Ειδησεογραφικό site

Παράταση ως το Σεπτέμβριο για το QE – Στο μισό οι αγορές ομολόγων

39

Την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 (ενώ ολοκληρωνόταν στα τέλη του έτους) ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε περικοπή των αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. μηνιαίως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους, αφού ανέμεναν εννέα μήνες παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές περίπου 30 δισ. ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Οι περισσότεροι σχολιαστές εξάλλου ανέμεναν από την ΕΚΤ να τηρήσει τη δέσμευσή της για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος εάν χρειαστεί.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.