Πανικός στο Μαξίμου για τις κρυφές ηχογραφήσεις Βαρουφάκη
Το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης και των αρχών ασφαλείας προκάλεσαν ι πρόσφατες αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη για την καταγραφή των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό, τους Ευρωπαίους πρώην ομολόγους του αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Δ. Γιαννακόπουλου
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μετά την προ διετίας αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα, επανέρχεται τακτικά στην επικαιρότητα δημοσιοποιώντας διαλόγους με ανώτατους αξιωματούχους, οι οποίοι ναι μεν σπεύδουν να απαξιώσουν τη στάση του αλλά ουδέποτε διαψεύδουν το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Στα υψηλά κλιμάκια της ΕΥΠ είναι έκδηλη η ανησυχία ενδεχόμενης διαρροής στον γνωστό ιστότοπο Wikileaks ή σε κάποιο άλλο ανάλογο διαδικτυιακό μέσο, ηχητικών ντοκουμέντων που θα αφορούν όχι μόνον τα δημοσιονομικά και τα όσα διαδραματίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά απόρρητων θεμάτων για την ασφάλεια της χώρας, τα εξωτερικά ζητήματα, τις επενδύσεις, την τρομοκρατία. Ακόμη και τα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων που κάθε πρωθυπουργός διαθέτει σε περιόδους αναταραχής.
Ο ίδιος ο Βαρουφάκης έχει πει πρόσφατα ότι ηχογραφούσε όλες τις συνεδριάσεις των Eurogroup και κατόπιν παρουσίαζε το περιεχόμενό τους στον πρωθυπουργό και «σε όσους συμμετείχαν στο συμβούλιο πολέμου», δηλαδή σε μια μικρή ομάδα υπουργών, συμβούλων και παραγόντων υπηρεσιών οι οποίοι ασχολούνταν με τη διαχείριση της σοβαρής τότε κρίσης.
Άλλωστε τον Μάιο του 2015, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, τα διεθνή ΜΜΕ είχαν αποκαλύψει ότι ο Βαρουφάκης κατέγραψε την καθοριστική εκείνη σύνοδο με αποτέλεσμα όλοι οι υπουργοί Οικονομικών και ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ να εξοργιστούν και να τον απομονώσουν από οποιεσδήποτε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ
Στα δύο χρόνια της παρουσίας του στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα, ο πρώην υπουργός συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις κλειστές και ανοιχτές συσκέψεις, είτε αυτές γίνονταν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε αργότερα στο Μαξίμου είτε στην Αίγινα όπου ο κ. Βαρουφάκης φιλοξενούσε τον πρωθυπουργό και όλοι μαζί συμμετείχαν στην παρέα του «μέντορα» Αλ. Φλαμπουράρη.
Άλλωστε οι… αναμνήσεις του «Γιάνη» για το πώς και γιατί έγινε το deal Τσίπρα – Καμμένου παραμονές των εκλογών του 2015 και γιατί αποκλείστηκε η πρόταση συνεργασίας με το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, αποτελούν για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ… προειδοποιητικές βολές του πρώην υπουργού προς… πάσα κατεύθυνση ότι «γνωρίζει κι άλλα που όταν έλθει η ώρα θα τα αναδείξει».
Για παράδειγμα, φημολογούνταν έντονα ότι ο Βαρουφάκης είχε συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα σε ταξίδια του στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ το 2013-2014. Ήταν παρών σε συναντήσεις του με επιχειρηματίες και υψηλόβαθμους της αμερικάνικης γραφειοκρατίας. Διατηρούσε αλληλογραφία – κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα, με επιτελείς ξένων κυβερνήσεων (εκτός Ε.Ε.) ενώ συνομιλούσε με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα όχι μόνον ως συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως «φίλος του Γιώργου Παπανδρέου» στο επιτελείο του οποίου είχε ενταχθεί από το 2003, πριν ο κ. Παπανδρέου αναλάβει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ
Πόσα από αυτά που λέει είναι αλήθεια και σε ποιο βαθμό; Στην Κατεχάκη σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Και τούτο διότι τα μέτρα προστασίας των επικοινωνιών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούν στη χρήση κλειδάριθμων για τα σταθερά – κινητά τηλέφωνα, στην «αναχαίτιση» των έξωθεν παρεμβολών και στην προστασία των ιδιωτικών του επικοινωνιών με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων λήψης και εκπομπής.
«Το να ηχογραφεί υπουργός με το κινητό του τηλέφωνο τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν αφορά την ΕΥΠ παρά μόνον αν υπάρξει καταγγελία από τους θιγόμενους», σημειώνει στο «Κ» παλαιός αξιωματικός της υπηρεσίας. Θυμίζει δε ότι και κατά την 7ετή χούντα των συνταγματαρχών, ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ζητούσε συνεχώς από τον διοικητή της ΚΥΠ Μιχάλη Ρουφογάλη να παρακολουθεί τους υπουργούς που μπαινόβγαιναν στο γραφείο του φοβούμενος ότι θα τον ανατρέψουν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης υποστηρίζει ότι ο Βαρουφάκης είναι υπερφίαλος και δεν διαθέτει το παραμικρό επιβεβαιωτικό στοιχείο των όσων λέει.
Στο αυτό μήκος κύματος κινείται και ο πρωθυπουργός, μέσω κύκλων του. Ωστόσο άπαντες δέχονται πως ο Βαρουφάκης «είχε άποψη και συμμετοχή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» όπως και «περίεργες επαφές με εξτρεμιστικά συνονθυλεύματα της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής».
ΛΕΖΑΝΤΑ
Οι… αναμνήσεις του Γιάνη για το πώς και γιατί έγινε το deal Τσίπρα – Καμμένου παραμονές των εκλογών του 2015 και γιατί αποκλείστηκε η πρόταση συνεργασίας με το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, αποτελούν… προειδοποιητικές βολές του πρώην υπουργού προςπάσα κατεύθυνση…
Τα σχόλια είναι κλειστά.