω αυτό, γιατί αυτή η συνεργασία δεν είναι μόνον οικονομική. Κάθε άλλο. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος το οποίο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο πλαίσιο των Αραβικών Χωρών. Επιπλέον δε, ο ρόλος της ενισχύεται από την σταθερότητα η οποία την διακρίνει. Έτσι, μπορεί να διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο και στην εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή και κυρίως στην πάταξη της τρομοκρατίας. Και δη μιας τρομοκρατίας η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Παράλληλα σημείωσε, ότι η Ελλάδα βλέπει αυτή την συνεργασία πρωτίστως στο πλαίσιο εκείνο το οποίο σχετίζεται με την σταθερότητα στην περιοχή και την επίλυση τόσο σημαντικών προβλημάτων, τα οποία αγγίζουν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε την μακρά παράδοση συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία, η οποία, όπως ανέφερε, διευκολύνει την ανάπτυξη νέων οριζόντων στο μέλλον.

«Οι τομείς είναι πολλοί. Κάθε υπουργός γνωρίζει τον τομέα του και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει ώστε η συνεργασία αυτή ν’ αποδώσει. Κυριότεροι τομείς αυτής της συνεργασίας είναι: οι υποδομές γενικότερα, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και η αγροτική δραστηριότητα, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε ν’ αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Επιπλέον, υπάρχει ένα πεδίο το οποίο σχετίζεται με την παιδεία και την ανταλλαγή των σχέσεων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τεχνολογίας. Νομίζω πως αυτή η συνεργασία μπορεί ν’ αποδώσει πολλά. Και το επαναλαμβάνω: Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.