Ειδησεογραφικό site

Παράνομες μπάρες χρυσού έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες

143

Με μπάρες καθαρού αλλά παράνομου χρυσού γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών στην Ευρώπη. Όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, το Reuters, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι μπάρες χρυσού που παρότι φέρουν «ψεύτικες» σφραγίδες βρίσκουν το δρόμο τους προς κορυφαίες τράπεζες.
Οι «ψεύτικες» σφραγίδες είναι δύσκολο να εντοπιστούν, κάνοντας τις μπάρες χρυσού, τον ιδανικό τρόπο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή παράνομου χρυσού από εμπόρους όπλων και ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια, μπάρες χρυσού αξίας τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων με σφραγίδα από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έχουν εντοπιστεί στα αποθέματα της JPMorgan Chase & Co., το μόνο πρόβλημα είναι πως οι σφραγίδες στις μπάρες αυτές δεν ήταν οι αυθεντικές, καθώς τουλάχιστον 2 από αυτές είχαν τον ίδιο σειριακό αριθμό.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τουλάχιστον 1.000 από αυτές τις μπάρες, είχαν το «standar» μέγεθος του 1 κιλού, όμως δεν ήταν προϊόν επίσημου οργανισμού, μετά από επίσημη συναλλαγή.
Συνήθως, μέχρι τώρα οι παράνομες μπάρες χρυσού που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήταν κάποιο επιχρυσωμένο μέταλο. Ο χρυσός ήταν μόνο στην επιφάνεια. Η νέα «γενιά» όμως έχει αυθεντικό χρυσό, υψηλής ποιότητας και το… μόνο παράνομο είναι η σφραγίδα αυθεντικότητας και η… προέλευση τους.
Σύμφωνα με το Reuters, το πιθανότερο είναι πως ο χρυσός που χρησιμοποιείται για αυτές τις μπάρες έχει εξορυχθεί από περιοχές του κόσμου που δεν είναι αποδεκτές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, όπως η Βόρεια Κορέα, ορισμένα μέρη της Αφρικής και τη Βενεζουέλα

Τα σχόλια είναι κλειστά.