Ειδησεογραφικό site

Πανδημία στις αγορές – Στο -13% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών!

28

Συνθήκες κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο, που άνοιξε με τεράστιες απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης στις 10:40 υποχωρεί κατά 13%, στις 595,63 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά κατά τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης τα 6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου ο Γενικός Δείκτης έπεφτε κατά 14%! Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, που υποχωρούν σε διψήφιο ποσοστό.

Η ελληνική αγορά επηρεάζεται από τις μεγάλες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω του κορωνοϊού, σε συνδυασμό τον πόλεμο τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου.

Κατακρημνίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κορωνοϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Στις 10:07 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Κραχ στις διεθνείς αγορές λόγω κορωνοϊού και πετρελαίου
Στο Μιλάνο, περιοχή που πλήττεται από τον κορωνοϊό, το χρηματιστήριο σημειώνει «βουτιά» 11%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 6,6%, στις 10.778 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 8,3%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 6,2%.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 6% στις 7.871 μονάδες

Τα σχόλια είναι κλειστά.