Ειδησεογραφικό site

Πάει… τους τρελάναμε τους Κύπριους!

35

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Κάποια πράγματα είτε δεν πρέπει να λέγονται, είτε θα πρέπει να λέγονται με τρόπο τέτοιο ώστε να προκαλούν τις μικρότερες δυνατές ζημίες. Ιδιαίτερα όταν αφορούν εθνικά ή αμυντικά θέματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ότι δεν μπορεί να συνεκτιμήσει τις συνέπειες κάθε πράγματος που λέει ή κάνει.

Τι συνέβη χθες; Από… πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – τη στιγμή που όλως τυχαίως γινόταν και μία ανεπίσημη συνάντηση του υπουργού με δημοσιογράφους στη Βουλή, οπότε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς συνέβη –  προέκυψε ότι το ελληνικό «πεντάγωνο» ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο από τουρκικής πλευράς στην Κύπρο! Οι ίδιες… πηγές απέδιδαν την πιθανότητα αυξημένης έντασης την οποία μάλιστα προσδιόρισαν προς τον Ιούνιο στην έναρξη εξορύξεων της Total στο γνωστό θαλάσσιο οικόπεδο.

Τι προκάλεσε αυτό; Την αντίδραση των εμβρόντητων Κυπρίων. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναγκάστηκε να βγει να δηλώσει ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που πιθανόν να προκαλέσει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total! Για την ακρίβεια δήλωσε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».

Έτσι επί εποχής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιτεύχθηκε άλλο ένα ρεκόρ. Αναγκάσαμε άλλη χώρα να βγει να διαψεύσει φήμες ή πληροφορίες που εμείς διασπείραμε και που αφορούν την άμυνα και την ακεραιότητά της! Δεν πρέπει να υπάρχει ανάλογο προηγούμενο… Γιατί αγχώθηκαν οι Κύπριοι; Νομίζω εύλογα ένιωσαν την ανάγκη να καθησυχάσουν και τους πολίτες τους, αλλά και τους παράγοντες της οικονομίας, επενδυτές κλπ, ότι δεν υπάρχει καμία ανάλογη σοβαρή πληροφορία…!!! Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για το πώς θα ένιωσαν στην Κύπρο. Άλλωστε από ένα σημείο και μετά, όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, ε, απλά δεν έχει καμία σημασία η άποψή του…

Ειλικρινά, κάθε μέρα σχεδόν συμβαίνει και κάτι το απίστευτο από αυτή την κυβέρνηση. Προχθές είχαμε τον ταξικό πόλεμο γύρω από τον ΚΟΚ. Χθες είχαμε τις διαρροές περί θερμού επεισοδίου στην Κύπρο με την Τουρκία, δίνοντας μάλιστα και πιθανό χρόνο! Πρόκειται για επικίνδυνη επιπολαιότητα; Υπάρχει κάποια άλλη στόχευση που συνδέεται είτε με προγράμματα εξοπλισμών, είτε με το ενεργειακό παιχνίδι, είτε με τακτική αποπροσανατολισμού; Άγνωστο…

Σε κάθε περίπτωση, όταν ανάλογες εκτιμήσεις ή πληροφορίες διατυπώνονται δημόσια, μόνο ζημιά προκαλούν. Αν πράγματι υπάρχει κάποια τέτοια πληροφόρηση, πιστεύω ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες Ελλάδας και Κύπρου θα μπορούσαν να το διαχειριστούν και να ενεργοποιήσουν και τα κατάλληλα αντανακλαστικά στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημόσια προειδοποίηση και η κινδυνολογία, είτε έχει βάση είτε όχι, προφανώς και δεν αποτελεί σώφρονα αντιμετώπιση του ζητήματος.

Και επαναλαμβάνω ότι καλό θα είναι να υπάρχει πολύ μεγάλη σοβαρότητα σε θέματα αμυντικά και εθνικά. Όσο για τους κακόμοιρους τους Κύπριους που μάλλον θα τους ήρθε κεραμίδα από τις δηλώσεις των ελληνικών «πηγών», τι να πει κανείς. Αρκετά έχουν υποφέρει από αστοχίες των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών. Από την εποχή του Αττίλα μέχρι σήμερα. Συμπεριλαμβανομένου και του τραπεζικού τους δράματος και των δυσμενών επιδράσεων από την ελληνική κρίση. Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Αρκετή ζημιά τους έχουμε ήδη κάνει… τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα χωρίς εμάς. Το παράδειγμα της οικονομίας τους είναι αρκούντως χαρακτηριστικό.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.