Ειδησεογραφικό site

«Πάγος» στο Ελσίνκι: «Μπρα ντε φερ» Τραμπ-Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής

2.989

Στη 13: 03 τοπική ώρα προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, προφανώς δεν βιαζόταν και τόσο για την «ιστορική συνάντηση» με τον Αμερικανό ομόλογό του στήνοντάς τον σχεδόν μία ολόκληρη ώρα!

 

Το πρόγραμμα προέβλεπε υποδοχή των δύο προέδρων από τον Φινλανδό ομόλογό τους στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελσίνκι γύρω στις 13:00 και στη συνέχεια έναρξη της συνάντησης του πρώην μεγιστάνα των ακινήτων με τον πρώην πράκτορα της KGB παρουσία μόνον των διερμηνέων τους, προτού ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή μελών των δύο αντιπροσωπειών και συνέντευξη Τύπου, καθώς και χωριστές συνεντεύξεις των δύο ηγετών στο αγαπημένο κανάλι του Τραμπ, το Fox News.

Έτσι όλο το πρόγραμμα πήγε πίσω κατά μία ώρα.

Ο Τραμπ και η Μελάνια περίμεναν στο ξενοδοχείο τους μέχρι να φθάσει ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος είχε στείλει νωρίτερα τη νέα προεδρική του λιμουζίνα στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας.

Διαπιστευμένη στο Λ. Οίκο δημοσιογράφος επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ καθυστέρησε την αναχώρησή του από το ξενοδοχείο Hilton Helsinki Kalastajatorppa, προς το Προεδρικό Μέγαρο. Επρόκειτο να αναχωρήσει στις 12:40 τοπική ώρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την εκπρόσωπου Τύπου του Αμερικανού προέδρου Σάρα Σάντερς, αναφορικά με την καθυστέρηση.

To ΒΒC μεταδίδει πληροφορίες ότι ο Τραμπ δεν ήθελε να φύγει από το ξενοδοχείο, μέχρις ότου φθάσει ο Πούτιν στο προεδρικό μέγαρο…

Πάντως η αυτοκινητοπομπή του Πούτιν έφθασε πρώτη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθησε με καθυστέρηση εκείνη του Αμερικανού προέδρου. Φαίνεται ότι ο Τραμπ θέλησε να πάρει το αίμα του πίσω, σχολίασε ο Guardian, προσθέτοντας με νόημα ότι η λιμουζίνα του Ρώσου προέδρου είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του Τραμπ.

Ο Πούτιν, πάντως, δεν φημίζεται για τη συνέπεια στα ραντεβού του, αφού στο παρελθόν έχει στήσει και άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων τον Πάπα Φραγκίσκο, τη βασίλισσα Ελισσάβετ και την Άνγκελα Μέρκελ.

Έτσι στη μάχη των εντυπώσεων ο Πούτιν έφθασε μεν με καθυστέρηση στο Ελσίνκι, αλλά πρώτος στο Προεδρικό μέγαρο για να υποδεχθεί τελικά εκείνος τον Τραμπ, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ…

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Η συνάντηση ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες βλοσυρός, πιθανώς ενοχλημένος που τον έστησε ο Ρώσος ομόλογός του…

Ο Πούτιν είπε ότι είναι ευχαρίστησή του που συναντά τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ εκείνος τον συνεχάρη για την επιτυχημένη διοργάνωση του Μουντιάλ και την πορεία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρωσίας. «Είδα αρκετά… διοργανώθηκε όμορφα», τόνισε επισημαίνοντας ότι στο τετ-α-τετ τους θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για διάφορα θέματα από το εμπόριο μέχρι την Κίνα και «τον κοινό μας φίλο Πρόεδρο Σι».

Αναφορικά με τις αμερικανορωσικές σχέσεις σημείωσε: «Έχουμε τεράστιες ευκαιρίες μαζί, δεν τα πηγαίναμε καλά εδώ και χρόνια. Κι είναι καλό να τα πηγαίνουμε αλά, αυτό θέλει κόσμος. Διαθέτουμε το 90% των πυρηνικών όπλων του πλανήτη κι αυτό δεν είναι καλό».

