Ειδησεογραφικό site

Πάνω από 800.000 άτομα ζητούν νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία -100.000 θέλουν ανεξαρτησία του Λονδίνου

56

Μία κοινοβουλευτική αίτηση που ζητά τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 800.000 υπογραφές, με την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα να είναι τέτοια, που «κατέρρευσε».

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου (11:00 ώρα Ελλάδας) τη διαδικτυακή αίτηση είχαν «υπογράψει» πάνω από 819.100 άνθρωποι, οκταπλάσιος αριθμός από αυτός που απαιτείται προκειμένου το αίτημα να πάει στο κοινοβούλιο, όπως αναφέρει ο Guardian, με τη βρετανική εφημερίδα να υπενθυμίζει ότι η διαφορά μεταξύ εξόδου και παραμονής στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα, ήταν 1.269.501 ψήφοι.

Την ίδια ώρα, περίπου 100.000 άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση που καλεί τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, να κηρύξει ανεξάρτητη τη βρετανική πρωτεύουσα και να κάνει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι υπογράφοντες καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει κανονισμό κατά τον οποίο αν η ψήφος για την παραμονή ή την αποχώρηση είναι κάτω από 60% με βάση προσέλευση μικρότερη του 75%, πρέπει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα», αναφέρει η σχετική αίτηση που ζητά να ξαναπάνε οι Βρετανοί στις κάλπες για να ψηφίσουν για το μέλλον τους στην ΕΕ.

Ο «χάρτης» της αίτησης δείχνει ότι οι περισσότερες υπογραφές προέρχονται από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με το υψηλότερο ποσοστό να είναι από το Λονδίνο. Το βράδυ της Παρασκευής, εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι η ιστοσελίδα είχε τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας, εξαιτίας του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ταυτόχρονων χρηστών που ήθελαν να υπογράψουν την αίτηση, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος από κάθε άλλη ανάλογη διαδικασία.

Το σύστημα των κοινοβουλευτικών αιτήσεων επιβλέπεται από αρμόδια επιτροπή, η οποία εξετάζει αν όποια συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές θα πρέπει να τεθεί ως θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται την Τρίτη.

Οσο για την αίτηση που αφορά την ανεξαρτητοποίηση του Λονδίνου, διεξάγεται στο Change.org και ως το πρωί του Σαββάτου είχε συγκεντρώσει πάνω από 99.800 υπογραφές.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.