Ειδησεογραφικό site

Πάνω από 18.000 αιτήσεις για άσυλο σε εκκρεμότητα

154

Την εικόνα που επικρατεί στα νησιά λόγω προσφυγικού περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, ζήτησε την ενίσχυση των υπηρεσιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, σημειώνοντας πως τα αιτήματα που είναι σε εκκρεμότητα υπερβαίνουν τα 18.000.

Σημείωσε πως στα νησιά φιλοξενούνται 17.500 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν 5.500.

Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 10.500 άτομα, είπε, ενώ στη Σάμο, σε ένα κέντρο με χωρητικότητα για 640 ανθρώπους διαβιούν περισσότεροι από 4.000. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί ο ίδιος τα Hot Spots στα νησιά.

Επισήμανε επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν μόλις μερικές δεκάδες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου ανά εβδομάδα.

Σχολιάζοντας το βραβείο που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη για την στάση της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση, η κ. Καλογήρου τόνισε ότι τα βραβεία δεν έχουν αξία όταν δεν συνοδεύονται από έργα.

Στην πράξη δεν βλέπουμε τίποτα, επανέλαβε η κ. Καλογήρου, αναφέροντας ως παράδειγμα τον βιολογικό καθαρισμό στην Μόρια.

Όπως είπε, υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα ήταν έτοιμος εδώ και μήνες, ωστόσο δεν αναμένεται να αρχίσει το έργο πριν από το Δεκέμβριο και να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.

Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση της Μόριας

Στο μεταξύ, ακόμα 400 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων αναχωρούν σήμερα για το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό δομή φιλοξενίας στη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», το οποίο θα αναχωρήσει στις 8 το βράδυ, έχουν επιβιβασθεί όλοι οι παραπάνω αιτούντες άσυλο, μετά από μια λεπτομερή και αυστηρή διαδικασία που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και περιλάμβανε την ταυτοποίηση όσων απεγκλωβίστηκαν. Αυτοί στο σύνολο τους είναι μέλη οικογενειών ή ανήκουν σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

Συνολικά από το περασμένο Σαββάτο αναχώρησαν από τη Λέσβο στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποσυμφόρηση του καταυλισμού στη Μόρια περισσότερα από 1.100 άτομα, ενώ καθυστερήσεις στον προγραμματισμό που υπήρχε προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας και η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η αποσυμφόρηση της Μόριας συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα με την αναχώρηση άλλων 200 αιτούντων άσυλο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.