Ειδησεογραφικό site

Παρέμβαση Κομισιόν: Έξι οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την επιστολή

34

Ο επίτροπος Έτινγκερ εγείρει σειρά ενστάσεων για τους χειρισμούς Παππά-Σπίρτζη στο ζήτημα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου – ΑΝΤ1, Star, ALPHA, ΣΚΑΪ, «Ε» και η εταιρεία ALTER EGO του Ευάγγελου Μαρινάκη οι έξι που κατέθεσαν αίτηση – Αγώνας δρόμου για το MEGA

Εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη νομιμότητα της διαδικασίας, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη, καθοριστική φάση για την δημοπράτηση τεσσάρων αδειών για την παροχή τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.
Η σχετική προθεσμία εκπνέει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι με τουλάχιστον έξι επιχειρηματικά σχήματα να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και με άλλα δύο να είναι πιθανό να το εκδηλώσουν σήμερα.

Όμως από το βράδυ του Σαββάτου έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία προκαλεί τις αντιρρήσεις των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε., καθώς έφτασε στην κυβέρνηση μακροσκελής έκθεση του επιτρόπου Γκίντερ Έτιγκερ, με την οποία εκφράζει αντιρρήσεις για τον παραμερισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, αλλά και για τη μερική μόνο αξιοποίηση του ψηφιακού τηλεοπτικού φάσματος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι άδειες θα έπρεπε να είναι περισσότερες.

Μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης αντέδρασε έντονα η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι παράτυπη και αντισυνταγματική.

Τις αιτιάσεις αντέκρουσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν σχέση με την αδειοδότηση των καναλιών. Ταυτόχρονα ο υπουργός σημειώνει ότι ο θόρυβος που προκαλείται, αποσκοπεί στην σκόπιμη παραπληροφόρηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σήμερα επίσης εκδικάζει τις κύριες προσφυγές των καναλιών για την ακύρωση της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων λήγει στις τρεις σήμερα το μεσημέρι, με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA να αναμένει ως την τελευταία στιγμή την έγκριση των τραπεζών στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να μην χάσει την προθεσμία και τεθεί εκτός διαδικασίας.

Οι έξι αιτήσεις που κατατέθηκαν ή θα κατατεθούν σήμερα το πρωί από επιχειρηματικά σχήματα διεκδικώντας μία από τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού ενημερωτικού περιεχομένου είναι:

1.Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ που ανήκει στην οικογένεια Κυριακού.

2.Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR CHANNEL που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

3.Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑLPHA του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

4.Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου.

5.Ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Ευ. Μαρινάκης. H νέα του εταιρεία που θα υποβάλει την αίτηση λέγεται «ALTER EGO» και στα σχέδια του περιλαμβάνεται ανάπτυξη τηλεοπτικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενημέρωση και στις αθλητικές μεταδόσεις, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές ζώνες με νέα ψυχαγωγικά προγράμματα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στα επιχειρησιακά σχέδια του νέου καναλιού περιλαμβάνονται και ισχυρές συνέργειες, με πιο πιθανή την συνεργασία με την FORTHNET που ελέγχει στην Ελλάδα και το συνδρομητικό κανάλι NOVA.

6.Ο τηλεοπτικός σταθμός EPSILON του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη.

Μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν θα υποβληθεί αίτηση για χορήγηση τηλεοπτικής αδείας πανελλαδικής εμβέλειας και από ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Αντιθέτως δεν υπάρχει καμιά κίνηση προς το παρόν από τον Τούρκο επιχειρηματία και μιντιάρχη Ατζούν Ιλίτζαλι, ο οποίος είχε εκφράσει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα την πρόθεσή του να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια, όταν τον είχε συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη.

MEGA: Αγώνας δρόμου στο χείλος του γκρεμού
Μέχρι σήμερα το μεσημέρι εξάλλου θα αποσαφηνιστεί αν θα προλάβει τελικώς την προθεσμία και αν θα καταθέσει τελικώς φάκελο υποψηφιότητας, ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

To κανάλι κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στις τράπεζες νέο επιχειρησιακό σχέδιο (Μ.Ο.U.) το οποίο προβλέπει αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τραπεζικές πηγές όμως παρατηρούσαν ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι σχεδόν αδύνατο να εγκριθεί μέσα σε λίγα 24ωρα και συνεπώς απίθανο να χορηγηθεί στο σταθμό η τραπεζική ενημερότητα που επιθυμεί για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.