Ειδησεογραφικό site

Παραίτηση Ράικου: Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

23

Μέσω κύκλων τοποθετήθηκε η κυβέρνηση – Δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης – Δείτε τι θέση πήραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης που ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς προκάλεσε η αιφνίδια υποβολή παραίτησης της κ.Ελένης Ράικου από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, μέσω κύκλων της κάλεσε την κ.Ράικου να κατονομάσει όλους εκείνους που -όπως λέει στην επιστολή της- την παρεμπόδισαν να παράξει έργο. Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για ερωτηματικά που ανακύπτουν από την παραίτηση και πρόσθεσε ότι «η   Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ειδικότερα, με μια διαρροή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αντέδρασε η κυβέρνηση στην επιστολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς. Σύμφωνα με αυτή: «Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν επίσης: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η υποβολή παραίτησης» της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, επισημαίνει σε δήλωσή του από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «η   Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ειδικότερα, με αφορμή την επιστολή παραίτησης της  κυρίας Ράικου ο υπουργός Δικαιοσύνης  δήλωσε:
«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η υποβολή παραίτησης της Εισαγγελέως κυρίας Ράϊκου, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας της, με αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας.
Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό. Στήριξη που από την πρώτη στιγμή της είχε παρασχεθεί εμπράκτως.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».

ΝΔ: Η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς

Απαντήσεις από την κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούς ζητά η ΝΔ για τη λειτουργία, παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς, όπως λέει χαρακτηριστικά, μετά και την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Ράικου. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Παραμένει ζητούμενο η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών

«Παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Κάποιοι βλέπουν τη «μάχη κατά της διαφθοράς» ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη «σκανδαλολογία» μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει».

Αυτοί  δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη  εμμένει στην αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα» αναφέρει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά.

«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Το Ποτάμι: Να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα της δουλειά της 

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της τονίζει το Ποτάμι για την παραίτηση της εισαγγελέως Ελένης Ράϊκου, επισημαίνοντας ότι «έπιασε μεταξύ άλλων τον ‘Ακη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει) έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία».

Για το Ποτάμι, η παραίτηση της Ελένης Ράϊκου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι βαριές καταγγελίες για «σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου», δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα.
Υποστηρίζει ότι ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράϊκου. Η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες», σημειώνει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.