Και λίγο πριν αποχωρήσουν οι κάμερες οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια σε μια χειραψία που κράτησε περίπου τρία δευτερόλεπτα, ενώ αμφότεροι έδειχναν σφιγμένοι και δεν χαμογελούσαν ιδιαίτερα.

 

Η ατζέντα των συνομιλιών

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα πυρηνικά όπλα, το Συριακό και το ουκρανικό μεταξύ άλλων θεμάτων.

Η σύνοδος θα αρχίσει με μια ιδιωτική συζήτηση του πρώην μεγιστάνα του real estate με τον πρώην πράκτορα της KGB παρουσία μόνον των διερμηνέων τους, και στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις θα διευρυνθούν με τη συμμετοχή μελών των δύο αντιπροσωπειών πριν τη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα θα διαβουλευτούν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μάικ Πομπέο.

Και μόνον το γεγονός ότι γίνεται η συνάντηση είναι ικανοποιητικό, αφού η διεθνής σταθερότητα και ασφάλεια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δράση και τις αντιδράσεις των δύο υπερδυνάμεων. Το αμερικανικό και το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελούν το 93% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως και η μείωσή τους δεν είναι εφικτή αν δεν συνεργαστούν ενεργά η Ουάσιγκτον και η Μόσχα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύει, όπως είπε να συζητήσει με τον Πούτιν τη «σημαντική μείωση» των πυρηνικών όπλων, η διάδοση των οποίων αποτελεί, όπως είπε την Παρασκευή στη Βρετανία, «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου».
Υψηλό είναι και το διακύβευμα για την μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης και την διευθέτηση των καταστροφικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας.
Αλλά η λυπηρή διαπίστωση είναι ότι τρεις δεκαετίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η υπόσχεση για την οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου δεν έχει αποδώσει καρπους, αφού μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο Τραμπ διαπίστωνε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία «είναι στο χειρότερο επίπεδο όλων των εποχών», άποψη που συμμερίζεται και η ρωσική ηγεσία.

Χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να προκύψει κάτι συνταρακτικό από τη συνάντηση είναι η αντίληψη του Τραμπ για την διεθνή τάξη και τον τρόπο που γίνεται η διπλωματία.
Πριν και μετά την εκλογή του ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αρχίσει διάλογο με χώρες που οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν με καχυποψία και εχθρότητα. Ωστόσο, ο Τραμπ αντιλαμβάνεται το διάλογο με τους υγείας κυρίως ως οικοδόμηση προσωπικής χημεία, που θα τους οδηγήσει τελικά σε διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει και μια συμφωνία. Για τον Τραμπ οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να εμπεριέχουν και μια οικονομικο-εμπορική διάσταση για να «ξαναγίνει μεγάλη η Αμερική».

Όπως, όμως, σημειώνουν αναλυτές μια σαφής στρατηγική πρέπει να αποβλέπει στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τον δύο πλευρών και να επεκτείνεται πέρα από την στρατιωτική και οικονομική διάσταση της σχέσης και στις πολιτισμικές και ψυχολογικές.
Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να αποβλέπει στην επαναβαθμονόμηση των σχέσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία, αλλά και στη διευθέτηση των επίμονων προβλημάτων που έχουν προκύψει από διαδοχικές κρίσεις και αιματοχυσίες, όπως στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία, αφού η συνεργασία των δύο υπερδυνάμεων μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μόνον που ο Τραμπ δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για μια τέτοια στρατηγική με αποτέλεσμα η όποια προσέγγιση επιτευχθεί να είναι περιορισμένη και ανοικτή σε διαφορετικές ερμηνείες, δύσκολη να εφαρμοστεί ειδικά από την πλευρά των Αμερικανών, που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις προοπτικές συμβιβασμού.

