Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ για παραίτηση Λοβέρδου: Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές

41
«Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» είναι το λακωνικό σχόλιο που έκαναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, τόσο από τα όργανα του κόμματος όσο και από την ιδιότητα του μέλους.

Ο κ. Λοβέρδος επικαλέστηκε «πολιτικούς λόγους» για την παραίτησή του, λέγοντας ότι αναλυτικά αναφέρεται σε αυτούς με μια άκρως εμπιστευτική επιστολή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η επιστολή του κ. Λοβέρδου προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έφτασε με τον αστυνομικό του σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της παραίτησής του στο ευρύ κοινό.

«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς και όταν η βούληση παύει, μπορεί να αποχωρήσει»

Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ για μια μεγάλη πρωταγωνίστρια κεντροαριστερά δεν είναι προσωπικό, δεν είναι 15 παλαιότερων στελεχών. Είναι ένα κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα», υποστήριξε ο Δημήτρης Μάντζος αναφερόμενος στην παραίτηση Λοβέρδου, την οποία χαρακτήρισε οικειοθελή.

«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς, ανεξαρτήτως των προσόντων και των περγαμηνών σε ένα κόμμα. Μπορεί να συνεισφέρει, μπορεί να είναι και υποψήφιος αρχηγός ή βουλευτής. Όταν η βούληση αυτή παύει, μπορεί να αποχωρήσει. Η ζωή είναι μια μακρά συνέχεια επιλογών, οι οποίες αξιολογούνται κάθε φορά», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Μάντζος ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επέμεινε στο ότι το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται σε στελέχη, αλλά σε όλους του πολίτες τους οποίους θέλει να εμπνεύσει με το πρόγραμμά του και το σχέδιό του για τη χώρα.

Οι σταθμοί της ρήξης

Η ρήξη, η οποία έρχεται σε μία φάση γενικότερων ανακατατάξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, θεωρείτο σχεδόν δεδομένη από την προεκλογική περίοδο, καθώς Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος δεν έβλεπε μέλλον στα σχέδια που «εξυφαίνονταν» από τη Χ. Τρικούπη για ρόλο του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ υπήρχε έντονη απογοήτευση γιατί θεωρήθηκε ότι δεν εκτιμήθηκε ο προεκλογικός του αγώνας για το κόμμα.

Εκεί που φάνηκε καθαρά το μεταξύ τους χάσμα, ήταν όταν ένα σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την προεκλογική στρατηγική Ανδρουλάκη αλλά και το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργός» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, όχι όμως και τη διαγραφή του.

«Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», είχε πει τότε ο κ. Λοβέρδος καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατονομάσει πριν τις εκλογές ποιον θέλει για πρωθυπουργό, προκειμένου να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι θα προκύψει σε ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη. Η διαρροή της Χ. Τρικούπη -μόλις 18 λέξεων- ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον κ. Λοβέρδο ότι το σχόλιό του δείχνει  ταύτιση με κυβερνητικά στελέχη. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας  Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ταυτίζοντας τις απόψεις του με αυτές του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Στη συνέχεια και λόγω της προεκλογικής περιόδου σε εξέλιξη έπεσαν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εστίασε στην εκστρατεία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με στόχο την επανεκλογή του. Ο κ. Λοβέρδος δεν εξελέγη, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο γύρο -εκλέχτηκε η Μιλένα Αποστολάκη. Επέλεξε να κρατήσει κάποιες μέρες απόσταση από την κάλπη για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του. Στο ενδιάμεσο ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισκέφτηκε τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα της Εργασίας.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθώντας να αποφύγουν τις επισημάνσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής υποστήριζαν με δηκτικό ύφος πριν από λίγο ότι ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για το θέμα από ΜΜΕ. Άλλα στελέχη πάντως συμπλήρωναν ότι η ρήξη είχε συμβεί καιρό πριν κι ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίο στέλεχος με απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο «οδεύει προφανώς προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.