Ειδησεογραφικό site

Παπανδρέου: Η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζεται να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να θωρακίσουν τα δημοκρατικά κεκτημένα μας

82

Ξεκίνησε στο Σούνιο το 24ο Συμπόσιο της Σύμης – «ΚΡΙΣΗ: Το μεγάλο διακύβευμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, η ανάγκη για σχεδιασμό αποτελεσματικών απαντήσεων» το κεντρικό θέμα

Το 24ο Συμπόσιο της Σύμης που οργανώνει το ίδρυμα Παπανδρέου ξεκίνησε απόψε με τη Τελετή Έναρξης, δίπλα στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε προσερχόμενος στη τελετή πως οι συζητήσεις στο φετινό Συμπόσιο αφορούν «τη μεγάλη κρίση που περνάει τώρα η Ευρώπη και ο κόσμος, με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός έχει μεγάλες συνέπειες που βιώνουμε και στην Ελλάδα στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τις μεταφορές.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί τον κίνδυνο «να δημιουργήσει αστάθεια για μεγάλο διάστημα σε όλη την ευρύτερη περιοχή».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «τις επιπτώσεις αυτής της τραγικής και παράλογης εισβολής θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες, γιατί χρειάζεται η Ευρώπη και η χώρα μας να πάρει τολμηρές αποφάσεις για μεγαλύτερη αυτάρκεια σε πολλούς τομείς αν θέλουμε να θωρακίσουμε το μέλλον και να διαφυλάξουμε τα δημοκρατικά κεκτημένα μας».

Το φετινό συμπόσιο θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου, με κεντρικό θέμα: «ΚΡΙΣΗ – Το μεγάλο διακύβευμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία – Η ανάγκη για σχεδιασμό αποτελεσματικών απαντήσεων».

Κλείσιμο

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με την ενέργεια, τον πληθωρισμό, την υγεία, την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ειδικές συνεδρίες θα είναι αφιερωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων, στις προκλήσεις που αντιμετωπιζει η Τουρκική κοινωνία, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως,  μεταξύ των συμμετεχόντων στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης, είναι ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Albin Kurti, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας, Cem Ozdemir, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβούνιου, Ranko Krivokapić, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Taulant Bala, το Μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Yulia Lovoshkina, η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Kolinda Grabar, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Jan Eliasson, ο Πρόεδρος του Club de Madrid, Danilo Turk, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα και Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Mindaoudou Aichatou, η Ινδή ακτιβίστρια ενάντια στο trafficking κοριτσιών και γυναικών, Ruchira Gupta και ο Πρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου για την Παιδεία και την Οικονομία, Anthony Mackay

Τα σχόλια είναι κλειστά.