Ειδησεογραφικό site

Paradise Papers: Εκατομμύρια γλίτωσε ο Λούις Χάμιλτον για πολυτελές τζετ

83

Ούτε ο χώρος του αθλητισμού δεν φαίνεται να μένει αλώβητος από τα Paradise Papers την αποκάλυψη των 13,4 εκατομμυρίων φακέλων για τους «παραδείσους» των offshore.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian που είναι ένα από τα 95 μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην έρευνα, ένα από τα πιο τρανταχτά ονόματα είναι αυτό του παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula1 Λούις Χάμιλτον ο οποίος φέρεται να απέφυγε να πληρώσει φόρους για το ιδιωτικό του τζετ χρησιμοποιώντας μια εταιρία στη νήσο Μαν.

Το κόλπο που εφάρμοσε με τις οδηγίες της νομικής εταιρείας Appleby που βρίσκεται στο κέντρο των αποκαλύψεων ήταν να στήσει μια εταιρεία leasing και μέσω αυτής να νοικιάζει στον εαυτό του το τζετ του.
Ο Χάμιλτον θα έπρεπε να καταβάλει φόρο σχεδόν 3,3 εκατομμυρίων λιρών όταν αποφάσισε να εισαγάγει από τον Καναδά στη Βρετανία το αξίας 16,5 εκατομμυρίων λιρών αεροσκάφος Bombardier το 2013.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Χάμιλτον αγόρασε το αεροπλάνο στον Καναδά και η πρώτη του πτήση ήταν στο νησί που βρίσκεται στην Ιρλανδική θάλασσα.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν ο Βρετανός πιλότος έχει πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, πάντως έλαβε επιστροφή φόρου αξίας 5.2 εκατ. δολαρίων.

Το αεροσκάφος είναι δηλωμένο σε μία εταιρία του Χάμιλτον στις Παρθένους Νήσους, η οποία, με τη σειρά της, μισθώνει σε άλλη εταιρεία της Νήσου του Μαν κι αυτή το επινοικιάζει με τη σειρά της, σε εταιρία… τηλεοράσεων στο Γκέρνσεϊ, ένα άλλο μικρό νησάκι στη θάλασσα της Μάγχης.

Ο Βρετανός φέρεται να ίδρυσε άλλη μία εταιρεία στο Νήσο του Μαν, για να αγοράσει ένα σκάφος αξίας 2.5 εκατ. ευρώ, για την αγορά του οποίου δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί ο ανάλογος φόρος!

Για την ώρα, οι εκπρόσωποί του οδηγού της Formula 1 αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά το όλο θέμα φαίνεται πως μόλις ξεκίνησε…

Ο Χάμιλτον, πάντως, δήλωσε ότι είχε δώσει εντολή σε έναν ανώτερο δικηγόρο να ελέγξει τις ρυθμίσεις του και του είπαν ότι όλα ήταν νόμιμα. Είπε ότι η πρακτική του ήταν να βασίζεται σε επαγγελματικές συμβουλές και δεν ασχολήθηκε με την καθημερινή διαχείριση της επιχείρησής του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα νόμιμα συστήματα φοροδιαφυγής δεν είναι παράνομα. Δεν υπάρχει καμία πρόταση ότι ο Χάμιλτον συμμετείχε άμεσα στη δημιουργία του σχεδίου που χρησιμοποιείται για το αεροσκάφος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.