Ειδησεογραφικό site

Πάνος Σκουρλέτης, ένας αστός με σκουλαρίκι που έγινε σκληρός Αριστερός…

2

Ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα εισέπραξε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, όταν έκανε λόγο για την ανάγκη της διευρυμένης πλειοψηφίας με την οποία πρέπει να ψηφιστούν τα νέα μέτρα της συμφωνίας. Δεν είναι θεσμικό απαιτούμενο, απάντησαν με μια φωνή τόσο η Όλγα Γεροβασίλη, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δείχνοντας πως ο Πάνος Σκουρλέτης είναι για άλλη μια φορά… εκτός κυβερνητικής γραμμής.

Της Στέλλας Νοβάκη

Ποιον επιβάρυνε αυτή η εξέλιξη; Ο Σκουρλέτης είναι γνωστό ότι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην κυβερνητική γραμμή. Η γραμμή της ομάδας του Νίκου Βούτση και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν πάντα πιο οικείες στον ίδιο. Ίσως και λόγω του ότι προέρχεται από το ΚΚΕ εσωτερικού και οι αριστερές του καταβολές έχουν μια αποκλίνουσα διαφοροποίηση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ της εξουσίας, στον οποίο έχει μετατοπιστεί το κόμμα τα τελευταία χρόνια.

Οι επισημάνσεις του Πάνου Σκουρλέτη έλαβαν διαστάσεις και έδωσαν νέο πάτημα στην αντιπολίτευση, κάτι που ήθελε πάση θυσία να αποφύγει το Μαξίμου, γι’ αυτό και έσπευσε να… μαζέψει τον υπουργό του ή καλύτερα να τον… απομονώσει, όπως λένε πολλοί ακόμη και στην Κουμουνδούρου. Κινήσεις τέτοιας τακτικής δεν είναι συνηθισμένες στο Μαξίμου. Συνήθως οι επικοινωνιακές γκάφες καταπίνονται ή θάβονται κάτω από τα παχυλά χαλιά του Μαξίμου. Με την περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη όμως τα αντανακλαστικά του Μαξίμου είχαν μια άλλη… κατεύθυνση.

«ΖΗΜΙΑ» ΣΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

Με την παρέμβασή του ο Σκουρλέτης έκανε, όχι τόσο άθελά του, αρκετή ζημιά στο αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με τα αντίμετρα, τα οποία σχεδόν… απέκλεισε με τις δηλώσεις του και ο Ντάισελμπλουμ, αφού έθεσε τέτοιους όρους για την υλοποίησή τους που… δύσκολα θα τα δούμε να εμφανίζονται ξανά για συζήτηση. Άλλωστε, όπως λένε και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπε Ζουράρις, ποιος ζει ποιος πεθαίνει, για να τα θυμάται, μέχρι το 2019!

Τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα. Η κυβέρνηση το ξέρει, το Μαξίμου το ξέρει, και ο Σκουρλέτης θέλησε απλά να πει σε όλους ότι… έρχονται δύσκολα. Αυτό παραδέχθηκε στην ουσία όταν απεύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα.

Ο Τζανακόπουλος εξήγησε ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά. Καμία διαφορά επί της ουσίας δεν έχει αφού το γεγονός παραμένει το ίδιο. Η κυβέρνηση ξέρει ότι τα μέτρα θα είναι ταφόπλακα και χρειάζεται την συναίνεση της αντιπολίτευσης. Η διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει λόγος για τη συγκέντρωση 180 ψήφων, δεν ήταν απαραίτητη και ο ίδιος ο Σκουρλέτης το γνώριζε. Η έκκλησή του όμως προφανώς είχε διαφορετική κατεύθυνση.

Ο Σκουρλέτης παραμένει ένας συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα. Παραμένει άλλωστε υπουργός του. Οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις του δεν ήταν ικανές, μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, να τον θέσουν στο στόχαστρο του Μαξίμου. Το Μαξίμου γνώριζε ότι ο Σκουρλέτης στην απόσταση κυβέρνησης-κόμματος ήταν ικανός να διατηρήσει τις κατάλληλες ισορροπίες όπως κάνουν μέχρι στιγμής και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, παρά ωστόσο τον εκρηκτικό χαρακτήρα του. Είναι γνωστό επίσης ότι μοιράζεται τις επιφυλάξεις του Τσακαλώτου σχετικά με τη διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμά της για τη χώρα. Φαίνεται όμως ότι τώρα έκανε την κίνηση που ενόχλησε το επιτελείο του πρωθυπουργού. Δεν είναι μόνο η δήλωσή του για την ψήφιση των μέτρων, είναι και η καθαρή πια θέση που παίρνει απέναντι στο στοίχημα του Μαξίμου.

Διαφοροποιήσεις είχε κάνει ο υπουργός και στο παρελθόν προκαλώντας μάλιστα με τη στάση του. Στο θέμα των Σκουριών, αλλά και στο ζήτημα της πώλησης της ΔΕΗ, όπως και σε άλλες κρατικοποιήσεις ο Σκουρλέτης έδειχνε το στίγμα του, αλλά ποτέ δεν τραβούσε το σχοινί. Η στάση του αυτή άλλωστε, «κρατώ ίσες αποστάσεις από όλους», τον διατήρησε και στην κυβέρνηση.

 

ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ

Είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δείχνει ότι έχει μάθει να ελίσσεται κατά την αριστερή λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Στο παρελθόν υπήρξε συνεργάτης του Αλέκου Αλαβάνου και με το πέρασμα του χρόνου τον είδαμε να μετατρέπεται σε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές του.

Η πολιτική του άνοδος και αναγνώριση ήταν παράλληλη και με την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα. Ως μέλος της νέας ηγετικής ομάδας έσπασε, το τείχος του σκληρού πυρήνα και πέρασε στην αυτόνομη δράση. Είναι και θέμα γονιδίων, όπως λένε πολλοί σύντροφοί του, οι οποίοι υπογραμμίζουν συνεχώς ότι ως γόνος εφοπλιστικής οικογένειας (από την πλευρά της μητέρας του) είχε πάντα το… στίγμα ενός στελέχους που είχε ένα προφίλ… μάλλον αστικό.

Ο ίδιος δεν ταυτίστηκε με την οικογένειά του και μπορεί μεν να μην αντιμετώπισε ποτέ, όπως ακούγεται, βιοποριστικό πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι είχε δικό του καφέ και φορούσε σκουλαρίκι τον διαφοροποιούσε και από το αστικό του περιβάλλον.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι τον Ιανουάριο του 2015 ο Σκουρλέτης είχε δώσει σκληρή μάχη για να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως το Εργασίας και αργότερα το Περιβάλλοντος δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες που ήθελαν τον Σκουρλέτη να βρίσκεται από τότε στην μπλακ λιστ του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα. Οι όποιες επιφυλάξεις του Μαξίμου θα αρχίσουν να αναδεικνύονται το επόμενο χρονικό διάστημα, και ο φάκελος Πάνος Σκουρλέτης έχει ήδη αποσφραγιστεί και γεμίζει νέα στοιχεία από τον τελευταίο ανασχηματισμό και έπειτα. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μετρήσει και τους πολιτικούς του φίλους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.