Ειδησεογραφικό site

Παρασκήνιο: Πώς ο Πάνος απαίτησε και πήρε «μέρισμα» στήριξης

115

Του Σταύρου Λυγερού

Η άγνωστη επιστολή Καμμένου στον Σαουδάραβα ομόλογό του και η μάχη των απόρρητων εγγράφων στη Βουλή – Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει τελικά στην κοινοβουλευτική μάχη της Δευτέρας

Στο πλευρό του υπουργού Aμυνας θα σταθεί τελικά ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η επιλογή του αυτή δεν ήταν εύκολη. Οπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, στο Μαξίμου επικρατούσε βαριά ατμόσφαιρα για τους χειρισμούς του Καμμένου. Με την παρότρυνση συνεργατών του, αρχικά ο Τσίπρας είχε επιλέξει να μην εμπλακεί προσωπικά και να αφήσει τον υπουργό του να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Το ταξίδι του στο Παρίσι, άλλωστε, του έδινε μια βολική δικαιολογία.

Τα πράγματα άλλαξαν, όταν -σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει- ο Καμμένος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον καλύψει πολιτικά και να σταθεί δίπλα του αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφορετικά «θα επανεξέταζε τη θέση του». Ισχυρίζεται ότι όλη αυτή η υπόθεση μπορεί σε πρώτο επίπεδο να στρέφεται εναντίον του, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια σκευωρία με τελικό σκοπό την πτώση της κυβέρνησης. Για να πείσει τον Τσίπρα προσκόμισε στο Μαξίμου μια σειρά στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι ένα «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» (end user certificate) από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα στη Βουλή. Επίσης, επιστολή προς τον Σαουδάραβα ομόλογό του και διάδοχο του θρόνου τον περασμένο Μάιο, με την οποία του ζητούσε να σταλεί επίσημος εκπρόσωπος του Ριάντ για να υπογράψει τη συμφωνία.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο πειστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Αμυνας στο Μαξίμου. Κυβερνητική πηγή που πριν από μία εβδομάδα μιλούσε σε άλλο κλίμα, τώρα εμφανίζεται να δίνει έμφαση στα στοιχεία, προεξοφλώντας ότι τη Δευτέρα η ερώτηση της Ν.Δ. θα της γυρίσει μπούμερανγκ.

Από άλλες πληροφορίες, ωστόσο, συνάγεται ότι ο βασικός παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Τσίπρα να συμμετάσχει στην κοινοβουλευτική μάχη της Δευτέρας και μάλιστα -όπως μαθαίνουμε- με σαφώς επιθετική διάθεση είναι πολιτικός. Μετά τις αρχικές αντιδράσεις, το πρωθυπουργικό επιτελείο συνειδητοποίησε ότι δεν είχε περιθώρια να τηρήσει στάση Πόντιου Πιλάτου. Από τη μία πλευρά το Μαξίμου δεχόταν την κλιμακούμενη πίεση της αντιπολίτευσης, από την άλλη την εξίσου ασφυκτική πίεση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος, όπως αναφέραμε στην αρχή, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιδρούσε έντονα αν δεν του δινόταν ξεκάθαρη πολιτική στήριξη εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Τα μηνύματα από Γαλλία – Γερμανία

Ετσι φτάσαμε στο αίτημα του Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής να μετατεθεί η μέρα της σχετικής κοινοβουλευτικής συζήτησης από την Πέμπτη στη Δευτέρα, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει. Ο κύβος, λοιπόν, ερρίφθη τότε. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, όμως, στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, η γαλλική πλευρά τού έδωσε μια εικόνα για την υπόθεση που διαφέρει αρκετά από αυτή που παρουσιάζει ο Καμμένος.

Ας σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ άρχισε να βλέπει με άλλο μάτι την υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών από την Ελλάδα όταν δέχτηκε προειδοποιήσεις από την εκεί γερμανική πρεσβεία. Τότε, φάνηκε ότι η υπόθεση της αγοραπωλησίας εμπλεκόταν και στις εσωτερικές αντιθέσεις των αρμόδιων αρχών της Σαουδικής Αραβίας. Οπως είναι γνωστό, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανοιχτός πλέον πόλεμος στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας και της άρχουσας ελίτ. Ενας σημαντικός αριθμός κορυφαίων αξιωματούχων όχι μόνο έχει χάσει την εξουσία του, αλλά και έχει τεθεί σε συνθήκες πολυτελούς κράτησης.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος συνήθιζε να «πουλάει» σε αξιωματούχους τρίτων χωρών ότι διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας και ως εκ τούτου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διεκπεραιώνει τέτοιες αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, μάλιστα, ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε συνδεθεί με μεγάλων διαστάσεων σαουδαραβική εταιρεία με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η οποία, μεταξύ πολλών άλλων, διακινεί όπλα.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγοράζουν όπλα και πυρομαχικά απ’ όπου μπορούν, επειδή τα έχουν ανάγκη για τον πόλεμο που διεξάγεται στην Υεμένη. Επισήμως, βέβαια, το διαψεύδουν και προβάλλουν διάφορους ισχυρισμούς, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι τελικός προορισμός είναι η Υεμένη. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι και δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πουλήσει όπλα και πυρομαχικά. Παραδείγματος χάρη, το γ’ τρίμηνο του 2017 η Γερμανία ενέκρινε πωλήσεις όπλων ύψους 450 εκατ. ευρώ στις χώρες του Κόλπου, ενώ το ποσό για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 ήταν μόλις 86 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Αμυνας επεδίωκε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα πυρομαχικά των 105 χλστ. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία είχε υπογραφτεί στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στον ναύαρχο εν αποστρατεία Κυριάκο Κυριακίδη, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), και τον φερόμενο ως εκπρόσωπο των Σαουδάραβων επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο και της εταιρείας του Olympic Industries S.A. με έδρα την Αξιούπολη του Κιλκίς.