Μολαταύτα το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα η ρωσο-αμερικανική σύνοδος κορυφής να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός ξεπαγώματος, ώστε να ανοικοδομηθούν σταδιακά οι διμερείς σχέσεις.
«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τι θα επιδιώξει η Μόσχα
ασικός στόχος της Μόσχας είναι η βελτίωση του κλίματος, αφού συμφέρει τον Ρώσο πρόεδρο η αποκλιμάκωση των εντάσεων και ο επαναπροσδιορισμός των διμερών σχέσεων με τους δικούς του όρους, ειδικά αν δεν χρειαστεί να υποχωρήσει στο Συριακό, το Ουκρανικό και την καταγγελλόμενη εμπλοκή της χώρας του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ως εκ τούτου η ρωσική πλευρά θα επιδιώξει ένα κοινό ανακοινωθέν, που θα κάνει λόγο για αποκατάσταση των επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, που είχαν διακοπεί προ τετραετίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και θα επιβεβαιώσει τη στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι των ΗΠΑ.
Η Μόσχα δεν εστιάζει απαραίτητα σε απτά αποτελέσματα, αλλά στη δημιουργία ενός αφηγήματος που θα επιτρέψει στον Αμερικανό πρόεδρο να παρουσιάσει την ιστορική σύνοδο ως θρίαμβο των αμερικανικών συμφερόντων, ώστε να δικαιολογήσει την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, έστω κι αν τα ανταλλάγματα θα είναι πενιχρά για τις ΗΠΑ.

Η παγίδα που στήνει ο Πούτιν στον Τραμπ
Η ρωσική πλευρά δεν περιμένει στην πραγματικότητα κάποια πρόοδο στο θέμα της άρσης των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, γνωρίζοντας ότι το κογκρέσο κρατά δεμένα τα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ. Εκείνο που το ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αποτρέψει μια κλιμάκωση των αμερικανικών πιέσεων και αντλώντας διδάγματα από τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να είναι πολιτικά επώδυνο και προσωπικά ταπεινωτικό για τον Τραμπ να επιστρέψει στο μονοπάτι της σύγκρουσης.
Βλέποντας πόσο εύκολα σχετικά κατάφερε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να πείσει τις ΗΠΑ να κατεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους στις διαπραγματεύσεις, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ψευδαίσθηση του Τραμπ ότι η συνάντηση της Σιγκαπούρης ήταν μια μεγάλη επιτυχία, ο Πούτιν, λένε αναλυτές, θέλει να παρασύρει τον Αμερικανό πρόεδρο σ’ ένα πλαίσιο πολιτικής και προπαγάνδας, ώστε να αναγκαστεί να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις σε πεδία ρωσικού ενδιαφέροντος, να τον σύρει τόσο βαθιά στο διάλογο, ώστε να είναι απρόθυμος να παραδεχθεί ότι το εγχείρημά του συνιστά μια αποτυχία.

Πώς σχολιάζει ο ρωσικός Τύπος τη συνάντηση:

«Ιζβέστια»: «Από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου καμία άλλη συνάντηση προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ δεν αναμενόταν με τέτοια αισθήματα όσο η σημερινή του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ (…) Ένα αξιοσημείωτο της συνάντησης αυτής είναι ότι ο Αμερικανός ηγέτης δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το αμερικανικό κατεστημένο και ουσιαστικό δεν είναι ελεύθερος στις αποφάσεις του (…) Για πρώτη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζεται ως «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου», ως «παρίας» του…

Ροσίσκαγια Γκαζέτα: «Η συνάντηση είναι σημαντική για να βρεθεί η κατάλληλη χημεία μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Τραμπ έχει πει ότι αντιμετωπίζει τον Πούτιν ως ανταγωνιστή, αλλά το Κρεμλίνο βλέπει τον Αμερικανό πρόεδρο ως εταίρο στις διαπραγματεύσεις».

«Μοσκόβσκι Κομσομόλετς»: Τραμπ και Πούτιν: Ορκισμένοι εχθροί ή οι καλύτεροι φίλοι; Η συνάντηση στο Ελσίνκι δεν θα είναι ιστορική (…) Με το επιχειρηματικό του τσαγανό ο Τραμπ είναι ένας ρομαντικός πολιτικός ιδεολόγος. Αλλά ο Πούτιν δεν είναι μόνον μάστορας της πολιτικής ίντριγκας και τον αιφνίδιων τακτικών ελιγμών, αλλά κι ένας ονειροπόλος του Κρεμλίνου».

«Νεσαβισίμαγια Γκαζέτα»: «Ο Ρώσος πρόεδρος προφανώς δεν έχει τίποτε να περιμένει από τη σύνοδο κορυφής. Ο Τραμπ τη χρειάζεται για τους δικούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Θέλει να δείξει ότι διαπραγματεύεται τόσο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν όσο και με τον Πούτιν».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.