Από εκεί και πέρα η υπόθεση σκάλωσε. Μια ερμηνεία είναι ότι η σαουδαραβική πλευρά δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Γι’ αυτό και δεν πραγματοποιήθηκε η εκταμίευση των ήδη δεσμευμένων σε λογαριασμό χρημάτων που αφορούσαν το συμβατικό τίμημα των 66 εκατ. ευρώ. Από ένα χρονικό σημείο και μετά, βέβαια, προέκυψε ο πολιτικός θόρυβος, γεγονός που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία Olympic Industries έχει παραλάβει από την ελληνική πλευρά στις 30 Ιουνίου 2017 «άδεια εξαγωγής», άρα είναι ο επίσημος εξαγωγέας των πυρομαχικών. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η ΓΔΑΕΕ του υπουργείου Αμυνας, πριν από την υπογραφή στις 13 Ιουνίου 2017, πίεζε το σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας να ορίσει έναν επίσημο εκπρόσωπο για να υπογράψει τη «διακρατική σύμβαση».

Για τη μεταφορά το επεισόδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στο υπουργείο Αμυνας με τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ ναύαρχο Κυριακίδη και τον ταξίαρχο Μιχαήλ Παπαδάκη συνδέεται με τη μεταφορά των πολεμοφο­δίων. Οπως προκύπτει από τη «μη υπηρεσιακή» αναφορά του ταξίαρχου Παπαδάκη στη συνέχεια, το κατσάδιασμα του υπουργού αφορούσε την παράδοση των στοιχείων των μεταφορικών εταιρειών που είναι πιστοποιημένες για μεταφορές τέτοιων υλικών.

Θεωρήθηκε ότι αυτή η παράδοση των στοιχείων ήταν σαμποτάζ από την πλευρά του Παπαδάκη, διότι αυτή έγινε στους «άλλους» Σαουδάραβες που εμφανίστηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση στη ΓΔΑΕΕ και ο Παπαδάκης να απαντήσει σε ηλεκτρονικό μήνυμα που δέχτηκε, ακυρώνοντας τη δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στα δύο μέρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της μεταφοράς είχε ήδη ετοιμαστεί προς επίσπευση της παράδοσης των πυρομαχικών. Για το αν υπάρχουν διαδικασίες επιλογής μεταφορικής εταιρείας με μειοδοτικό διαγωνισμό και εάν αυτές ακολουθήθηκαν ή όχι, ή εάν επελέγη με κάποια κριτήρια μία εξ αυτών είναι επίσης θέμα προς διευκρίνιση.

Εάν προκύπτει κάποιο συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η συνεννόηση ανάμεσα στην ελληνική και τη σαουδαραβική πλευρά δείχνει τουλάχιστον προβληματική. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η διαδικασία έγινε μέσω του Βασίλη Παπαδόπουλου, πριν από την υπογραφή στις 13 Ιουνίου, η ΓΔΑΕΕ πίεζε φορτικά να οριστεί επίσημος Σαουδάραβας αξιωματούχος ώστε να λάβει τη μορφή επίσημης «διακρατικής συμφωνίας (G-G)».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνική πλευρά διαχώρισε την πώληση των πυρομαχικών από την πώληση των βομβών Mk82/83/84, τις οποίες ήθελαν πολύ οι Σαουδάραβες. Ας σημειωθεί ότι αυτό κάποια στιγμή είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις. Ο Παπαδόπουλος επέμενε σε συμφωνία-πακέτο, όπως φέρονται τα δύο μέρη να είχαν συμφωνήσει αρχικώς. Στη συνέχεια υποχώρησε για να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία που οδήγησε στην υπό περίεργες συνθήκες υπογραφή της σύμβασης στο αεροδρόμιο της Μίκρας.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.